Incarcare baterie macbook air

Salut ! Nu sunt paranoic, insa am cateva nelamuriri si as vrea sa le discut cu cineva care poate ma poate lamuri.

Dupa ce se termina de incarcat laptopul, inainte sa se deschida efectiv computerul, adica atunci cand ajunge in punctul de a pune parola, procentajul la baterie afiseaza 99% (cu toate ca ledul de la incarcator e verde, semn ca s-a incarcat, dupa ce a stat o buna perioada conectat la priza). In momentul in care pun parola si intru pe desktop, afisajul bateriei (atat cel de la programul “battery monitor” cat si cel din sistem) arata 100%. Bateria nu se incarca niciodata full, 7,205 mAh din 7,205 mAh, ci cam 7,100/7,205. Imi afiseaza o autonomie de vreo 12:30:00. Imi poate explica si mie cineva de ce ? am cautat pe internet si n-am gasit nimic. Multumesc!

Afișajul nu e ceva absolut. Nu ne-ai spus cît de vechi este mac-ul, dar deduc că nu e foarte vechi din descriere: diferența dintre capacitatea „de fabrică” și cea reală scade în timp, la tine e foarte mică (încă). Folosește Coconut Battery pt a vedea diferența asta, e gratuită, o găsești pe macupdate.com.
Este recomandabil ca o dată la o lună sau la două luni să faci o calibrare a bateriei, adică să o lași să pice la zero (nu e zero real, ea nu se descarcă niciodată complet, decît dacă s-a stricat), calculatorul intră în somn și imediat conectezi alimentatorul. Evident, în clipa aia să nu ai nicio activitate critică.
Nu am înțeles că anume cauți pe net și nu găsești.

1 Like

Laptopul e nou, il am de 10 zile, luat de la iStyle. Are 9 cicluri de incarcare pana acum. De exemplu autonomia mi-o afiseaza acum ca fiind de 15 ore. Pe net am cautat info legate de acest subiect.

Deobicei il lasam pana la 4-5 la suta sa se descarce. Il voi lasa pana la 0 astazi.

Multumesc!

Cifrele alea referitoare la baterie nu sunt foarte precise. De obicei ele variază în timp. Nu-ți fă griji. Dacă vrei să citești mai multe pe tema asta, uite aici:

1 Like

Si mie mi s-a mai intamplat dar nu e ceva important, cum spuneau si baietii mai sus. Gen: la 97% ledul sa se faca verde desi nu era 100% incarcat. Acum vad ca e ok…

1 Like

###My battery won’t charge to 100%
Occasionally, the battery may not show a full charge (100%) in OS X, even after the power adapter has been connected for an extended period of time. The battery may appear to stop charging between 93 percent and 99 percent. This behavior is normal and will help to prolong the overall life of the battery.

2 Likes

multumesc! foarte util!

Nu stiam ca daca tin apasat option + click pe baterie iti arata starea acesteia. Ce chestie! Ma bucur ca e ‘‘normal’’ la mine :smiley:

In plus nu stiam nici ca e ceva normal si stiut de Apple, de acea ‘‘problema’’ de incarcare intre 93%-99% care de fapt e in beneficiul bateriei…awesome :heart_eyes:

Mersi fain de info!

Coconut Battery íți oferă și mai multe detalii despre bateria și, versiunea mai recentă, și despre modelul de mac.

Tot legat de baterie, mai exact de modul de exploatare a acesteia… este gresit daca tii macbook-ul in priza mai mereu? eu de exemplu il deconectez de la priza numai cand il iau cu mine, in rest il tin mai mereu conectat la curent cat il folosesc. Dupa ce il inchid, inchid si intrerupatorul de la prelungitor. Am vazut ca acesta este un subiect destul de controversat. Am inteles totusi, ca apple-ul are un sistem prin care chiar daca laptopul e bagat in priza, bateria nu e folosita atata timp cat e incarcata.

Nu e controversat de loc, totul e f. simplu. Mulți au impresia că bateria aia va ține un secol dacă nu o folosesc și, deci, fie o scot și o țin în dulap, fie țin tot timpul alimentatorul conectat. Bateria aia nu poate ține un secol, ea se va degrada în maxim 5 ani, dacă e de calitate, uzual în 2-3 ani. Pt a o ține cît mai mult în viață, este bine ca periodic, o dată la 1-2 luni, să fie complet descărcată, pînă calculatorul intră în somn, atunci se conectează imediat alimentatorul.
Bateria nu trebuie ținută în dulap și nefolosită cu lunile, se va degrada f. rapid. Pt perioadele de concediu, dacă notebook-ul rămâne acasă (mai face cineva asta?), se spune că trebuie să fie cam la 50 %, iar jucăria oprită, nu în somn (se va consuma bateria mai repede).
Pt a avea o baterie cu viață cît mai lungă, ea trebuie deci folosită și încărcată/descărcată periodic, iar la 1-2 luni descărcată complet. Folosită astfel, dacă bateria e de calitate, poate ține 5-6 ani. Dacă nu e de calitate, oricum se duce repede, indiferent de vrăji îi faci.

pai plecam de la premisa ca e de calitate. Eu ma intrebam daca o strica/deterioreaza conectarea pe timpul folosirii la priza, cu toate ca e incarcata 100%. Il folosesc pe baterie de 2-3 ori pe saptamana. In rest il tin conectat la priza pe durata folosirii. Orice lucru se uzeaza si implict strica in timp, dar ideea era de cum sa nu il stric eu, nu timpul. Eu sper ca in 2 ani sa-mi altul si tot asa. Avantajul la orice produs apple, este ca tine la pret. Astfel incat in 2 ani, daca e totul bine, il vand si pun o diferenta de bani si-mi iau altul. Cand spuneam controversat, ma refeream strict la aceasta situatie. Unii spun ca bateria se deterioreaza daca tii latopul in priza si e incarcata 100%, altii spun ca e gandita in asa fel incat chiar daca e conectata la priza, curentul nu trece prin ea. De exemplu, laptopurile de generatie mai veche, daca le tineai in priza dupa ce bateria era incarcata, ele bagau in permanenta curent in ea si asta deteriora, normal, bateria. Asa am patit cu un Asus acum ceva ani.

termenul corect cred ca era supraincarcare.

Cred că ți-am răspuns. Dacă ceva nu e clar, spune. Dacă nu…

Daca apesi butonul apple din stanga ecranului sus, apoi -> “Despre acest Mac”-> “Raport Sistem” ->“Alimentare” - la “informatii sanatate” iti scrie conditia bateriei si de asemenea numarul de cicluri.