Imprimantă color

Am o multifuncțională HP 4100 series, bunicică, fotografiile însă le scoate destul de prost. În plus, ca orice produs cu cartușe standard, costurile sunt destul de mari.
Ca atare, după ce am citit tot felul de recenzii, m-am decis pt un Epson L4260 ecotank (CISS). Pe lângă faptul că sunt costuri mult mai mici, calitatea fotografiilor este mult mai bună. Este tot o multi print-scan. Are și duplex automat, a fost un criteriu. Altfel, fără funcția asta, un Epson similar se poate găsi la sume cu 20–30 % mai mici. Am căutat pe compari.ro cea mai bună ofertă, a fost a unei firme din Ploiești. Am comandat-o ieri, a venit azi.
Are și HP oferte similare de multi CISS duplex automat, dar Epson are recenzii mai bune. Posibil ca și echivalentele HP să fie la fel de bune. Oricum, dacă doriți o imprimantă cu cerneală pe zona SOHO, Epson mi se pare cea mai bună soluție pe varianta CISS. Specialiștii spun că pt poze color se recomandă imprimantele cu cerneală, nu laser color.
Dacă vă aflați în situația de a vă lua o imprimantă color, duplex, bună și pt poze, aș zice că Epson este cea mai bună soluție.
Instalarea wi-fi a durat destul de mult, dar – pas cu pas și folosind un iPhone – s-a terminat cu bine.

Si noi utilizam un EPSON L120 CISS de nu mai stiu cati ani. Este USB doar, dar se poate sharui pe retea…
N-am avut probleme mari, oricum costul pe pagina este ridicol de mic (am folozit-o mai mult pentru texte, fari, ceva poze).
La ce sa fiti atenti:

 • consumabile doar EPSON, nu si altele compatibile
 • fiind o imprimata cu cerneala, obligatoriu cam la doua saptamani faceti o imprimare utilizand toate culorile (imprimati poze adica). In caz contrar riscati sa se usuce cerneala si va pot aparea dungi datorita “lipsa partial o culoare”. E bine sa nu va bazati doar pe pagina de test
 • meniul de curatare a capului nu rezolva intotdeauna aceasta problema… asa ca cea mai sigura metoda este “dezmortirea periodica”
 • luati-va mereu de rezerve un set complet de cerneluri - nu incepeti sa cautati cerneala cand este pe terminatelea in bazinele dedicate din imprimanta - daca nu desigilati flacoanele tine mult si bine in timp.

Doar doua dezavantaje am gasit fata de laser:

 • daca ajunge vreun strop de umezeala (ex. saliva) pe foaie si atingeti foaia, se manjeste
 • la imprimarea de poze pe suprafete mari, datorita cantitatii mari de lichid, foaia se umezeste puternic, devenind “valurita” la uscare. Poate ca ar fi bine de tiparit pozele pe hartie foto (nu am incercat) sau pe ceea ce demult se numea “hartie cretata” nu stiu daca mai exista undeva.

Așadar:

 1. Sigur, există consumabile compatibile mai ieftine, la modelul meu, conform unor sondaje pe tonerdepot.ro și altele similare, cerneala originală este de aproape 2x mai scumpă. Da, dar și calitatea contează, mai ales la poze.
 2. Am făcut ieri teste cu fotografii, inclusiv pe hârtie foto, dar și pe hârtie A4 normală. Poza pe hârtie A4 normală nu mai este udă, ca pe vremuri, iese gata uscată, deci consumul de cerneală este minim. Condiția este să setezi „color – hârtie standard A4”.
 3. Corect: orice imprimantă cu cerneală trebuie folosită măcar odată pe săptămână printând ceva cu toate culorile, de ex scanul cardului de identitate, conține toate culorile!
 4. Eu am luat-o, mai ales, pentru fotografii și sunt foarte mulțumit. Costă mai mult decât o imprimantă „normală”, dar costurile cu tușul sunt mult mai mici. Eu am luat o variantă duplex automat, am una a/n cu laser, de multe ori duplexul automat este foarte confortabil. Nu aveam nevoie neapărat de funcția scanner, dar – se pare – dacă ai duplex automat musai ai și scanner. Poate nu am avut eu răbdare să caut. Oricum, un scanner care merge și wi-fi este util, deși am un scanner, tot Epson, conectat USB la calculator.
  Raportul calitate/preț/cost pe pagină mi se pare foarte bun la Epson. Acuma să vedem cum ține în timp, sper să nu se strice mai repede decât e normal.

P.S. Concluzii. Imprimantele cu cerneală sunt recomandate, mai ales, pentru fotografii. Rezultatele sunt mai bune decât ale imprimantelor laser color (așa zic analiștii și așa am constatat și eu - am avut odată un laser color). Pe secvența asta, merită doar cele CISS și, dintre toate, Epson are cele mai bune recenzii pe raportul calitate/preț/costuri per pagină. Cea mai ieftină imprimantă de acest tip o văd pe la 750 lei, indiferent de fabricant: fără duplex automat, fără scanner.