iMac A1224 (2009)

salut,am o problema cu un iMac, 2009 cred(model A1224)
as dori sai fac o schimbare de hdd,pentru ca de pe cel vechi imi da erori si vreau sa trec la ssd,ma poate ajuta cineva cu o idee sau niste pasi,asta daca merita bataia de cap.
multumesc anticipat!

Dacă ai de gând să folosești în continuare acel computer (destul de vechi), atunci da, merită să pui un SSD, pentru că e cam singurul mod în care-l poți face mai rapid.

Ai grijă însă la un aspect. Eu am un Mac mini din 2009, are bus SATA 2. Am pus un SSD Intel SATA3, care nu știe să comunice cu computerul în modul SATA 2 (de boi ce-au fost ăia de la Intel). Așa că funcționează la viteze de SATA 1. Chiar și așa e ceva mai rapid decât un Hard disc normal, însă dacă știam limitarea aia evident că nu cumpărăm acel SSD. Informează-te înainte de a cumpăra, ca să nu pățești la fel.

Găsești aici ghiduri pentru schimbarea hard discului:

1 Like

Și eu mi-am pus SSD chiar în mac-uri și mai vechi: un PowerBook 2004 (!) și un iMac 2006. Deși, evident, viteza reală este mai mică, saltul de viteză este semnificativ și poate prelungi utilizarea reală. Acel iMac 2009 suportă macOS 10.11, eu folosesc acel iMac cu Lion, dar saltul de viteză este semnficativ.
Dacă nu simte nevoia unui mac mai nou, poate merită să dai 100 de lei pe un SSD. Acuma au scăzut mult prețurile și, găsești și oferte f. bune s.h. Ar trebui să rețină că schimbarea HDD-ului este o operație laborioasă, pașii se găsesc pe ifixit. Dacă nu faci uzual așa ceva, mai bine apelezi la niște flăcăi pricepuți, deși le vei mai da, probabil, minim 50 de lei, poate suta. Una peste alta, operația te-ar costa cam 200 de lei.

1 Like

Salut @tudor! Îți mulțumesc pentru răspuns, deși e vechi, as dori să-l pun la punct, lam primit moca, ssd l-am avut, și am zis să-l trec la un upgrade, dețin și un macbook pro (sfârșit 2013)dar nu sunt asa avansat cu ele, sunt mai complicate ca windows.
Folosesc Mac pentru muzica (mic producător) și as dori să-mi pun la punct și IMac-ul.
Ai vreo idee de ce îmi da aceasta eroare la vechiul HDD?

@Cattus_Thraex te referi la demontarea hdd-ului si montarea ssd-ului?

Da. După ce identifici exact modelul iMac-ului, ai pe ifixit cum se face, pas cu pas și ce grad de dificultate are.
Eroarea indică probleme cu HDD-ul, ceea ce este normal după atâția ani. De altfel, și scrie clar în mesaj, nu?
Din cele ce spui, rezultă că merită să-i pui un SSD înăuntru. Dacă nu ai mai făcut așa ceva, recomand să apelezi la niște flăcăi care știu și pot face asta, nu este o operație chiar trivială la un iMac.

1 Like

@Cattus_Thraex multumesc frumos,hdd a fost indepartat si inlocuit cu ssd…nu a fost mare filozofie…mai departe ce fac?pot lua un backup de pe un macbook pro,crezi ca ma poate ajuta cu ceva?sau ce pot face sa pot instala os-ul?
PS . nu dispun de acesti flacai(nu locuiesc in romania)

  1. Ai aici cum se face instalarea de pe net.
  2. Poți face un stick de boot, vezi aici.
    Dacă ai indicat corect jucăria, vei putea instala 10.11.x
  3. Pentru a transfera direct și comod datele și tot ce ai pe vechiul disc, presupunând că încă poate citi corect informația, pui discul vechi într-o carcasă externă (enclosure) și, când instalarea pe SSD a ajuns spre final, rulezi (apare pe ecran) Migration Assistant și selectezi să transfere de pe alt disc. Va apărea pe ecran discul vechi pus acum în carcasă, dai OK și-l lași să facă treaba. Dacă SSD-ul este suficient de capacitiv, bifează să transfere tot.
    Durata de instalare depinde, evident, de viteza netului, iar durata de migrare a datelor în funcție de numărul de fișiere și de mărimea lor. Ia în calcul cel puțin 3 ore cu totul, instalare + migrare date. P.S. Migration Assistant se poate rula și ulterior, după finalizarea completă a instalării pe noul disc, deci nu e musai să o faci în faza finală a instalării.

Ai reușit?

Nu am reușit, nici nu prea miam mai bătut capul, am pus un hard cu Windows și lam reinstalat. Când o sa am timp, o să-ți urmez pașii și revin cu un mesaj. Va mulțumesc pentru ajutor! Dacă intervin probleme va contactez.

E un model din 2008,lam aflat după serie pe site-ul celor de la Apple,

:see_no_evil:

O întrebare as mai avea…
Am un macbook air 11 Zoll jumate 2011,lam resetat fără sai fac un backup, am avut pe el Sierra, la reinstalare după reset sia luat lion, si de acolo nu urca mai departe, nu vrea să-și ia apple ID, ca să pot trece la o versiune mai buna(Sierra sau poate chiar catalina)
Mulțumesc anticipat

A instalat sistemul avut la vânzarea inițială. Suportă maxim 10.13.x, adică High Sierra. Nu pot deduce de ce nu urcă mai sus și nici de ce nu poți pune Apple ID.

Îmi apar pe celelalte dispozitive Apple acel cod… Dar nu am unde să-l introduc sai pot face conectarea cu Apple ID, am încercat sai umblu la data, ora, setări, dar nimic, nu pot descarca nimic din appstore fără apple ID, nici nu se conectează cu ce am și nici alta noua sai fac, când cer ajutor ma trimit pe un link de la Apple și nu-l deschide Safari, îl blochează pur și simplu, spune ca nui sigur.
Mulțumesc

Folosește Google Chrome

Pe macbook air? Chrome?

Da, sigur… Du-te aici și vezi: macupdate.com
În rest, nu mi-e clar ce ai făcut, cum ai făcut, ce dorești să faci etc.

multumesc frumos!problema rezolvata!
stima si respect baieti,faceti o treaba extraordinara

Mulțumim. Poate ne spui și ce ai rezolvat și cum. Noi suntem un forum de discuții, ne pricepem la unele, învățăm de la alții dacă nu știm… Nu suntem atotștiutori, eu – cel puțin – nu sunt… Spune-ne pe scurt ce ai rezolvat și cum ai procedat, le este util și altora.