iMac 21,5" 2014 problema instalare soft

Salut! Am o problema legata de reinstalarea sistemului de operare pe un iMac. Dupa ce am facut un factory reset am incercat sa instales din nou os-ul pe curat insa trece de partea cu instalarea, se inchide si se deschide alta pagina de instalare cu logoul apple iar in acea pagina imi ajunge undeva la 80% se inchide, iar in urmatoarele 5 minute nu se mai aprinde nici manual. Am incercat sa instales si un backup prin time machine de la un macbook iar asa a functionat , insa vreau o instalare pe curat. Ce mai pot face pentru a afla problema si sper si rezolva?

Cum ai incercat sa instalezi sistemul din nou?
Si inca ceva: ce intelegi prin “factory reset” la imac?
Ai startat cu “CMD+R”, api ai reformatat discul cu Disk Utility?

Deși ai scris 6 rînduri, nu ai oferit detaliile esențiale: 1. ce model de iMac ai? 2. ce sistem de operare ai avut inițial și ce sistem vrei să pui acum? 3. ce te-a determinat să reinstalezi? În mod uzual, când cineva ia decizia asta o face fiindcă ceva nu e în regulă și speră că, odată cu reinstalarea, rezolvă problema. Tot uzual, NU se rezolvă în acest fel. 4. cum ai procedat cu acel „factory reset” și cum ai făcut instalarea?
Aș deduce, din cele ce spui „pe ocolitelea”, că ai avut o problemă cu imacul și ai sperat că o rezolvi în acest fel. Dar este doar o bănuială.
P.S. Acum am observat că ai un iMac mid 2014 la 21,5 inci, da? Ăsta e? Și avea ultimul sistem de operare? Și tot pe ăsta vrei să-l pui?
P.S. 1 În esență, pt a reinstala ai trei variante: a. descarci installerul de pe AppStore și-l rulezi. ASta se face uzual când faci upgrade de la generație inferioară la una superioară; b. faci un boot disk, așa cum scrie aici; c. Instalezi făcând boot din partiția de salvare (recovery) așa cum scrie aici. Și revin: tu cum ai procedat? și de ce?

Prin factory reset ma refer ca am format hard discul din macOS Recovery (CMD+R), dupe care tot din recovery am instalat OS-ul existent pe Mac(Mojave). Am most nevoit sa fac asta pentru ca Mac-ul a fost la o alta persona din familie si normal ca a trebuit sa ii dau o resetare generala. Nu este prima oara cand fac aceasta operatiune, insa acum a fost prima cand am avut aceasta problema. La prima instalare exact cum am spus am urmat pasii am asteptat pana sistemul de operare sa instalat in recovery dupa care, asa cum este normal el sa stins si sa reaprins cu logoul apple iar sub logo bara de incarcare pentru instalare ( din nou normal), insa la acea parte bara de incarcare nu ajunge pana la final si se stinge fara a se reaprinde asa cum trebuie(am asteptat in speranta ca se va reaprinde aproximativ 40 de minute).
Dupa instamplarea asta am incercat sa repet operatiune insa aceasi poveste. Am hotarat sa schimb sistemul de operare, am facut un usb cu Catalina (dupa ce am verificat sa suporta update-ul), insa aceasi poveste.
Mai detin si un MacBook asa ca am zis sa incerc si sa restabilesc sistemul prin backup pe hard disk extern prin time machine, asta a functionat insa se misca destul de greu pentru ca in backup erau fisiere destul de voluminoase comparativ cu performantele lui, asa ca am incercat din nou sa curat hardul si sa reinstalez sistemul, nu am fost prea mirat cand am observat ca tot aceasi problema apare insa a mai aparut si cea ca atunci cand incerc sa il restabilesc din backup in timpul incarcarii se stinge si asa ramane.
Calculatorul a fost folosit inainte pentru conferinte video si browsing, nimic complicat
Iar ca model este un iMac 21,5" 2014 Model A1418
Sper ca de data aceasta am dat destule detalii cat sa ma puteti ajuta.
Multumesc :v:t5:

Eu suspectez că iMacul are o problemă hardware. Dacă mai ai un mac, fă un boot disc conform metodei (b), faci boot din el, mai formatezi încă o dată și repui sistemul de la zero. Dacă tot faci asta, pune Cătălina. DAcă face la fel, îl duci la doctor și vezi dacă merită reparat. Nu mă pricep la reparat mac-uri, dar mi se pare destul de clar că are o problemă hard.

O sa mai incerc inclusiv cu un Mojave poate vrea sa se intoarca la ala(sper)

Nu ai la ce să revii dacă ai formatat discul, totul se reia de la zero. Acuma tu decizi dacă repui Mojave sau te duci la Cătălina. Eu nu văd niciun motiv să te oprești la Mojave. În orice caz, problema nu e legată de Cătălina, poate doar dacă installerul e cumva corupt și atunci eroarea apare de acolo. De aceea e mai rapid și mai sigur să instalezi de pe stick, deoarece ai sistemul compact într-un singur loc, nu depinzi de viteza netului și de posibile coruperi de fișiere.
P.S. Faptul că jucăria a fost la alt membru al familiei nu era un motiv de reinstalare de la zero, doar dacă lucrați cu documente secrete. Era suficient să faci un user nou cu putere de admin, să te loghezi acolo, de unde ștergeai userul (admin-ul) vechi și… gata. Ai 3 opțiuni acolo, ultima fiind să ștergi complet datele vechiului user. Este suficient pt nevoi curente. Dar, mă rog, acuma ce-a fost a fost, dacă ai formatat, trebuie să o reiei de la zero.

Ma gandesc ca daca e o problema hardware nu mai functiona nici la prima incercare reusita cu time machine

Păi de aia spun că trebuie să reiei procesul de la zero și cel mai relevant ar fi să faci un boot disk, boot, șters discul, reluată instalarea. Poate fi o coincidență neplăcută, pur și simplu ceva hard a pleznit taman acum. Se mai întâmplă… conform legii lui Murphy toate crapă simultan.

Da o sa incerc din nou si varianta asta si daca tot nu ii dau de cap o sa il duc la doctor si revin cu concluzia cand reusesc sa il fac
Merci frumos pentru tot ajutorul

Poți încerca și reinstalare de pe net, sugeram că de pe stick merge mai repede și ar fi mai relevant. Dacă jucăria nu are probleme hard, atunci ar trebui să meargă.

Deci ai izbutit ori ba?

Am reusit sa instalez mac os high sierra, însă se stinge aleatoriu și nu merge aprins circa 5 minute. Normal am realiza ca este o problema hardware așa ca am început testele, in prima instanța am pus problema pe vina procesorului și ventilatoarelor însă după un benchmark in timp ce eram cu ochii pe temperatura procesorului și rotația ventilatoarelor calculatorul sa stins la temperatura de 65 de grade și ventilatoarele pe minim, ceea ce m-a duce cu gândul la sursa de alimentare la care este posibil sa fie ars ceva. Din păcate un ultima perioada nu prea am avut timp sa m-a mai ocup de el însă urmează zilele următoare sa îl desfac și sa verific toți tranzistorii de pe sursa de alimentare și revin cu update-uri!

Vezi ce Apple Hardware Test se potrivește pt jucăria aia a ta. Vezi aici.

Am făcut și un diagnostic prin varianta spusa de tine (de mai multe ori), dar nu a găsit probleme hardware. Însă din punct de vedere soft am încercat tot, poate singurul lucru pe care îl mai pot face este sa ii rescriu BIOS-ul. Așa ca problema persista dar pana la urma sper cu o investiție acceptabila și cu un update de la HDD la SSD sa fie folosit in continuare, pentru ca nu m-a lasă inima sa renunț la el :smile:

Poate fi, atunci, de la alimentare, pare o cauză probabilă.