iMac 2019 care se mica greoi

Va salut! Am un iMac 2019 cu FD 1TB si 16GB care se misca destul de greoi, deschide greoi programele (stai secunde bune de exemplu sa deschida un Microsoft Word). Catalina este mai ok dar nici cu aceasta nu pot zice ca zboara. Este problema data de FD? S-ar imbunatati cu mult performanta cu un ssd? Problema e ca nu prea l-as deschide am vazut ce presupune acest lucru si nu prea as risca spargerea ecranului. Am vazut pe internet ca o solutie buna ar fi un ssd extern thunderbolt 3 gen Samsung x5, credeti ca ar merita sau dau banii degeaba?

Noi am pus SSD Samsung la mai multe IMac 2011 si acum zboara.

Inainte de a-ti pune SSD, ai incercat sa-i dai un Onix?

Trebuie să determini cît mai precis cauza lentorii. Fiind un aparat nou, ar fi nasol să fie FD-ul de vină, respectiv unul sau ambele discuri care îl formează. Uzual, necazuri face un HDD, dar nu se știe niciodată. O altă cauză ar fi produsă de un disc prea plin, cât spațiu liber mai ai pe disc? Trebuie să fie, teoretic, 10% liberi, în cazul unui FD de 1 TB, cred că măcar 50 GB.
O a treia cauza relativ frecventă sunt aplicațiile care pornesc automat la logare, unele putînd fi incompatibile cu ultimul macOS, dacă l-ai instalat.
Unele extensii de Safari și de Chrome pot, de asemenea, conduce la ceea ce descrii.
Sigur, un disc extern ar fi o soluție, totuși trebuie să știi de ce se comportă astfel, nu e normal și posibil să fie o chestiune relativ simplă. Poți încerca o soluție primă: fă un user nou, deloghează-te din cel actual și loghează-te în cel nou, dacă acolo e OK, cauza e, cert, o aplicație/utilitar care pornește automat la logare. Deci dezactivează/șterge toate aplicațiile de acest tip.
Dacă totul e OK, fă și o curățare cu Onyx. Atenție: există o versiune Onyx pentru fiecare generație de macOS, trebuie folosită cea care se „pupă” cu OS-ul tău.

De abia de il instalasem cand am scris asta, nu aveam nici un program, doar office si doua trei programele. Am incercat si windows, ala merge si mai greoi, exact cum merge pe un hdd (probabil din cauza ca acolo s-a si instalat nemaiavand loc pe ssd-ul fusion driveului. O sa incerc totusi un ssd thunderbolt sa vad cum se misca, daca nu il returnez. Ma refer la ssd.

Se va mișca bine, dar asta nu rezolvă problema lentorii discului intern. Mă rog, tu știi mai bine care ar fi soluția optimă.

Ce viteze ai (citire/scriere) la storage cu ceva utilitar (ex: Blackmagic Disk Speed Test) ?

Am facut aici un filmulet cu vitezele.
VID20210601100406 - YouTube

@Cattus_Thraex
Problema e ca se misca greu sistemul de operare in primul rand. As pune pe ssd tot ce e program restul poze, filme pe discul intern. Nu s-ar rezolva lentoarea asa? Azi imi vine ssd-ul si va tin la curent. Am luat Samsung X5 de 500GB.

Era mai util un screenshot (command-shift-3). Eu văd că bifele din partea de sus, care se văd, sunt toate verzi.
Bun, dacă tot vine discul extern, fă așa: pune sistemul pe discul extern și fă transfer de date cu Migration Assistant. După ce ești sigur că totul e OK, repune sistemul de la zero pe discul intern după ce îl razi la zero înainte să pui sistemul, după ce repui sistemul nu mai rulezi Migration Assistant și vezi cum merge. Dacă merge bine, acum rulezi migration assistant și repui totul pe discul intern, iar cel extern rămâne de backup.
Dacă sistemul pe discul intern merge tot prost, înseamnă că e o hibă acolo. Este puțin probabil, calculatorul pare nou, dar e posibil. Pot fi discuri noi care îmbătrânesc repede sau care vin cu hibe din fabrică. Diverse cauze ale unei funcționări defectuoase ale unui disc sunt aici.

Nu-i de la storage (părerea mea).

:+1:

Nici eu nu cred că e de la storage, din păcate nu a făcut ce ar trebui făcut în asemenea situații: backup pe disc extern, ras discul la zero și repus sistemul de la zero. Eu sunt aproape sigur că ar merge. Problema lui este în niscai utilitar care pornește la logare și care-i sapă la sistem. Dar, mă rog, el știe mai bine cum stă treaba acolo.

Am scris si mai sus ca a fost reinstalat de cateva ori (ras hdd tot) si nu aveam mai nimic instalat, pare ca se misca ok la prima vedere insa cand incepi cu adevarat lucrul pe el te iau toti nervii, pana deschide un office de exemplu sta secunde bune, si cred ca este de la hard care este foarte lent, din ce am inteles partea de ssd din fusion drive este mica si incape putin pe ea. A venit ssd-ul extern, am instalat pe el Catalina, apoi update la Big Sur, zboara. Nici nu se compara. Vitezele din acel program sunt acum 1700 si 2400. Alta viata. Se deschide office instant la fel safari, inainte si safari statea ceva pana se deschidea.

Ok, clar. Păi să lucrezi cu spor!

Multumesc!