Imac 2017 merge foarte greu

Am un Imac 2017 3,4 GHz 40GB Ram 1T Fusion Drive deja de 2 ani. De cateva zile a inceput sa mearga fffffoarte lent. Sunt aplicatii pe care pana le deschide dureaza si 1 minut sau in word daca scriu ceva ii trebuie cateva secunde pana apare pe ecran. Daca aveti vreo idee despre ce ar putea fi vorba va rog sa mi-o impartasiti. Multumesc anticipat.

Cel mai probabil HDD-ul e prea obosit, adică discul standard într-un fusion drive. Fă backup imediat, dacă nu ai deja (cum sper) și vezi dacă aici e problema.
Pot fi și alte cauze, de ex. discul prea plin, cât spațiu liber ai?
Pot fi aplicații vechi care pornesc automat la logare și care încetinesc mult sistemul sau îl fac inutilizabil
Poți face o optimizare cu Onyx (trebuie versiunea mulată pe sistemul tău).

Mulțumesc pentru idei. Cam la astea ma gândeam și eu, am verificat spațiul de memorie, mai are peste 300 GB liberi, am șters aplicațiile incompatibile cu sistemul de operare, am instalat și Onyx, dar nu am apucat să-l rulez…
Am un SSD extern de 2 T pe care își face backup-ul obișnuit.
Calculatorul rulează Monterey, am uitat să menționez asta în postul inițial.
Sper doar că nu e diskul intern dus sau obosit…daca asta e problema, ce aș putea face?
Mulțumesc încă o dată de răspuns.

Poți face un text instalând sistemul pe un disc extern. Va merge ceva mai încet, dar va merge. Dacă e bușit discul intern, HDD-ul adică, trebuie pus altul. Sugerez să pui un SSD și nu mai fac Fusion Drive. A fost o perioadă de compromis când Apple a făcut asta ca să mărească viteza de comunicare dintre sistem și hardware.
Găsești diverse tutoriale cum să renunți la fusion drive, de ex aici.

Multumesc! Incerc sa vad ce varianta pot sa aplic si revin cu rezultatul.

Evident, test, nu text!

:wink::sweat_smile:

HDD-ul de pe iMac e praf. Eu am trecut de cativa ani pe SSD extern (prin adaptor usb 3.0 la SATA- trebuie sa iei unu care stie uasp). E o diferenta huge! Singura inconvenient, cand faci update major de OS (cel anual) trebuie sa instalezi de la zero pe ssd extern. Am read/write de 430-480 Mb/s. Total cost, aprox 450-500 ron (adaptor + ssd Samsung)

Eu ce-as face acum in locul tau. As lua un ssd nvme si un adaptor nvme la Thunderbolt 3 sau 4. Ai rate de transfer de 2 GB/sec, doar ca e mai scump adaptor-ul nvme (aprox 500 ron adaptorul, plus ce te mai costa ssd-ul).

Eventual, poti sa mergi la cineva sa-ti deschide imac-ul, si sa-ti faca ugprade de la hdd la ssd. Banuiesc ca si varianta asta vine cu un cost de 400 ron.

1 Like

Și eu cred că HDD-ul e pe ducă. Oricum, fără un SSD azi nu mai faci treabă.

Noi locuim in Germania, asa ca cred ca o sa gasesc mai ieftin ssd+adaptor nvme decat pe cineva care sa-mi deschida iMac-ul :joy:

Adică ar fi prea scump? Ai încercat și ai constatat asta? Mac-urile sunt foarte răspândite în Germania și în Franța, au și service pe măsură. Ceea ce sugerezi mi se pare cârpeală, dar, mă rog… se poate și așa.