High Sierra - sleep și luminozitate - bug

Salut, am instalat HS pe un mac book pro late 2011 și văd că nu mai pot să schimb luminozitatea ecranului.
Pe site-ul apple scrie că la unele modele de ecran nu mai funcționează luminozitatea. Dar pe un mac book din 2009 merge. Se poate face ceva?
Pe mac-ul din 2011 dacă intru în sleep, pe HS, când îl trezesc nu mai se deschide ecranul, rămâne negru și trebuie să-l închid mecanic. Dar pe același mac am instalat și ML și funcționează perfect și sleep și luminozitatea. E clar că e de la High Sierra. Ce se poate face să meargă bine și pe HS?

Hm… Să o luăm pe rând:

 1. „Pe site-ul apple scrie că la unele modele de ecran nu mai funcționează luminozitatea”. Dă linkul, să vedem exact ce scrie acolo.
 2. „Dar pe un mac book din 2009 merge”. Pe un asemenea model nu se poate instala H.S., deci ne duci pe un drum eronat. Poate nu e MacBook, poate nu e din 2009…
 3. „Pe mac-ul din 2011 dacă intru în sleep, pe HS, când îl trezesc nu mai se deschide ecranul, rămâne negru și trebuie să-l închid mecanic” Problemă de sistem, ceva nu merge bine la tine acolo.
 4. „ E clar că e de la High Sierra.”. Nu e exclus. Ai făcut ultimul update la 10.13.2? A corectat destule necazuri anterioare. Dacă nu, fă update-ul și revino cu detaliile cerute mai sus.
  P.S. Ca să meargă totul repede, descarcă acest combo update și instalează-l.
 1. Uite că nu mai găsesc exact unde a scris de unele ecrane dar problema cu luminozitatea e una cunoscută pe forumuri.
 2. Ba da am instalat HS ca upgrade la Siera și merge bine, e late 2009.
 3. Și problema cu sleep se găsește pe diverse forumuri și am găsit într-un loc și am făcut așa și acum nu se mai aprinde deloc ecranul:

Văd că dacă pun un link dispare butonul de răspunde.

Turn your Mac off and when you turn it back on, hold Command+Option+P+R while it’s booting. You will either see your screen blink twice or hear a two chimes.
Turn your Mac off and when you turn it back on, hold Command+Option+P+R while it’s booting. You will either see your screen blink twice or hear a two chimes.
After that you need to have your System Management Controller reset also.

Nu mai reușesc să aprind ecranul. Văd că lucrează dar ecranul rămâne negru. Știe cineva ce e de făcut?

 1. Da, just, dacă e „late 2009” va merge.
 2. Dacă apare pe forum-uri, încearcă să faci cum recomandă acolo.
  Ai descărcat acel combo și l-ai repus? Un combo poate repara asemenea probleme/bug-uri. Presupun că nu, ar fi durat ceva. Dacă nu se rezolvă, va trebui să faci un fresh install, dar – poate – nu va fi cazul. Nu pot reproduce ceea ce spui, pe mac-urile din jurul meu, vreo 4, nu apare problema. Singura problemă, rezolvată între timp cu update-urile, au fost paginile negre pe unele PDF-uri și în unele mesaje din Mail.app, deci – da – tot o chestie legată de afișare.

Apasă butonul de luminozitate, uzual F2. Ești sigur că nu ai o problemă la monitor? Eu am pățit asta cu un MacBook alb. Dacă poți, conectează un monitor extern la acel notebook și vezi dacă așa e OK. Dacă da, atunci ai o problemă cu monitorul ori cu cablul de conexiune la monitor. Se poate repara și nu neapărat scump.
P.S. Problemele de monitor/afișare/ „ecran negru” se testează cel mai simplu la un notebook cu un monitor extern sau, la un desktop, cu un al doilea monitor. Al doilea monitor poate fi și un TV conectat prin HDMI, inclusiv cu adaptor la HDMI dacă mac-ul nu are ieșire HDMI.

Nu cred că are monitorul probleme. Apare negru la bootare după ce am resetat NVRAM.
Cu Command+Option+P+R
Se poate ca asta să fi stricat ceva?

Teoretic nu… Fă testul cu un monitor extern. Ce te face să afirmi „Nu cred că are monitorul probleme” înainte să testezi? Trebuie să FII SIGUR că monitorul ori conexiunea nu are/nu au probleme.
P.S. Tu trebuie să izolezi cauza restrângând posibilele cauze: 1. monitor/cablu monitor cu probleme, caz în care este o simplă coincidență că s-a declanșat acum; 2. softul are probleme, o reinstalare ar putea rezolva probleme; 3. alte cauze de hardware,cum ar fi acel PRAM reset etc.

Nu am cu ce să fac test. Evident că nu are nimic monitorul din moment ce până acum nu a făcut probleme
și pe ML funcționa perfect. De aia întreb dacă e posibil reset-urile pe care le-am făcut să fi stricat ceva.

Nu ai un TV în zonă și un cablu HDMI? Nu e un amic prin zonă cu așa ceva? Acel reset ar trebui să rezolve, nu să strice.
Să înțeleg că, înainte de reset, era OK? Sau l-ai făcut tocmai pt că nu era OK? Nu e deloc clar. Ai trimis o succesiune de mesaje care nu se îmbină unul cu altul decât parțial.
P.S. Cel mai simplu mod de a testa monitorul unui notebook este conectarea unui monitor extern. Dacă acela merge OK, atunci ai izolat problema: este monitorul ori cablul ori, posibil, tastele de reglare a luminozității. Dacă apeși pe brightness up nu se întîmplă nimic? Nu poate exista o soluție miraculoasă, deoarece cauzele pot fi diferite, ca atare trebuie izolată cauza, apoi căutată soluția.

Nu a avut nimic înainte. Am resetat pentru că nu a mers reglarea luminozității pe HS.
Și acum nu mai merge deloc ecranul.

@AndreiRipcescu înțeleg că ai resetat NVRAM-ul. Ai resetat și SMC? Procedura este descrisă aici:

Dacă a ajuns aici, pare pasul cel mai logic, poate îi rezolvă necazul.

Da, am am resetat și SMC am scos bateria și am făcut cum zice acolo dar tot așa face.
Mac-ul pornește, se aprinde și tastatura dar nu se vede nimic.
Chestia e că sunt o grămadă de plângeri pe net cu problema asta dar nu se rezolvă cu nicio modalitate.

 1. Pune un monitor extern/TV pe post de monitor.
 2. Poți conecta două mac-uri care au firewire și care rulează ori pot rula H.S., înțeleg că le ai. Dacă ai cablu firewire revino și/sau citește pe net cum se face target mode
 3. Reinstalezi de la zero un sistem anterior, cu ștergerea informației, nu poți face downgrade.

Eu suspicionez că defectul a apărut ca o coincidență, ai o problemă hard și/sau de conexiune. Faptul că pe net se discută asemenea chestiuni nu înseamnă automat că și la tine este aceeași problemă, deși – evident – poți pica pe zona de 0,1 % ghinioniști.

Nu am cabluri să văd dacă găsesc pe la cineva să conectez la tv.

Ai ieșire HDMI la jucăria aia a ta? Dacă nu, ai nevoie și de adaptor. Dacă ești din București, vii la mine și-l bibilim un pic.