Help!

Am un IMac Procesor 3GHz 6 core Intel i5, 8gMemory, instalat pe el macOS Big Sur v.11.2.3
Adus din Marea Britanie.
Problema este că nu pot intra pe internet cu nici un fel de browser si nici sistemul nu poate, doar cu Tor(foloseste ip diferit). Ce trebuie să fac?

Cum te conectezi la net? wi-fi? conexiune e validă? apare în dreapta sus? sau prin sîrmă?
Cum adică „Problema este că nu pot intra pe internet cu nici un fel de browser si nici sistemul nu poate?. Adică ce nu poate sistemul? Explică. Faptul că Tor intră pe net, dar nu și Safari sau ce mai folosești indică o setare specifică a netului, posibil cea din UK, care nu mai e valabilă aici.
Ca prim test rapid, fă un user nou în system preferences/users, te deloghezi din userul actual și te reloghezi în noul user și refaci acolo setările de net. Fă asta apoi revino.

Îmi apar conexiunile valide si prin wifi, si prin sîrmă (bulinuțe verzi). Prin sistem ziceam că dacă incerc sa fac un update, sau orice altceva ce e legat de net, deschid aplicații, Apple TV, Maps, FaceTime, Whatsapp, AppStore… imi apare mesajul cum ca nu sunt conectat la internet. Am incercat cu urmatoarele browsere: Firefox, Safari, Brave, Edge. Doar Tor merge.
Am facut 2 usere, unu admin, unu standard. Am dezactivat/activat firewall. Se comportă la fel.
Am încercat cu Boot Camp să pun Windows, îmi cere net, pentru suport software.
apple
Apple2
Mulțumesc pentru ajutor.

E ciudat, nu pot reproduce cazul! Oricum, pare o chestiune de setări internet, poate cine se pricepe la așa ceva.

Bănuiesc că, la instalarea Tor, cineva a modificat setările de rețea.
Vezi în preferințele sistemului, la rețea. Dacă ai setat vreun proxy acolo, ăla cred că e buba. Scoate-l și ar trebui să meargă.

Sau poți rezolva mai simplu, dacă cel care a configurat setările a creat un profil de locație separat pentru Tor. Vezi în preferințe sistem / rețea dacă în meniul Location scrie Automatic sau altceva. Dacă e altceva, atunci schimbă pe Automatic.

1 2

asa arata tor, si setarile prin cablu

Și eu bănuiesc că cineva a modificat manual setările de rețea. Aș dezinstala Tor cu motorul intern de dezinstalare (parcă are așa ceva) sau, dacă nu, cu AppCleaner, refac rețeaua pe „default”, după care repun Tor.

Vă multumesc din suflet! Am gasit baiul. Am intrat la DNS - DNS Servers. Erau acolo o multime de adrese. Le-am sters pe toate. Si bum. A prins viață!

A pus apoi automat ip meu la restart
Acum vad ca la DNS Server trebuie identic cu cel din router.
Nu stiu cum a functionat in Scotia dar aici nu a mers…

Multumesc pentru tot. O zi faina va doresc.

Păi era clar că aveai niște setări dedicate pt UK

Nu cred că are legătură cu UK. Respectivul nu avea router ci era legat direct imac-ul la furnizorul de internet. Ăsta avea servere DNS dedicate de conectare iar alea erau introduse manual în configurări

Ba are cert legătură cu setările specifice care le-a făcut acolo și care au rămas ca atare.

Poate nu m-am exprimat complet. Evident că setările erau de-acolo. Dar nu contează de unde. Contează modul de conectare la provider. Și la noi la unii furnizori bagi manual adrese de DNS la setarea rețelei. Dacă ai router se face la router iar calculatorul rămâne pe auto. Dacă conectezi direct calculatorul pe cablu, le bagi în calculator, dar dacă schimbi providerul evident tr șterse configurările anterioare.

1 Like