Help! Macbook Air 13 nu mai porneste, blocat in sunetul de boot

Salut, am o problema (mare) cu un Macbook Air 13 Early 2015. Mac-ul mi-a fost trimis in tara de fata mea din Anglia, pentru ca nu mai vedea SSD-ul. La boot-are ii aparea pe ecran un folder care se aprindea cu intermitenta. Am zis ca poate reusesc sa-l repar in tara mai ieftin sau mai bine, sa-i pun un adaptor+SSD pe M2. Din ce am citit, pare mai rapid decat cel original, spatiu mai mare si chiar mai ieftin. Asta intentionam sa fac…inainte sa-l stric si mai rau. Ar trebui sa precizez ca nu am mai folosit Mac niciodata insa am zis ca daca ani de zile am facut si desfacut PC-uri, nu ar trebui sa fie foarte complicat.
Ce am facut : am incercat sa-l pornesc sa vad ce face…mi-a cerut conectare la wifi si a trecut la recovery from internet si …ce sa vezi, a vazut SSD-ul, cu partitie, scris 100%. Ok, am zis ca daca il vede, sa incerc sa-i recuperez din date. De aici s-a rupt filmul… La dispozitie am avut doar un laptop cu Win 10. Am tot cautat metode sa fac un stick bootabil pentru Mac sub Windows insa nu am reusit. Pana la urma am gasit o imagine de OS High Sierra care a mers. A mers, in sensul ca am reusit sa bootez Mac-ul de pe acel stick. De data asta nu a mai vazut SSD-ul. Am oprit si am repornit si a aparut un meniu cu Clover, care nu aparuse prima data. Asta a fost ultima imagine afisata. Mai mult ca sigur am dat install la ceva din meniu, ecranul s-a inchis si asta a fost. L-am oprit din buton iar la repornire nu mai executa nicio comanda (combinatie de taste) si se aude doar sunetul de boot care se repeta. Cred ca se restarteaza sau a intrat intr-un loop pe partea de bootare.
Exista vreo rezolvare de/prin soft? Stie cineva cum se poate rezolva? Multumesc anticipat.

Clover fiind ce, asta?

Este o poveste lungă acolo, dar nu pare problemă de soft. La boot, clipocitul cu un folder cu ? indică faptul că nu era disc de sistem.
Deși unii spun că au putut face un disc de boot de mac din Windows, nu cred că e ceva realiable, adică nu merge.
Calculatorul are, probabil, o problemă hard (disc stricat? conexiune proastă? etc…) și/sau o problemă soft. Nu cred că cineva te-ar putea îndruma pas cu pas, mai ales că te-ai apucat de lucruri pe care nu le stăpânești, așa cum spui. Nu pricep de ce te apuci de lucruri pe cord deschis fără să studiezi un pic problema, scuze dacă deranjez prin asemenea afirmații. De vreme ce recurgi la Clover ori la alte asemenea soluții non-standard și nerecomandabile, sigur că ajungi la punctul mort fără ieșire.
Dacă ești din București, trimite-mi mesaj privat și încercăm să vedem măcar dacă e rezolvabil din soft, posibil, ar fi un caz simplu.
P.S. Este total irelevant faptul că macul a fost trimis din Anglia, bla-bla… sunt detalii absolut inutile. Important este că acel SSD este, probabil, stricat, iar reparația loco nu este neapărat mai ieftină, dacă e stricată o componentă hard ar putea fi chiar mai scumpă.
P.S. 2. De fapt, problema se reduce de a reciti primele cuvinte: „…pentru ca nu mai vedea SSD-ul“. Păi e destul de clar, nu? În cel mai fericit caz, e stricată conexiunea la SSD, ín cel mai nefericit, este stricat SSD-ul însuși.

1 Like

Pentru Tudor. Da, cred ca ala este. Eu am luat de aici ( https://www.youtube.com/watch?v=dTUEWA4ijD0 ) imaginea format .dmg . Greseala mea ca nu am citit ce spuneau unii user pe pagina respectiva. :frowning:

Eu repet: cauza probabilá este SSD-ul, s-a stricat ori s-a întrerupt contactul cu placa de bază.

Din cele descrise, aș zice că cea mai probabilă cauză este SSd-ul, s-a stricat sau are un contact prost cu placa de bază. Nu este o problemă de soft, probabil. Ca să clarifici, o iei pas cu pas. Nu ai ce instala dacă discul de sistem nu este accesibil.
Dacă este totul OK și SSd-ul este văzut, este foarte simplu să rezolvi. Fiica ți-a trimis jucăria tocmai din acest motiv, că apărea ? la boot, adică, în traducere, „aoleu, nu am disc de sistem, ce fac?”.

Salut. Da, fata mi l-a trimis pentru ca ii aparea acel folder cu semnul exclamarii pe ecranul de pornire si nu trecea mai departe. Problema mea este ca ma gadesc ca eu l-am stricat mai rau. Sambata cand l-am primit, puteam sa intru in Recovery, puteam sa boot-ez de pe un stick (prostie pe care am facut-o !!), acum nu mai face nimic. Suna gongul si atat. Legat de ce spuneai ca informatia de boot ar fi legata de hard (SSD). Ma gandesc ca nu are cum sa fie asa. Daca ai formata hardul sau daca s-ar strica (nu ai mai avea acces la combinatiile de taste), cum ai putea accesa meniul de Verificare disc, Recovery, Instalare…samd. Ma gandesc ca are undeva intr-un flash separat toate informatiile astea, exact ca un BIOS de PC (care oricum, vad ca e mai protejat decat la Mac). Asta am gasit si pe net.
( https://www.ifixit.com/Answers/View/120225/Looping+chime+on+booting )
Multi se plang ca dupa ce au folosit un stick facut pentru Hackintosh intr-un Mac, s-au ales cu un ecran negru si un sunet de boot care nu se mai opreste. Prostia mea a fost ca trebuia sa citesc asta inainte sa-i fac ceva. Azi am dus Mac-ul la baietii de la ITurgent. Pe loc, a incercat sa-l porneasca cu bateria scoasa si ulterior si cu SSD-ul scos. Acelasi rezultat, din pacate. Astept sa ma sune, sa vedem ce are sau ce se poate face. Cand aflu ceva, va anunt.

„fata mi l-a trimis pentru ca ii aparea acel folder cu semnul exclamarii” Semnul exclamării? Nu semnul întrebării?
Evident că NU se folosește hackintosh aici.
„Ma gandesc ca nu are cum sa fie asa.” Ce nu are cum să fie așa? Că e bulit SSd-ul? sau ce?
„Multi se plang ca dupa ce au folosit un stick facut pentru Hackintosh intr-un Mac, s-au ales cu un ecran negru” Nu pricep de ce mergi pe linia asta, nu duce nicăieri.
„ Prostia mea a fost ca trebuia sa citesc asta inainte sa-i fac ceva.” Corect.
„Azi am dus Mac-ul la baietii de la ITurgent. ” În mod normal, ar trebui să îi dea de cap.

Posibil semnul intrebarii. Nu am incercat sa hack-uiesc nimic, am incercat sa instalez un sistem de operare si nu am stiut ca are alt bootloader.
„Ma gandesc ca nu are cum sa fie asa.” Ce nu are cum să fie așa? Că e bulit SSd-ul? sau ce?
Ma refer la faptul ca ar trebui sa incarce toata secventa de boot cu toate utilitarele de sistem si cu un Hard stricat in el si fara un hard scos din slot.

Nu, nu are ce încărca dacă discul de sistem e bulit. Unde ar sta utilitarele de sistem? Safe boot se face dintr-o partiție uzual ascunsă, de unde poți recupera sistemul pe partiția principală.
Este clar că acuma jucăria e mai rău ca la început, d-zeu știe ce ai făcut acolo cu tentativă după tentativă, cu utilitare nerecomandate etc.
Să sperăm că se poate reînvia fără costuri (prea) mari. Acele SSD-uri pt MBA sunt scumpe.

Salut, am luat mac-ul de la baietii de la ITurgent. Deocamdata m rezolvat doar partea de boot. Imaginea folosita de mine pe stick, a rescris memoria flash ( a se intelege BIOS). SSD-ul e in continuare mort. Acum il vede…acum nu. Nu il sterge, nu il partitioneaza, a mers odata cu FirstAId, l-a scanat, a zis ca a reparat niste probleme ce boot-are insa tot nu merge.
Crezi ca pot gasi la cineva (sau ai fi dispus sa ma ajuti ) un ssd pentru cateva ore? Raman la ideea mea de a incerca un adaptor+SSD nou pe M2. Am cautat original Mac insa sub 450 lei de 128 GB nu gasesc iar garantia tinde spre 0. Mi se par bani aruncati. Am nevoie totusi de un SSD original Apple, ca sa instalez ultima varianta de High Sierra pe el. In felul asta, am citit ca upgradeaza si firmware-ul ca sa poti citi memorii NVME.
Multumesc anticipat.

Văd că ai pus același text și pe privat și aici, ți-am răspuns pe privat. Nu am SSD de împrumutat și nici nu cred că ceea ce spui este varianta corectă. SSD-urile pt aceste mac-uri sunt scumpe, e drept, cum ți-am și spus.

Nu ai nevoie de SSD “original” Apple. Nici nu există așa ceva. E doar o siglă pusă pe SSD. Pune orice SSD și instalează.

Cred că știe asta, problema lui este că acel tip/model de SSD este scump. Așa este, dar nu prea e altceva de făcut decât să ia un SSD nou sau s.h. funcțional, cu grijă să fie compatibil cu acel model de MBA 2015. Iată aici detalii.
P.S. Este extrem de important să iei un SSD ale cărui conexiuni să fie EXACT ca cele din tutorial, altfel dai banii degeaba. Dacă există dubii, a se întreba un flăcău cu experiență.
P.S. Orice alte soluții, cu adaptoare și alte șmecherii, nu cred că pot fi recomandate. Nu afirm că nu ar putea funcționa, jucăria aia a fost gândită să funcționeze în parametrii lui Apple, orice abatere pe ideea unui experimente etc… poate funcționa, după cum nu ar putea funcționa, depinde de detalii. De ex., Apple a gândit un soft pt a permite instalarea de Windows pe orice mac Intel. Există și variante, făcute de alții, ca să pui numai Windows pe un mac, bulind sistemul intern de fișiere. Se poate, asta nu înseamnă că e recomandabil. Acuma, sincer, nu i-am priceput pe cei care cumpără mac-uri ca să pune pe ele numai Windows.

Problema a fost rezolvată, m-a anunțat prin mesaj privat, nu pricep de ce mi-a spus numai mie… Mă rog, îmi fac datoria să anunț comunitatea că problema a fost rezolvată printr-un SSD s.h.