Hard extern

Salut, pot sa vad fisierele de pe un hard extern pe mac?
Vreau sa fac backup la tot ce am pe laptopul vechi poze documente etc si as vreau sa stiu daca le voi putea accesa de pe mac sau cel mai bine ar fi sa le urc intr-un cloud.
Am pus aceasta intrebare deoarece vreau sa cumpar un hard extern si nu stiu daca il voi putea folosi in acest sens

Bineînțeles că le poți vizualiza pe mac. Nu mi-e prea clar sensul întrebării, presupun că vrei să faci backup pe Windows și vrei să știi dacă discul respectiv se poate citi și pe mac. Da, desigur, cu observația că, dacă e formatat NTFS, ai nevoie de un mic utilitar ca să poți și scrie pe acel disc, dar de citit se poate oricum. Sau nu asta întrebai?
Dacă să le pui sau nu și pe un cloud este o chestiune separată de prima, tu știi mai bine dacă să faci asta sau nu.

Pai am undeva la 200 de gb și nu știu ce e mai rentabil sa cumpar un hard extern sau sa le fac Upload in Cloud plătit
Am internet de la upc viteza de Upload 6 Mbps :))

Eu fac backup pe 2 discuri externe + unele fișiere curente pe cloud, cele cu care lucrez cotidian pînă la forma finală. Deci, dacă mă întrebi pe mine, musai un disc extern cît mai capacitiv, eu am 2 X 2 TB.
Nu am înțeles și nici nu ne-ai lămurit ce era cu detaliul „dacă poți citi pe mac”…

L-am cumpărat, pot sa îmi fac backup la tot ce am pe Windows dar nu pot sa folosesc time Machine pentru ca îmi va șterge toate datele de pe hardul extern, dacă fac asta ulterior nu voi mai putea copia nimic pe hard de pe Windows corect?
Vreau sa folosesc hardul extern intr-un mod cât mai eficient și nu știu prea multe despre asta fiindcă am trecut pe mac de o săptămâna.Multumesc.

Cum as putea sa copiez tot ce am pe Windows ca mai apoi sa îl folosesc doar cu mac-ul asta însemnând sa copiez fisiere de pe mac pe hard fiindcă acuma fiind ntfs e in read only

Nu inteleg foarte bine ce vrei sa zici, dar , daca e ceea la ce ma gandesc eu, varianta e urmatoarea: copiezi tot din Windows pe hdd; copiezi totul din hdd pe mac; formatezi hdd in “format” mac; copiezi totul de pe mac pe hdd. Si, astfel, vei putea folosi hdd.ul doar pe mac.

Instalează un utilitar ce permite să și scrii pe un disc formatat NTFS, de ex. Mounty (gratuit).
Nu e musai să folosești Time Machine pt backup, eu folosesc de ani iBackup, pe care îl poți folosi și cu acel disc formatat NTFS.

l-am formatat in exfat si acum merge sa copiez fisiere de pe windows cat si de pe mac.
In ce conditii e necesar sa faci backup pentru mac?

Nu pot sa copiez totul pe mac fiindcă nu am decât 128 gb spațiu de stocare.

Da, Ex-FAT este un compromis rezonabil. Eu am avut însă probleme cu acest format tocmai pe Windows!
„In ce conditii e necesar sa faci backup pentru mac?” Cum adică? Backup înseamnă să dublezi undeva toate informațiile de pe disc pt a avea de unde să recuperezi datele în caz că se bușește discul. Dacă discul intern la macului e prea mic și trebuie să pui date, altele decît cele de pe discul intern, atunci ai nevoie de un al doilea disc extern pt backup. Nu minimaliza importanța unui backup, te scapă de multe necazuri în caz că bușești discul de bază sau, mă rog, ștergi ceva din greșeală.

Deci, dacă pricep, că ești tare scump la detalii clare: ai un HDD/SSD #1 în mac, de 128 GB; mai ai nevoie de un HDD #2 pt a completa discul intern. În acest caz, ai nevoie de un HDD #3 pe care să faci backup (dublarea datelor) de pe HDD/SSD #1 + HDD #2. Sau folosești un cloud. Eu folosesc cloud pt fișierele curente în lucru, să fiu sigur că le dublez-triplez automat.
P.S. Ca să fie clar: backup înseamnă dublarea datelor altundeva, pe alt disc, pt a putea recupera datele în caz de avarie, adică bușirea discului. Dacă discul tău de sistem este insuficient și ai nevoie să-l completez cu un disc suplimentar, este evident că ai nevoie de un alt disc extern pt a face backup al bazei de date. Sau dublezi datele în cloud, asta tu știi dacă e mai bine sau nu, dacă e suficient de rapid etc. Esențial este să nu ai baze de date unice și să riști să le pierzi dacă se bușește discul. Eu am triplare de date, în cel mai rău caz pot pierde ce am lucrat cîteva ore într-o zi.