Hard Extern si intern cu probleme

Am o problema care nu ii dau de cap.

Am un imac de 27 inci si i5 cu hard intern de 1 tera si 2 harudi externe de 4 tera fiecare,

Cand am achizitionat mac ul acuma 2 ani am cumparat si Tuxera pt a merge cele doua harduri externe, de 2 ani nu am avut nici cea mai mica problema cu ele, zilele astea am trecut de pe el capitan pe High Sierra, totul frumos pana cand am vrut sa accesez unul dintre harduri pe care am foarte multe informatii pe ele. Bine inteles ca nu am puuti sterge si copia nimic pe ele, am descarcat din nou Tuxera si surpriza nimic, ma chinui de 2 zile sa imi dau seama ce se intampla cu ele, Acum abserv ca si hardul de 1 tera din comp (intern) am aceiasi problema cu el (nu pot sa sterg si sa copiez de pe el) in schim macar SSD ul merge, Am instalat si Paragon dar nimc,

Va rog mult daca puteti sa imi dati o solutie, sfat ce sa fac,
0745762897 Multumesc

Să o luăm pe rând. Tuxera citește și formatează partiții NTFS (formatul tipic Windows) pe mac. Deci, dacă pricep (nu e clar), acele 2 HDD-uri externe sunt formatate NTFS cu acest Tuxera. De asemenea, deduc că acum H.S. nu mai citește formatul NTFS. Nu pot reproduce, deoarece nu am nici Tuxera, nici HDD formatat NTFS prin zonă. Dar, dacă asta ar fi problema, atunci toate informațiile de acolo vor putea fi citite de pe Windows și/sau de pe orice alt mac care are un utilitar NTFS. Eu am NTFS for Mac OS X, dar nu am în clipa asta. Nu știu ce utilitar de NTFS rulează OK pe H.S. Ăsta citat mai sus pare OK, l-ai încercat?
Acuma întreb eu: 1. De ce ai 2 HDD -uri externe formatate NTFS. Le plimbi des la alți useri de Windows? 2 De ce ai unicate? TOTUL, dar ABSOLUT TOTUL trebuie să aibă un backup, cu alte cuvinte să faci o copie de avarie. Dacă cei 4 + 4 TB conțin unicate, atunci musai alți 8 TB pt backup, obligatoriu. Niciodată nu te poți baza pe faptul că acele discuri nu se pot strica, sunt noi, marcă bună etc. ORICE HDD și orice SSD se poate strica.
P.S. Problema pe care o ai se datorează faptului că Tuxera, în faza asta, nu e compatibilă cu H.S. Cum ai instalat H.S.? Pe curat sau upgrade „din mers” de la Sierra?
P.S. 2. Ai citit ce scrie în josul paginii la compatibilitate cu H.S.? Adică aici?
Problema ta nu este, așadar, H.S., ci Tuxera.

Multumesc ,

Deci hardurile externe au fost desigilate si conectate direct la mac si au functionat perfect doar dupa o luna nu am avut acces la copiere si stergere, si de aceea am instalat Tuxera,

Hardurile sunt conectate doar la acest comp pt ca le folosesc ca si hard normal. Am nevoie de foarte mult spatiu, Siera are totul la zi,

Mai am un WD cloud cu 2 harduri de 2 tera fiecare dar imi este deja mic, Am sa fac un upgrade cum ai spus, nu sti cand pica un hard. Nici nu vreau sa ma gandesc,

Da nu am citit ce scrie acolo. Sper sa se rezolve, iti multumesc mult, dau o bere daca esti din Sibiu.

Nu, dar mai trec p-acolo… :joy:

Cu drag oricand,

Acuma le scriu la cei de la Tuxera.

Multumesc mult

Dacă nu le miști de colo-colo și la useri de Windows, eu zic să le formatezi HFS+, citirea și copierea merg sensibil mai repede. Și, dacă nu ai deja, dublează spațiul existent cu altă serie de discuri de backup. Este principiul de bază al lucrului cu calculatorul, indiferent de sistemul de operare: backup, backup, backup.
Dacă ai nevoie și de format NTFS, testează și alte utilitare, unele sunt gratuite și suficiente pt uz ocazional.

Am sa le fac pe toate HFS+ pt ca sunt in spatele comp si nu se misca de acolo . sau imi cumpar 2 harduri de 4 tera. Am wd cloud EX2 Ultra si isi face backup automat,
Si acelea trebuie sa le formatez HFS+?

Chestia cu formatarea discului depinde de modul cum lucrezi. Formatul de sistem introdus acum de Apple este APFS, dar numai pt discul de sistem dacă este SSD. Pt HDD-uri și pt discuri de date, a rămas (deocamdată?) HFS+, adică mac os extended journaled (hierarchical file system). Acest format nu este citit de Windows, trebuie să instalezi acolo un utilitar.
Formatul uzual în Windows a fost FAT 32, care nu permitea fișierea mai mari de 4 GB. Ca soluție, a apărut ex-FAT, dar Windows folosește acum NTFS, cum este și la tine. Acel utilitar face ce ar face și în Windows cel care ar citi discuri formatate HFS+.
Așadar, formtul NTFS se justifică numai dacă ai un disc portabil pe care-l plimbi de colo-colo la diverși utilizatori care au windows, care altfel nu ar putea citi discul. Dacă folosești un mac și rulezi macOS, atunci cel mai logic este să foloești formatul HFS+ Pe secvența pe cae o ai tu, ca să ai PERMANENT și backup, ar trebui să faci așa:
– iei alt disc ori alte discuri care să aibă capacitatea celor existente; pe cele noi le formatezi HFS+

  • copiezi datele acolo de pe cele existente
  • pe cele vechi le formatezi HFS+ și acum recopiezi datele de pe discurile noi, formatate deja HFS+
    Acum alegi care discuri au informația de bază și care reprezintă backup, adică acea copie de avarie dacă se întâmplă ceva.
    ATENȚIE. Formatarea unui disc șterge complet informația anterioară, Nu te apuca să faci operația asta până nu ai discurile noi și până nu ai copia de bază a tuturor fișierelor dorite.

Am inteles, saptamana asta imi vine un hard de 5 tera si am sa ma apuc incet de operatiune,
Cei de la Tuxera nici in ziua de azi nu au trimis varianta beta,

Am sa ii sun astazi, Stau si somez.

Multumesc inca o data de ajutor.

APFS nu este doar pentru SSD. Eu am formatat toate hardurile APFS (unul intern de 2 TB si unul extern de 3 TB)

A, da? Parcă numai discul de sistem mergea pe APFS. Nici nu am încercat pe discuri externe, ar însemna să nu le pot folosi decât pe H.S.
Oricum, pt un disc extern aș recomanda ca, un timp, să formateze HFS+, nu APFS, chiar dacă se poate.