Formatare hard disc pentru Mac, Windows și Smart TV

Salut, deoarece sunt confuz as dori un mic ajutor din partea voastra. Vreau sa imi cumpar un HDD extern WD Elements Portable WDBU6Y0020BBK si din review-uri am inteles ca trebuie convertit din GPT in MBR. Imi spuneti cum fac acest lucru? Am gasit informatii pentru conversia MBR in GPT dar am inteles ca procesul invers este diferit. In plus la specificatiile HDD-ului scrie: Poate fi reformatat pentru Mac OSX - daca il folosesc la un smart tv generatie mai veche (2014) poate citi pozele si fimele de pe el daca este formatat pt MacOS? La acest capitol(external storage) sunt inca n00b :smiley: si un ajutor din partea voastra este bine venit! Multumesc!

Nu folosesc GPT, dar orice modificare a hărții de partiționare se face dintr-un utilitar de disc, în macOS ai Dis utility. Problema formatului este importantă dacă vrei să folosești discul și cu alte aparate. De ex., acel smart TV nu va citi un disc formatat HFS+, formatul tipic pt mac. Habar nu am dacă acel acel GPT este citit de un mac, cred că da. Oricum, îl poți formata MBR și MS-DOS și din macOS. Ca să NTFS trebuie un utilitar, dar cred că pe acel disc ai un utilitar de mac, eu am avut așa ceva, ai acolo și un utilitar NTFS, cred.
Deci ia discul ăla, se poate modifica ulterior în ce format și orice hartă de formatare vrei, depinde de utilitarul folosit, în Windows sau în macOS.

GPT era sistemul de partitionare la Mac Guid Partition Table. Vad ca cum e folosit si pe alte device-uri. Oricum, pe Mac poti partitiona GPT. Formatul este unul HFS+ sau NTFS, iar tabela de partitie este atceva GPT este la Mac, MBR este la Windows. Stiu ca se poate formata un volum HFS+ cu tabela de partitie MBR, nu stiu invers.

Daca formatez HDD-ul in format ExFAT si scheme MBR atunci HDD-ul poate fi vazut atat de Mac,Win si TV ?

Da, GPT este altă denumire pt GUID, așa citesc și eu pe net. Văd că acuma l-au adoptat și pe PC-uri. Păi e simplu: deschizi Disk Utility și alegi GUID la harta de partiționare. Nu știu dacă acel smart TV va citi un disc formatat astfel, fă un test.
Atenție: harta de partiționare și formatul sunt chestiuni diferite. Poți avea GUID sau MBR sau Apple Partition Map (nu se mai folosește din 2006) și apoi formatele cunoscute MS-DOS, NTFS și HFS+, Apple trece acum la alt format.

ExFAT este un compromis între ms-dos și NTFS. Eu am avut surpriza să constat că nu orice PC cu Windows vede Ex-FAT. Nu am testat însă recent. Fă un test. însă, TV-ul ar trebui să-l vadă. Ia un flash de 2–16 GB și fă teste cu el. Win 10 ar trebui să vadă toate aceste formate, nu garantez că și Win mai vechi. După părerea mea, un format MBR + NTFS ar trebui să acopere toate nvoile dar, sincer, nu am testat dacă un TV îl vede, la TV mă leg prin Apple TV, nu bag stickul direct în el decât rar.

Salut,

revin cu update: Nu inteleg de ce nu pot formata stick/hdd extern in MBR cu ExFAT, pur si simplu da erroare. Mai mult orice alta optiune folosesc TV-ul nu vede usb-ul dar pana la urma am cedat si binenteles am ales si eu varianta hdd-ului atasat la router si prin DNLA sa vad continut-ul pe TV.
Mai mult pe site-ul celor de la WD este chiar tutorial step by step cum sa pregatestu HDD-ul pt Mac si spune sa fie format ExFAT cu MBR dar merge doar ExFAT cu GUID.

Ca să schimbi harta de partiționare (GUID, MBR, Apple – asta ultima nu se mai folosește pe Intel) trebuie să selectezi nivelul maxim al discului, ca mai jos: