Evenimentul zvonit, cu Mac-uri, se zice, a fost fixat pe 27 octombrie.
Dacă vreți, speculăm. Dacă nu, așteptăm și apoi criticăm.
Evenimentul zvonit, cu Mac-uri, se zice, a fost fixat pe 27 octombrie.
Dacă vreți, speculăm. Dacă nu, așteptăm și apoi criticăm.
Pregătiți-vă pentru MBP-uri fără porturi USB 3.
Aaa, și fără găuri pentru căști
Au senzor de privire, cum te uiți la el, transferă datele telepatic, direct în creier.
Într-o notă mai serioasă, am citit, pe de o parte, de 2 porturi USB-C, dar și de o nouă tastatură “contextualizată”, cu e-Ink. Poate le-a plăcut ideea lui Lenovo, cu nou Yoga.
Conexiunea USB-C ar trebui să se impună, conectează orice la orice. Cît despre Lenovo Yoga, am mai spus-o: Apple nu a mai inovat nimic spectaculos în ultimii 3 ani și, tehnic vorbind, mulți le-au luat-o înainte. Apple are un moment de respiro pe zona telefoane, după ce Samsung a dat-o rău în bară cu smartphoneul lor. Chiar sînt curios să văd cu ce vine acum Apple.
Eu cred că o să aibă USB-C, Thunderbolt - probabil două, că e la modă - și măcar un USB 3.
Nu cred că vor renunța la jack-ul de 3,5; ar însemna să fie comple tidioți. Idioți incompleți au fost când au scos mufa de pe telefon.
Pe vremuri erau așa: RJ45, FW800, Thunderbolt, USB, jack 3,5, eventual card reader SD. Dar cum standarul de subțirime persistă… screw you Apple!
Sincer să fiu, încă de la începuturile discuției, eu nu înțeleg de ce sînt oamenii deranjați atît de tare că lipsește mufa de căști. Adică raționamentul meu e în felul următor: cum iPhone și Mac sînt suficient de scumpe, dacă-ți permiți așa ceva, aproape sigur îți permiți și niște căști fără fir, care s-au ieftinit considerabil. Pe de altă parte, dacă ții la calitatea audio și zici că prin Bluetooth pierzi (ceea ce e adevărat), atunci oricum nu te va mulțumi considerabil nici legătura cu fir, pentru că iPhone și Mac nu au un DAC serios, deci oricum ți-ai lua așa ceva, care se leagă prin USB/Lightning.
Deci care-i pierderea? Sincer, pe voi nu vă deranjează că, dacă țineți firul căștilor iPhone peste haine, se bălăngăne și se poate agăța pe stradă, iar dacă îl țineți pe dedesubt, nu puteți ridica telefonul mai sus de buric?
Iar la Mac e aceeași chestie: cine vrea calitate audio, își ia o interfață separată. Altfel, de la confortul mono-căștilor Bluetooth la cele over ear, tot fără fir, mi se par preferabile la orice oră.
Or fi destui care țin musai la căștile cu fir, dar cu greu îmi vine să cred că ar fi în majoritate.
Mda, nici pe mine nu mă deranjează lipsa conectorului pentru căști. Nu-mi plac sârmele, dacă pot scăpa de ele, fie și cu forța, e ok
Eu nu mai folosesc periferice audio cu sîrmă de ani buni, numai BT. De imprimante nu mai vorbesc, cred că de 10 ani le am wl. O mufă în minus înseamnă cîteva grame în minus, dimensiuni mai mici etc. Problema cea mai mare la produsele Apple, care mă enervează, sînt convertoarele video out, cînd te duci la o conferință și ai nevoie să proiectezi cu jucăria ta. Trebuie să am mereu în tașcă măcar un minidisplay la VGA, ultima oară, la naiba, aveau proiector pe HDMI, uitasem adaptorul ăla acasă. Văd că apar monitoare externe compacte pe USB 3, eu am nevoie de așa ceva, se găsesc deja. Dacă standardul devine să conectezi și monitoarele prin USB, atunci și Apple trebuie să se conformeze, că doar n-o să umblăm iar la adaptoare.
Problema e una de principiu. Prin jack curgea muzică fără DRM, dacă fiecare companie vine cu standardul digital propriu, pot să insereze protecție digitală pentru drepturi de autor și chiar și dacă ne oferă adaptoare gratuite, s-ar putea să vină o vreme când nu vei mai putea pune ce .mp3 vrei tu în telefon.
Ah, înțeleg, foarte bine punctat. Deși sînt sigur că nu la asta se gîndesc majoritatea, mi-ai oferit o perspectivă foarte interesantă la care nu mă gîndisem. Eu chiar vedeam o bucurie, în sensul în care o mufă Lightning sau (micro)USB poate căra mai multă informație și poate permite calitate audio mai bună, în ansamblu. Dar na, cine vrea să folosească invențiile omenirii în scopuri malefice, o poate face.
Mă îndoiesc, totuși, că vor veni vremurile de care zici, pentru că sînt multe persoane care au de pus pe telefon înregistrările lor, fie că e un voice memo, fie un cîntecel sau orice. Să nu curgă astea nerestricționat între calculator și telefon mi se pare de neînchipuit. Deși pot fi contrazis cu siguranță.
Dacă Apple ar dori așa ceva, asta o poate face din soft, nu dintr-o mufă. Dacă-mi dai argumentul că cineva poate „sparge” un soft, replica e la fel de simplă: se poate „sparge” orice.
Da, o poate face din iTunes, dacă dacă ar fi rămas interfața veche, orice altă aplicație putea trimite orice fel de fișier audio prin mufa aia. Cu noua interfața digitală, s-ar putea să nu se mai poată. Eu nu spun că sigur asta se va întâmpla, dar în trecut nu puteau aplica astfel de îngrădiri, dacă trecem totul în digital, se va putea.
Din 2009 toată muzica din iTunes Store se vinde fără DRM. Nu văd de ce Apple s-ar întoarce la vremurile de dinainte. Și oricum modul în care iese sunetul din computer n-are legătură cu DRM.
Evident, nici eu nu am prea priceput argumentul cu gaura aia rotundă.
Nu i-a oprit nimeni până acum pe Apple (dacă ei ar fi vrut) să pună în computere un mic chip pentru autorizare via DRM înainte ca sunetul să fie convertit din digital în analogic și trimis la mufa pentru căști. Ar fi fost relativ simplu: aplicațiile fără autorizare nu aveau voie să scoată sunet. Era evident o chestie sinistră, dar posibilă dpdv tehnic.
Aș plusa spunînd că este cu atît mai posibil cu cît este mai sinistru.
Ar fi fost posibil pe la începutul anilor 2000, când o luaseră toți razna cu DRM-ul. Acum s-au mai relaxat băieții, cel puțin în ceea ce privește muzica s-au lămurit că DRM era inutil pentru combaterea pirateriei.
Chestia ar putea fi și mai simplă. De ce să mă obligi pe mine, pe toți, să schimbăm căștile când vrei tu? Toți producătorii fac căști cu 3,5 și se trezește unu’ că hop stai puțin, putem asculta și wireless.
E o cheltuială în plus și chiar nu cred că are așa mare importanță să lași mufa aia amărâtă când e vorba de un laptop. La telefoane, fie. Barim să fi mărit capacitatea acumulatorului.
Apple totdeauna a dorit să impună el anumite standarde, asta a fost politica companiei de la bun început, unele au prins, altele nu. Cred că deja conexiunea BT este matură, iar căști ori boxe BT sînt deja multe pe piață, de la cele mai ieftine.