Estonia, internetul sau cum bat cîmpii românii

La adresa


citesc o inepție tipic românească. Cred că unii stau așa pe scaun, dau peste o tîmpenie scrisă de alții și o iau drept bună. Întîmplător, tocmai am venit din Estonia, de la o conferință de-a mea, de lingvistică, am fost la Narva și la Tallinn. La capitolul internet stau (mult) mai prost ca noi, la viteză, în primul rînd. Acuma, sigur, nu am putut testa viteza peste tot în Estonia, dar ce scriu acolo ai noștri flăcăi care habar nu au ce scriu.
Luați din cele de mai sus o invitație: dacă aveți ocazia, mergeți la Tallinn, este un mic oraș superb, lăsați-l naibii de internet, plimbați-vă prin oraș și, dacă vă pică bine, luați masa la Lăutarii Moldovei care, în ciuda numelui, tot de ruși e ținută, dar bucătarul e sigur de-al nostru, mîncarea a fost excelentă.

1 Like

Zice acolo „întreaga ţară are acces gratuit la internet” - păi de aia o fi mergând prost, nu? :smile:

Întotdeauna m-au enervat exemplele referitoare la țările baltice, care fac și dreg și uite ce departe au ajuns față de noi. Păi ar fi și culmea, o țară cu mai puțini locuitori ca Bucureștiul, să nu avanseze repede și bine. Îi trebuie doar un primar bun peste toată țara, nu președinte și nici prim-ministru.

Situația la fața locului nu e deloc așa de roză precum o descriu „analiștii”. Estul Estoniei este rusificat spre 95%, apasă greu atmosfera sovietică a clădirilor epocii trecute, tăiată pe ici-pe colo de construcții f. frumoase, de inspirație finlandeză, o plăcere să te uiți la ele. Am făcut multe poze, poate facem un colț de călătorii pe aici pe undeva. Colegiul din Narva, superb, cu un perete imens de sticlă, lung de 50 m și înalt tot pe atîta, emană lumină și bun gust. În total contrast cu clădirile anoste din jur, copleșitor majoritare. Nivel de trai ridicat, prețuri sus, au intrat în zona euro.
Tallinn este o bijuterie de oraș, mic și ușor de vizitat în cîteva ore (centrul istoric, evident).
Comparațiile astea aiurea, fie cu țările baltice, fie cu Germania, fie cu SUA arată lipsă de competență profesională. Astea nu-s analize, sînt pierdere de timp. Sigur că țări mici, de 1-2-3 milioane de locuitori, precum Țările Baltice ori Slovenia sunt ușor de condus. Dar mai e ceva: elementul om, educația lui.

Asta cu gratuitatea e slogan de campanie electorală. Cineva plătește, individul ori statul, din impozite. La noi, statul i-a dat bani frumoși lui MS și unora pe care i-a uns bine de tot.