Ecuații cu LaTeX în editoare text "obișnuite"

Știu că nu sînt prea multe (if any?) persoane interesate de ecuații matematice în editoare text pe acest forum, dar nu mă pot abține să nu împărtășesc ce am aflat acum cîteva minute.

Căutam disperat posibilități de a introduce ecuații simple, unele printre text și, fiind obișnuit cu LaTeX, înjuram ori de cîte ori aflam despre soluții cu click-uri, cum e MS Equation Editor sau MathType. Am testat Pages, Numbers și Keynote și am avut oroarea să aflu că toate cer MathType, care mai și costă (vreo 60$ cu reducere edu). Am căutat despre Nisus, Mellel, Scrivener - și alea, tot cu MathType. Deși înțeleg problemele de formatare și aspect, care justifică măcar parțial utilizarea unui editor de ecuații cu click-uri, e absolut enervant să scrii: “Fie triunghiul ABC cu măsura unghiului A…” și să vrei formatare matematică pentru triunghi și unghi, te duci și dai click-uri pînă înnebunești.

Am aflat că iBooks Author acceptă cod LaTeX pentru ecuații și asta mi-a dat speranțe să caut și pentru alte editoare.

Acesta a fost contextul, acum să vă prezint soluția. Oricine instalează compilatorul LaTeX, MacTex, primește “la pachet” și alte unelte (printre care și un editor), pe care nu le-am folosit niciun pic pînă acum. Ei, începînd de azi am început să văd rostul (și chiar să iubesc) LaTeXiT, mulțumită poveștii de aici.

Practic, în orice editor de rich text ați fi, aveți 2 variante pentru a introduce ecuații LaTeX:

  1. Scrieți codul LaTeX în editor (fără delimitatoarele $), apoi selectați textul, dați click dreapta și, de la Services, alegeți Typeset LaTeX… (cu diverse opțiuni - inline, pe linie nouă, cu alineat etc). Asta va deschide LaTeXiT, care vă va converti pe loc și in situ codul în ecuație. Care e tratată ulterior ca poză, dar asta e partea a doua. :smile:
  2. Deschideți LaTeXiT și scrieți acolo codul, apăsați LaTeX it! și vă dă ecuația, pe care o puteți pune cu drag&drop unde vreți. Da, iar ca poză.

Nu știu despre voi, dar mie mi se pare mai util așa, mai ales pentru cineva obișnuit cu cod LaTeX. Nu pot avea pretenția ca ecuația rezultată să nu fie tratată ca poză, pentru că scriu într-un procesor de text, nu într-un editor LaTeX.

Iar dacă mă întrebați de ce atîta bătaie de cap pentru ecuații cu LaTeX în Pages ș.a. loc să folosesc un editor LaTeX, răspunsul e simplu: scriu documente cu mai mult rich text, imagini, animații etc și mai puțină matematică, iar a introduce astea în LaTeX e parțial imposibil, parțial foarte dificil, parțial neconvenabil, pentru că output-ul e un PDF static. :smile:

Sper că mai folosește cuiva această găselniță; repet, pentru mine, oricît de banal și la îndemînă pare, e un “game changer”.

1 Like

Adaug:

  • Operațiunea e reversibilă, la Services găsiți și posibilitatea de convertire înapoi în cod LaTeX.
  • Puteți scrie mai mult fără să “compilați”, aplicînd “LaTeX-izare” la final, pentru tot documentul. Exemplu:

duce la

Ca lingvist și filolog, nu folosesc așa ceva, ocazional însă da, pentru diverse reprezentări de tip matematic. Am folosit MatMagic Lite, presupun că e și o versiune full ori pro. Sunt stângaci, dar mi se pare OK.

Cand nu esti obisnuit sa scrii cod si ai nevoie sa scrii ecuatii din an in pasti, atunci da, folosesti editoare cu click, dar el este deja obisnuit cu cod LaTeX. Este la fel ca si cum lucrezi Photoshop zi de zi si stii combinatiile de taste pentru fiecare actiune, nu stai sa le mai cauti cu click prin meniuri. Eu o data am lucrat in Indesign cu MathMagic (plugin pt Indesign). Era un editor de ecuatii cu click, dar iti instaleaza fonturi si apoi face totul prin modificari de leading/kerning/overscript/underscript. Era o frumusete sa iti vezi formula 100% scalabila, fiind de fapt text si nu imagine. De asemenea, era si aplicatie separata, deci puteai face asta si in orice procesor de text. Evident e o aplicatie care costa multi bani si e nevoie pentru cei care editeaza si tiparesc manuale cu formule. Dar fiecare cu ce se obisnuieste si cum are nevoie.

Total de acord. Am cochetat și eu cu ideea achiziționării InDesign pentru un fel de manuale de științe, dar nu de “uz industrial”, ci personal + cîțiva elevi. Așa că, lăsînd prețul la o parte, am avut de ales între chinuiala de a scrie formule cu click, dar afișate perfect + poziționare și scrierea cu cod LaTeX, cu mici imperfecțiuni estetice. E clar ce am ales și nu încape gînd să schimb abordarea, ba chiar am petrecut zile la rînd în căutarea unei metode de a scrie cu cod.

În principal pentru că am multe de scris inline, asta-i buba, că dacă era secțiune de text, apoi un paragraf de ecuații, era simplu. Dar am dat exemplul de mai sus, cu triunghiurile. Nici nu vreau să mă gîndesc cît înjuram făcîndu-le cu click. :smile:

Exact asta am spus si eu. Eu scriam ecuatii din an in pasti, pentru asta nu era nevoie de invatat cod. In munca mea, nu lucrez cu ecuatii. Daca as lucra zi de zi cu scriere de ecuatii, atunci sigur as cauta o metoda mai productiva, decat a da mii de click-uri si probabil as ajunge la alternativa ta. Eu a trebuit sa fac un manual la care autori erau 3 profesori universitari si care aveau pretentii la estetica. Cand mi-au dat textul in Word si eu l-am importat in Indesign, formulele apareau pixelate si de-abia se putea distinge. Nu se putea pune problema sa fi ramas asa. Si este adevarat, Indesign este pentru uz “industrial”. Iar el efectiv nu are editor de ecuatii, asa ca aveam singura alternativa, MathMagic, care merge si ca plug-in de Indesign, dar si ca aplicatie independenta care creaza ecuatia din fonturi ce contin toate semnele matematice si care apoi pot fi importate ca textbox in orice editor de text, avand singurul avantaj ca este text si nu imagine.

De cînd am scris și descoperit cele de mai sus, tot probez diverse editoare text, să văd care suportă manevra. Adică să apară serviciile respective la click dreapta după selectarea textului.

Pînă acum, Pages, Nisus și Mellel au așa ceva. Constat, însă, că MS Word (2011) nu are meniul de servicii. Se poate configura/adăuga în vreun fel? Mai general, se poate adăuga meniul de servicii unei aplicații? Se poate mări/micșora lista de servicii disponibile, asta știu, dar a o face disponibilă cu totul?

Cred ca este vorba doar de aplicatiile scrise in Cocoa.

Pentru cei care au nevoie ocazional să scrie ecuații, există și metoda asta, complet gratuită:

Da, e interesant Grapher, l-am descoperit săptămîna trecută, sincer, ca un înlocuitor (ultra) simplificat pentru GeoGebra.