Știu că nu sînt prea multe (if any?) persoane interesate de ecuații matematice în editoare text pe acest forum, dar nu mă pot abține să nu împărtășesc ce am aflat acum cîteva minute.
Căutam disperat posibilități de a introduce ecuații simple, unele printre text și, fiind obișnuit cu LaTeX, înjuram ori de cîte ori aflam despre soluții cu click-uri, cum e MS Equation Editor sau MathType. Am testat Pages, Numbers și Keynote și am avut oroarea să aflu că toate cer MathType, care mai și costă (vreo 60$ cu reducere edu). Am căutat despre Nisus, Mellel, Scrivener - și alea, tot cu MathType. Deși înțeleg problemele de formatare și aspect, care justifică măcar parțial utilizarea unui editor de ecuații cu click-uri, e absolut enervant să scrii: “Fie triunghiul ABC cu măsura unghiului A…” și să vrei formatare matematică pentru triunghi și unghi, te duci și dai click-uri pînă înnebunești.
Am aflat că iBooks Author acceptă cod LaTeX pentru ecuații și asta mi-a dat speranțe să caut și pentru alte editoare.
Acesta a fost contextul, acum să vă prezint soluția. Oricine instalează compilatorul LaTeX, MacTex, primește “la pachet” și alte unelte (printre care și un editor), pe care nu le-am folosit niciun pic pînă acum. Ei, începînd de azi am început să văd rostul (și chiar să iubesc) LaTeXiT, mulțumită poveștii de aici.
Practic, în orice editor de rich text ați fi, aveți 2 variante pentru a introduce ecuații LaTeX:
- Scrieți codul LaTeX în editor (fără delimitatoarele $), apoi selectați textul, dați click dreapta și, de la Services, alegeți Typeset LaTeX… (cu diverse opțiuni - inline, pe linie nouă, cu alineat etc). Asta va deschide LaTeXiT, care vă va converti pe loc și in situ codul în ecuație. Care e tratată ulterior ca poză, dar asta e partea a doua.
- Deschideți LaTeXiT și scrieți acolo codul, apăsați LaTeX it! și vă dă ecuația, pe care o puteți pune cu drag&drop unde vreți. Da, iar ca poză.
Nu știu despre voi, dar mie mi se pare mai util așa, mai ales pentru cineva obișnuit cu cod LaTeX. Nu pot avea pretenția ca ecuația rezultată să nu fie tratată ca poză, pentru că scriu într-un procesor de text, nu într-un editor LaTeX.
Iar dacă mă întrebați de ce atîta bătaie de cap pentru ecuații cu LaTeX în Pages ș.a. loc să folosesc un editor LaTeX, răspunsul e simplu: scriu documente cu mai mult rich text, imagini, animații etc și mai puțină matematică, iar a introduce astea în LaTeX e parțial imposibil, parțial foarte dificil, parțial neconvenabil, pentru că output-ul e un PDF static.
Sper că mai folosește cuiva această găselniță; repet, pentru mine, oricît de banal și la îndemînă pare, e un “game changer”.