EazyDraw - aparențele înșală!

Vă previn: o să fie lung, dar vreau să împărtășesc cu voi experiențele și periplul meu amatoricesc prin lumea aplicațiilor de desen vectorial, poate mai folosește cuiva.

Acum cîteva zile căutam în disperare o aplicație de desen vectorial care să nu ofere 'j’de funcții pentru artiști și mai zero pentru ingineri, arhitecți etc. - ăștia cu desenele mai mult funcționale decît frumoase. N-am vrut Illustrator din cauza prețului, așa că am încercat, pe rînd, iDraw și Affinity Designer.

S-o spun (iar) din capul locului: nu-s artist, îs matematician și fizician, vreau să desenez ilustrații științifice și educative.

iDraw e fain, cam avea funcțiile de bază, plus aplicație companion de iPad, absolut identică cu cea de pe Mac. Tutoriale multe și frumoase, dar mai dădea chix la import/export SVG, plus că nu simțeam că mă ajută suficient la desenele geometrice, nu avea suficiente forme predefinite și părea că nu înțelege, nu descompune bine în curbe un SVG extern.

L-am “returnat” și am cumpărat Affinity Designer, atras de forumul lor extrem de activ, comunitatea crescîndă și aplicația proaspătă și extrem de modernă, marketată ca “Illustrator Killer”. Excelent totul, pe partea artistică, aplicația e rapidă, are unelte și forme cu duiumul. Dar îi lipsește ceva de bază: unelte de măsură, să poți pune pe desen săgetuțele alea care-ți arată lungimea unei laturi, măsura unui unghi ș.a.m.d. Plus că nu poți adăuga mai multe efecte de același tip (2-3 umbre simultan, de exemplu, pentru a spori impresia de spațialitate). Le-am scris. Au zis că efectele multiple le vor adăuga, le au pe listă, dar uneltele de măsură nu-s o prioritate. Și se accentuează ideea că aplicația e destinată mai degrabă artiștilor decît “desenatorilor funcționali”.

Tot răsfoind interneții, intră în scenă EazyDraw. Cu o interfață à la (Snow) Leopard, cu exemple de desene care ar amuza unii utilizatori de MS Paint, dar actualizat acum vreo lună la varianta 7, perfect compatibilă cu Yosemite. Descarcă trialul, testează și nu mică mi-a fost mirarea să-i descopăr complexitatea! Vă invit călduros să o descoperiți, iată caracteristicile care m-au cîștigat instantaneu:

  1. Manual de 400+ pagini;
  2. Colecții de unelte pentru desen tehnic - grafice de funcții, pie-charts, atomi, piese inginerești, arhitecturale, elemente de circuite electrice, hărți și multe altele;
  3. Colecții de săgeți și indicatoare de măsurători, nu doar săgețelele clasice, ci și pentru curburi, unghiuri, arii etc;
  4. Aproape 4 GB de tutoriale pentru funcțiile de bază și nu numai (vreo 40 de clipuri avînd în medie 10 min fiecare);
  5. Sute de fișiere-exemplu și librării de extindere cu încă și mai multe unelte de specialitate, pentru diverse scopuri;
  6. Artboards - practic, poți scrie un PDF întreg cu ilustrații numai în EazyDraw. Ei se laudă că manualul de 400+ pagini l-au făcut exclusiv în EazyDraw. Sau, mă rog, poți folosi foile ca pe “tab”-uri - să ai mai multe desene la un loc și totuși separate;
  7. Preferințe care permit personalizarea absolut oricărui aspect.

Mai adaug că am primit reducere educațională, la $75 mi-au dat aplicația (preț normal $95) + “Additions Pack” de la punctele 4-5 de mai sus (preț normal $10). În plus, suportul tehnic a răspuns detaliat și extrem de amabil în vreo 6 ore dacă le scriam pe zi (ei fiind în SUA, cred) sau 2-3 ore dacă le scriam seara. De asemenea, totul pare a fi foarte rapid, inclusiv la lansare, se deschide imediat, nici n-apucă să salte de 2 ori iconița în Dock, desenează și răspunde foarte fluid și bine. Ei se laudă că manualul de 400+ pagini și sute de ilustrații l-au făcut în EazyDraw pe un Mac cu 16GB RAM și un procesor i5, fără vreun sughiț și pare plauzibil, din cîte constat.

Așadar: dacă treceți peste aspectul nu tocmai modern, zic eu, precum și peste faptul că nici în asta nu se pot adăuga mai multe efecte de același tip unui obiect, veți descoperi o aplicație extraordinară! Eu sînt extrem de încîntat și abia aștept să o descopăr cît mai detaliat. Pe cît de reticent am fost inițial, pe atît de mulțumit sînt acum, cu asupră de măsură chiar! :smile:

1 Like

Păi la 95–135 USD, în funcție de variantă, e deja aplicație comercială „pe bune”, normal că oferă multe.