E-mail securizat de la Protonmail

Dacă sunteți interesați de un mail care pune securitatea pe primul loc, puteți încerca Protonmail (mie îmi place numele, destul de inspirat :slight_smile: ).

Are serverele în Elveția și afacerea e pornită de niște tipi de la CERN (asta implică ceva seriozitate probabil). Serviciul e gratuit și are unele limitări, datorită funcțiilor de securitate (de pildă, nu se pot folosi protocoale POP3/IMAP sau clienți third-party), deci suntem obligați să folosim webmail, dar are și unele chestii interesante:

  • criptare mesaj, chiar dacă destinatarul are căsuța de mail obișnuită (acesta va primi un link și va avea nevoie de o parolă pentru a citi mesajul);
  • expirare mesaj după un anumit timp.

Serviciul este (și va fi) gratuit iar spațiul de stocare este deocamdată doar 500MB, dar probabil suficient, nu cred că serviciul va fi folosit pentru stocare de prezentări PPT cu peisaje, mănăstiri și floricele.

O aplicație pentru terminale mobile se află în beta și în cursul acestui an, Protonmail va oferi și posibilitatea de a servi un domeniu propriu. Pare o alternativă interesantă, într-o piață saturată de GMail. Eu am așteptam câteva zile până când s-a reușit deschiderea unui cont, se pare că cererea e mare și abia fac față noilor clienți. Puteți plăti însă o sumă de bani sub formă de donație pentru acces imediat sau pentru spațiu suplimentar. Nu cred că-l voi folosi vreodată pentru domeniul propriu, dar proiectul este unul interesant și merită urmărit.

1 Like

Simpatic… Eu însă nu mai cred în „mail securizat”, este imposibil. Cine controlează serverul, are și acces la baza de date.
Îl voi încerca pt interfața violetă, nu pt că ar fi mai securizat decît altele.

Mai sunt de luat în seamă și nemții de la Posteo (1EUR/2GB/lună) și cei de la Tutanova (gratis 1Gb) care oferă cam aceleași condiții de securitate.

Și-o chestie mișto de care nu știam; când am văzut episodul n-am dat importanță interfaței, m-am mirat de facilitățile pe care le avea în interfața web și credeam că-i doar de ochii lumii, pentru film. Ei bine, chiar există!

Posteo nu merge. Și Tutanova e (și) în românește! :smiley:

Salutare!

Cei implicati ar avea de impartasit ceva experiente si/sau noutati demne de amintit pe acest front? +in general privind “proton”…

Ai redeschis discuția după ani!
Am încercat și eu diverse alternative la Mail.app. Până la urmă am renunțat, deși unele sunt OK. Pur și simplu, m-am obișnuit cu Mail.app, inclusiv cu neajunsurile sale și nu mai am răbdare să încerc altceva. Cea mai bună aplicație este cea cu care te-ai obișnuit și care nu face probleme.
Sunt multe aplicații bune, unele însă – la un moment dat – sunt „discontinued” și ești obligat să faci ceva cu baza de date dacă nu e salvată într-un format universal compatibil.

L-am redeschis ca sa nu deschid altul.
Am intrebat despre experiente si/sau noutati dincolo de obisnuinta, ca de ex.: siguranta, rationament, free-of-charge, noncomformism, etc.
Desigur, aspectul “obisnuinta” cantareste mult, insa eu as cauta sa ma obisnuiesc cu ceva pentru care iau decizia optima, privind aspectele insirate mai sus.

Eu am folosit un timp, dar nu recent, Airmail. La ora aceea, acum vreo 4–5 ani, mi s-a părut o aplicație excelentă, și acum cred la fel. Sincer, nu știu de ce am renunțat la ea după câteva luni de folosire, pur și simplu mă obișnuisem cu Mail.app, cred.
Dacă ar fi să recomand cuiva o alternativă la Mail.app, atunci asta ar fi. Dar mai sunt multe altele.

Discutia redeschisa se refera la un anumit client de email sau la un anumit provider de servicii email?

Se refera “la un anumit provider de servicii email”.