Am primit următorul e-mail, mi se pare interesantă acțiunea și, ca atare, o pun și aici. Eu tocmai în ziua aia voi fi la un simpozion la Ploiești, dar m-aș fi dus.
Buna ziua,
Numele meu este Marian Banica si fac parte din comunitatea ROGENTOS.
Pe 27.08.2015 avem lansarea oficiala la Bucuresti iar pe 29.07.2015 la Cluj Napoca.
Pe scurt Kogaion (versiunea desktop) si Argent (versiunea server) sunt distributii Linux romanesti adresate mediului educational si administratiei si mediului public.
www.rogentos.ro
Aveti mai jos comunicatul de presa oficial.
Participarea este gratuita insa necesita inregistrare.
L-am rulat aseară în mașina virtuală. Ce să spun? Rapid, frumușel… ca orice Linux, nedus la capăt. Voi încerca să-l pun pe o partiție. Dar e lăudabilă inițiativa de a recupera timpul pierdut în perioada 2000–2004 și chiar după cu licențele MS, în timp ce mii de IT-iști plecau din țară.
Eu am rezerve în a recomanda Linux românesc susținut de o mână de developeri. Să zicem că are totuși succes și că ajunge să fie folosit în administrație, școli etc. Ce se întâmplă când persoana care se ocupă de proiect pleacă (primește o ofertă de nerefuzat de la o companie, se plictisește sau mai știu eu ce se poate întâmpla)? Sau când jumătate din echipă nu e e de acord cu o decizie și părăsesc grupul, pentru a o lua de la capăt, cu un fork?
Nu faptul că MS a primit bani este problema, ci faptul că a primit prea mulți, mai mulți decât ar fi normal, și se pare că s-au scurs în conturile unora sub formă de mită. Nu mă deranjează ca cineva să primească bani pentru un serviciu, dar mă deranjează când simt că sunt furat. Iar dacă totuși vrem să migrăm spre Linux în administrația publică (unii au încercat și au regretat), ar fi mai potrivit să ne îndreptăm spre distribuții consacrate, cu mii de dezvoltatori, care au o inerție pe piață și care nu suferă dacă dezvoltatorii se schimbă. Există Red Hat, dacă vrem ceva serios și pe bani, cu suport tehnic de calitate, mai există CentOS sau Debian care sunt gratuite, deci avem de unde alege, nu trebuia să reinventăm noi roata. Au mai fost tentative de Linux românesc și s-a așternut praful pe ele, cei de acum au o politicâ de marketing mult mai agresivă, sunt curios ce se va mai auzi de ei peste 2-3 ani.
Ei, acuma să lăsăm patriotismul de-o parte: Kogaion nu e un linux românesc, este un Gentoo adaptat puțin și rebotezat. Deci faptul că ar abandona proiectul nu ar fi mare tragedie, tragedie ar fi dacă s-ar abandona Gentoo.
Eu, citind prezentarea, înțeleg că este gîndit pt instituțiile statului, inclusiv pt structurile militare de apărare, de securitate națională, ceea ce mă duce cu gîndul unde trebuie, nu?
Mie îmi pare curios și faptul că au ales Gentoo, mă așteptam că fi ales CentOS, este un Linux mult mai răspândit în mediul enterprise. Gentoo este recunoscut ca fiind perfect pentru cei cărora le place să se joace cu sistemul, să-l regleze și să-l ungă în fiecare zi, nu este, cred eu, potrivit unui mediu ca cel al administrației sau, mai mult, structuri militare. Spre exemplu, de ceva ani, NASA folosește Debian pentru computerele personalului, atât pe Pământ, cât și în spațiu. Debian este al doilea Linux ca vechime, are o comunitate uriașă în spate și are aerul unui Linux serios, stabil, pe care te poți baza.
Nu mă pricep la subtilități de Linux. Gentoo are fanii lui, Debian pe ai lui etc. Faptul că unii sînt mai puțini, iar alții mai mulți nu e un argument pro sau contra.
Pe mine m-a atras chestia cu „un linux românesc”, deoarece de ani buni nu s-a mai vorbit despre subiectul ăsta. Iar dacă există într-adevăr o politică națională de implementare a unui sistem propriu de gestionare a datelor, cu atît mai bine. S-au pierdut 15 ani, momentul Linux a fost perioada de după anul 2000, este perioada cînd și Apple s-a mutat de la OS-ul clasic la un Unix. Multe țări s-au mulat pe acel trend, nu și România…
L-a analizat un cunoscător aici. Cât despre Linux în administrație… păi abia se descurcă unii (admini?) cu Windows. Plus că n-a dat nimeni șpagă ca să se instaleze software Open Source
Perfect de acord, mai ales cu afirmația „Jurnaliștii din România sunt de căcat.” [scuze pt cuvîntul c…, așa e în original].
Să fiu clar: nu sînt admirator al sistemului Linux, sînt admirator al conceptului de Open Source.
Am spus și scris, repetat, că statul numit România a ratat momentul 2000 și imediat după: în loc să finanțeze dezvoltarea unui IT original, a cumpărat pe bani grei licențe MS. Faptul că după 14–15 ani vine DNA și anchetează cum era cu IT-ul prin 2003–2007 nu spune altceva decît „vax Marițo”, prea tîrziu, prea puțin. Momentul a trecut, sute de milioane de dolari/euro s-au dus pe apa sîmbetei.
Sînt de acord și cu critica formulei „românesc” pe secvența Kogaion OS. Păi să iei Gentoo și să pui altă etichetă și să-l faci made in Romania sună a România Mare și deja mă duce pe drumul corect al analizei și deja e clar cine e în spatele operațiunii. că aici voiam să ajung.
Mda, cred că flăcăii noștri sînt cum i-a descris al cunoscător. Le-am scris, i-am întrebat, le-am atras atenția că drapelul românesc este albastru-galben-roșu, nu invers (de la catarg spre exterior)… nimic. Îmi pare rău că i-am promovat aici, nu meritau. Șmecherii românești, nimic serios.