Dilema achizitie

Servus!
Va rog, daca aveti rabdare sa ma ajutati sa iau o decizie…
MBA cu M1 sau Mini cu M1?
Nu am nevoie neaparat de portabilitate dar nici de monitor mai mare de 13"…
As alege Mini pentru conectivitate,
dar mi-ar placea si MBA pentru ca are tot ce-ti trebuie pentru a putea lucra.

Voi ce ati alege, si de ce?

La ce vrei sa folosesti calculatorul? Ai folosit desktop sau laptop in ultima perioada? Ai neaparata nevoie de portabilitate?
La mini mai trebuie bani de monitor si de tastaura+mouse.

Raspunsurile se afla in postare.

Opțiunea desktop ~ notebook este primul pas, trebuie să te decizi dacă vrei un portabil, totuși. Dacă e singurul calculator din casă, este puțin probabil să nu ai nevoie de portabilitate, fie și ocazional.
Problema conexiunii se rezolvă ușor cu un adaptor ca cel de aici, compact și foarte practic. Am și eu.
Dacă zici că nu ai nevoie de un monitor mai mare de 13 inci, poate – ocazional – ai avea nevoie de 2 monitoare sau de un iPad pe post de al doilea monitor, nu se știe niciodată.
Eu mi-am făcut un mini semiportabil, în sensul că la casa de la țară am două monitoare de 24 inci fiecare și o tastatură, alea nu se mișcă de acolo. Un mini poate fi folosit și așa, la o adică, iar ca portabil „pe bune” am un iPad.
Una peste alta: aș zice că un MBA ar fi varianta cea mai acoperitoare, în rest decizia este a ta, în fond ambele au același procesor și cam aceleași performanțe.

1 Like

P.S. Dcă te-ai decis pt MBA, aș sugera să iei unul cu SSD la 512, 256 e cam puțin. Pt mini, detaliul nu contează, eu așa am și un HDD extern de 2 TB, cu tot de se poate și ce s-a acumulat.

1 Like

Multumesc pentru raspuns!
Daca nu as mai avea un alt laptop, as lua un MBP, nu as lua in calcul MBA-ul…
avand un alt laptop care poate fi folosit ici/colo, a aparut aceasta dilema
Referitor la monitoare, spuneam in postarea initiala ca nu ma deranjeaza ca e de 13" sau nu este de loc, sunt nevazator si nu am nevoie folosind VoiceOver pe mac respectiv JAWS sau NVDA pe windooaza…

Este evident ca poate aparea nevoia de display atunci cand crapa vocea dar este foarte rar si pot folosi un HDMI in caz de forta majora.
Totusi, si eu parca inclin spre MBA dar o idee nu strica.

Folosindu-l in majoritatea timpului pe birou, si la MBA pot sa las conectat un HDD extern, asta n-ar fi o problema… Nu prea ma inpac cu ideea ca ii cam F… bateria fara sa fie cazul.
Nu stiu sa fie o setare sau vre-un soft care sa nu o lase sa se incarce mai mult de 80% si sa o lase sa se descarce pana pe la 40%.
La Lenovo asa am si e foarte bine; psihic stau linistit ca nu trebuie sa il mai trec eu pe baterie.

Nu te gândi prea mult la baterie, cele din mac-uri sunt foarte bune. Ideea este să nu ții laptopul conectat tot timpul la încărcător, trebuie să descarci periodic bateria, cam o odată pe lună complet.
Mai departe tu știi ce e mai util.

Exista. AlDente se numește. Foarte folositor și face exact ce zici tu acolo.
Poti sa il setezi sa se încarce pana la maxim 80%. Sau orice alt procent vrei tu.
Funcționează excelent pe M1. Eu îl folosesc de 2 săptămâni pe un m1 pro.

Il gasesti aici: AlDente

1 Like

Multumesc! e clar, MBA ramane.

De la Catalina încolo are și macOS o setare în System Preferences - Battery. Se numește ceva gen “Optimized battery charging”.

Eu aș folosi-o pe asta, nu aplicații 3rd party. Toate aplicațiile care „sapă” în sistem pot pune probleme, mai ales la update și, mai ales plus, la upgrade.