Dezactivare functie "autopornire(?)" Macbook Pro 13" 2020

Salutare,

Tocmai mi-am cumparat un macbook pro 13, 2020 si as vrea sa-i dezactivez functia asta enervanta prin care porneste singur o data cu deschiderea capacului.
Am gasit un ghid pe google (https://www.idownloadblog.com/2016/10/31/how-to-stop-the-new-macbook-pro-from-automatically-turning-on-when-the-lid-is-open/), insa, as vrea sa va intreb si pe voi daca e in regula sa fac asta? As putea “deregla” ceva in ceea ce priveste partea OS?

Multumesc!

Păi fă cum spune acolo, trebuie să lucrezi în Terminal. Nu ai altă soluție, deocamdată cel puțin. Poate s-o găsi cineva care să facă un utilitar. Și mie mi se pare o idee proastă, mai ales faptul că nu ai o setare să dezactivezi auto-boot la deschiderea capacului.

Salut. Comanda nvram schimbă variabile EFI (BIOS-ul modern). Cea dată în articol pare a fi una legată de boot.
AutoBoot – an integer determining boot behaviour when opening the case.
Ar trebui să poți vedea toate variabilele scriind

nvram -p
# sau
nvram -xp

în Terminal.
Opțiunea x este pentru pretty print în format XML, ca să citești mai ușor, dar valorile variabilelor arată criptic și par encodate base64.
Vei vedea perechi de genul <key>numele_variabilei</key> <data>valoarea_variabilei</data>.
Optiunea doar cu -p îți dă un soi de listă de genul nume_variabilă (spațiu) valoare variabilă, cu același conținut, dar valorile nu sunt encodate.
Numele variabilei începe mereu pe un rând nou și e lizibilă.
Dacă scrii man nvram vei vedea manualul comenzii, atât cât e.

Dacă vrei să decodezi o valoare base64, mai ales din cele lungi, din listing-ul în format XML, copiază partea dintre tagurile <data></data> și introdu-o aici: https://www.base64decode.org/
Rezultatul e un XML neformatat. Îl poți copia și formata aici: https://jsonformatter.org/xml-pretty-print
Dar ar trebui să fie același lucru ca ce rezultă din nvram -p.

Resurse:

Cel mai util: https://eclecticlight.co/2018/08/24/whats-stored-in-nvram/
Old school stuff: https://docstore.mik.ua/orelly/unix3/mac/ch08_03.htm
Alternativa: https://osxdaily.com/2015/12/16/view-clear-nvram-mac-command-line-osx/

Edit: Ai și varianta nvram -p > fișier-ca-sa-nu-ma-chinui.txt și scrii output-ul direct într-un fișier pe disc. Îl poți deschide cu un editor text gen Sublime, TextMate sau TextEdit. S-ar putea să ți se pară mai ușor de citit așa, dar tot va trebui să folosești terminalul pentru a seta variabila. Fișierul e doar un listing.
Edit 2: Am scris cele de mai sus pentru context, să evaluezi singur ce și cum. Mie mi se pare ok. Poți reseta oricând NVRAM-ul.
Edit 3: Pentru viitor - Evident nu e ok trimiterea datelor peste internet, chiar către site-uri respectabile, dar valorile nvram nu ar trebui să conțină nimic sensibil.

1 Like

Multumesc mult!