Despre partiționarea hardului

Cînd am instalat Yosemite cu un clean install, am formatat SSD-ul în MacOS Extended (Journaled). Dar după ce s-a instalat sistemul și intrasem într-o zi pentru o verificare de rutină a permisiunilor cu Disk Utility, am oservat în dreptul volumului SSD scris “Logical Volume Group”, iar în dreptul singurei partiții pe care o am “Logical Partition”.

La momentul respectiv găsisem o groază de informații, mă apucasem să citesc fără prea mult interes și fără să înțeleg cine știe ce despre tipuri de partiționare, dar ideea e că reușisem cu o comandă de terminal să le fac MacOS Extended (Journaled), adică să scrie așa și în Disk Utility.

Aseară am fost nevoit să fac un nou clean install și s-a produs același lucru. Am formatat MacOS Extended (Journaled) din Disk Utility cînd am șters SSD-ul, apoi m-am trezit tot cu Logical Volume Group, respectiv Logical Partition.

Întrebare de neinițiat: care-i faza? Am făcut ceva greșit, trebuie “reglată” cumva situația sau, cum e cel mai probabil, nu înțeleg eu bine lucrurile și e totul în regulă?

Aș prefera, dacă se poate, să nu mă trimiteți la articole tehnice despre partiționare și să-mi explicați mai informal cum e cu aceste tipuri de partiții (Logical și Extended).

Mulțumesc.

M-am lămurit între timp, e normal, am găsit vechile surse.

De la experți citire:

After installing Yosemite, our simple HFS+ volume has now become the lone Logical Volume in a newly created Core Storage Logical Volume Group.

Sursa, cu detalii: OS X 10.10 Yosemite: The Ars Technica Review | Ars Technica

Scuze, m-am grăbit cu deschiderea subiectului. Se poate șterge dacă e considerat în plus.

Nu am înțeles ce legătură are linkul cu problema inițială, dar dacă nu e nimic grav, citim detașat.

Link-ul povestește cum Apple a reimplementat Core Storage în Yosemite (înțeleg că în Lion a mai fost), care e un sistem de partiționare sau ce o fi, funcționînd exact cum am descris eu simptomele: partiționezi MacOS Extended (Journaled) și el reunește, reface, redenumește, habar n-am, partițiile sub forma Logical Partition, iar volumul întreg în Logical Volume Group.

Vorba aia, “it’s not a bug, it’s a feature” :smile:

Scuzați explicațiile de profan, asta am înțeles eu și mi-a fost de ajuns.

A, da, păi asta e de cînd au băgat partiția aia ascunsă de recovery, care face parte din ansamblu. În Lion? în ML? Am uitat și eu cînd au vîrît-o. Adică presupun că de asta e vorba, nu am studiat problema asta în mod deosebit.