Despre fonturi

Păi le tot învîrt de o groază de timp și cred că mi-am găsit favoritul absolut. :slight_smile: Dar înțeleg ce zici, dacă chiar mi-l doresc, probabil ori învăț să fac eu conversia pe care am cerut-o, ori îl cumpăr și pot avea pretenții.

În fine, dacă Tudor sau altcineva priceput m-ar ajuta cu conversia respectivă (ori măcar să-mi spună, cum ai zis și tu, că ar fi “super-meserie”), mi-ar fi de mare folos.

Nu cred că merită efortul, dacă e hibă de font, atunci problema trebuie să o rezolve creatorul fontului. E font cu copyright, deci… Sunt sute și mii de fonturi frumoase, multe gratuite, abandonează ideea de a-l bibili dacă are hibe.

Poate este interesant pentru voi?

1 Like

Cine crede că poate recunoaște fonturile cele mai populare, să joace KnowYourFont. :slight_smile:

Eu am obținut 859 / 1600 (nu, nu-s atîtea întrebări).

Am găsit un site care, pe lîngă faptul că are o cîrcă de informații tehnice și practice despre fonturi, are și secțiuni cu recomandări de fonturi alternative clasicelor Times New Roman, Arial, Helvetica, Courier, Georgia, Palatino ș.a.m.d.: PracticalTypography.

A post was split to a new topic: WordArt în Pages?

Cred că fonturile astea frumoase sînt utile numai dacă ai o editură ori interacționezi cumva cu grafica, faci o revistă etc. Este important să dai o turnură originală unei publicații, unei edituri ori unei serii în cadrul unei edituri. Altfel, fonturile specifice nu sînt utile în viața de zi cu zi, ba chiar complică inutil viața, deoarece – dacă trimiți documentul altuia – nu va putea vedea textul, decît dacă e salvat PDF.

Iosevka.

3 Likes

Muzicologă în bej vând whisky și tequila, preț fix.

Ex-sportivul își fumează jucăuș țigara bând whisky cu tequila.

2 Likes

IBM a lansat de curînd un pachet gratis de fonturi, pe care eu le ochisem de ceva vreme, IBM Plex, cu Sans, Serif și Mono.

Descrierea aici.

Mostră de mono, care m-a atras de la început (ce diez frumos :smiley:):

1 Like

Sunt fonturi bune, se pare, acoperă bine domeniul latin și au multe „faces”.

Credeți că doctorii nu știu să scrie pe calculator?

Signerica.

Și mai îmi place Pecita.

Le-am trimis unor studenți notițe de seminar cu fontul ăsta odată. :smiley:

Cu Signerica n-am avut curaj.

2 Likes

Signerica este tare simpatic, are însă o hibă, fiecare face este afișată ca font separat, sper să pot rezolva problema cu Fontforge, adică să-ș regenerez ca font family, nu ca 3 fonturi separate. Font Book dă semnal că are o problemă, calificată însă drept „minor”, deci l-am instalat.
Și Pecita dă eroare, ăsta e mișto de tot, mai ales că are set complet pe chirilic și greacă, chiar și pe combine diacritical marks.
Mulțam, chiar sunt fonturi handwriting mișto, mai ales al doilea.

Da, la Signerica am și eu aceeași problemă. Dar mă mulțumesc să scriu mereu cu Medium, oricum. Iar la Pecita, eu am făcut bold-ul, cu FontForge, ciobănește. Nu l-am nimerit la fix la denumiri, așa că nu-l vede separat, îl confundă cu Regular. Dar nu mi-a dat eroare la instalat, varianta Regular.

Ia-o de la mine, dacă vrei, varianta Regular, repet. Versiunea bold, corectă nu mai am și nu mai știu cum am făcut-o atunci. :slight_smile:


Simpatic și bun pe română mai e Viva la Vida:

1 Like

Da, mersi, acum sunt pe drum și nu am timp, dar voi încerca să-l bibilesc cu Fontforge să văd dacă reușesc să-l „cumințesc”. Oricum, ambele merg, eroarea afișată este „minor”, deci nu e de panică.

Pecita este, de departe, cel mai tare, acoperă multe blocuri unicode.
09

Și, mai mult decât atât, are ligaturi contextuale, forma literei se schimbă, ca în scrisul de mână, în funcție de literare anterioară ori următoare.
16

1 Like

După ce am postat despre Signerica și Pecita, dînd click pe bara de sus a forumului, am ajuns la prima postare, cu care am deschis thread-ul. Găsesc acolo fix despre astea, pe care le lăudam și atunci :smile:

Vorba profesorului meu de matematică din liceu: principalul avantaj al sclerozei e că afli mereu lucruri noi.

Mărturisesc că atunci nu le-am descărcat și nici studiat, deci. Pecita ăsta este chiar superb…
Un font foarte frumos, care zace cam nefolosit, este American Typewriter. Imită frumos fonturile mașinilor de scris. Sigur, și Courier și Courier New fac asta, dar A.T. arată mult mai frumos.

Iowan Old Style este un font foarte frumos și acoperă f. bine domeniul latin, chirilic și grec (în rest nu am studiat, acoperă parțial CDM = combining diacritical marks, important pt mine).
01