M-am gîndit să deschid această discuție în cazul în care mai există pe forum persoane cu un interes puternic în fonturi. În ce mă privește, cum scriu adesea pagini întregi și mai puțin spre deloc afișe sau ilustrații cu impact în care apar doar cîteva cuvinte, mă interesează un font ușor de citit, dar care să exprime și ceva particularitate.
De exemplu, de foarte mult timp foloseam Palatino pentru de toate, de la mail, la cărțile din iBooks și chiar documentele scrise cu LaTeX (cuplîndu-l cu AMS Euler). Însă recent, au început să mă deranjeze codițele prelungi ale unor litere și să mi se pară mai obositor de citit, mai ales cărți în iBooks, așa că am înlocuit Palatino cu Iowan Old Style. Mi se pare un pic mai curat, dar și mai rotunjit decît Palatino, păstrînd, totuși, aspectul “vintage”.
Am folosit (să nu zic pierdut) cîteva zile bune într-o vreme și mi-am selectat fonturile care au toate diacriticele românești și mai am un interes deosebit și pentru fonturile care par scrise de mînă, dar cît mai naturale, nu foarte regulate. Astfel am dat peste Pecita, care mă amuză și-mi place. Am descoperit recent un font cu care voiam să glumesc cu studenții: Signerica. Voiam să le scriu notițele de seminar cu fontul ăsta, scuzabil pentru un matematician.
Descoperisem și un site unde poți urca literele scrise de mînă după un șablon și ți le transformă în font. Am testat, nu e rău, dar n-am priceperea necesară de a produce ceva serios. Apoi am dat peste o aplicație (știu, sînt mai multe), dar la fel, nu-s suficient de priceput să o folosesc eficient.
Acum am o întrebare: mi s-a deschis pofta după un font stil Courier (mașină de scris), dar mai “natural”, eventual cu ceva “pete” sau iregularități. Am descoperit următoarele: Dear John, Romanstone și Writing Machine. Costă destul… Întrebarea este: știe cineva alternative mai ieftine/gratis, în același stil?
Și, ca să facem conversație în această direcție, ce fonturi vă plac și pentru ce scopuri?
Nu am pregătire, nu cunosc mulți termeni de specialitate, încerc să învăț. Deocamdată mă bazez 100% pe estetică, pe “gusturi”.