Desktop publishing și albume foto

Văd că noul Photos nu prea mai are capacitatea iPhoto de a face și salva albume foto, cu niște template-uri foarte simpatice cărora le duc lipsa din iPhoto. Așa că m-am gîndit să încep această discuție și să o leg cumva și de aplicații de desktop publishing, pentru care mai am cîteva cerințe.

Ideea ar fi: excluzînd Adobe InDesign, aveți experiențe și sugestii pentru aplicații de desktop publishing care să permită realizarea:

  • unor pliante și afișe, deci ceva de maxim 2 pagini, cu căsuțe cu text, poze și alte desene;
  • unor documente în care predomină textul, dar apar și cîteva poze, desene, cum ar fi niște cărți sau broșurele, cu export EPUB (versiunea 3, preferabil);
  • unor albume foto, preferabil cu template-uri cum avea vechiul iPhoto și posibilitatea de a exporta PDF și vreo formă de slideshow (asta nu-i musai, cred că pot și cu Keynote) ?

Știu că Serif Affinity pregătește un “InDesign killer”, după cum ne zicea @tudor cîndva, am mai testat și iStudio Publisher, care e cam simpluț și mai îmi place iBooks Author, dar are sistemul de “circuit închis” pe care îl știm bine.

Alte sugestii, experiențe?

Pages nu e bun?

Ba ar fi, pentru lucruri foarte de bază, dar cînd vrei să ai o aranjare în pagină mai pretențioasă (cu mai multe coloane, cu poze, drop caps etc.) sau să nu mai deschizi altă aplicație pentru mici (sau mari) desene vectoriale, devine incomod spre imposibil.

Nu zic, e bun pentru ceva gratuit și făcut de Apple, dar am deschis topicul ca să aflu cît mai multe alternative și experiențe personale.

Plus că Pages, din cîte știu, nu prea ajută pentru albume foto. Pentru asta ar fi, oarecum, Keynote, dar și aici aș mai vrea alternative pe care le-ați testat, nu să mă trimiteți pe macupdate sau MAS să caut, că am făcut deja asta.

Păi Pages permite tot ce spui: coloane, poze, mici șmecherii… Dacă vrei mai mult de atît, atunci – cert – ai nevoie de o aplicație comercială. Una destul de pretențioasă, considerată inițial tot un soi de Xpress ori InDesign killer (după aia lumea s-a mai calmat), este iCalamus, o poți testa 30 de zile, cu unele limitări. Eu am cumpărat-o pe cînd era mai ieftină decît acum, dar am cam regretat, a progresat destul de puțin și, în final, nu am mai folosit-o, deoarece, după ani, nu a rezolvat o problemă serioasă: notele de pagină. Odată importat un text cu note, astea – pur și simplu – dispar din pagină. Inacceptabil. Păi xpress 3.3, cu care am început eu să învăț paginație, le punea la final de text, asta în urmă cu 15 ani și mai bine.

Mulțumesc, am să caut iCalamus.

Și da, e clar că e vorba de o aplicație sofisticată și nu tocmai ieftină. Sînt dispus să plătesc, doar să aflu cît mai multe variante și să mă documentez cît mai bine înainte, de aceea acest topic.