Deschiderea unui set de fișiere în Preview

Constat începînd cu 10.10.3 următoarea problemă: dacă deschid mai multe fișiere (PDF-uri, să zicem) în Preview și am bifat să le deschidă în grupuri, în aceeași fereastră, mi se închide fereastra de Finder la deschiderea Preview.

Detaliat: Finder > folder-ul meu cu 5 pdf-uri, să zicem. Le selectez pe toate 5, apăs alt+cmd+O și mi se deschid toate 5 în aceeași fereastră de Preview, cum ar trebui, dar fereastra de Finder se închide. Trebuie să deschid o fereastră nouă de Finder și să navighez din nou unde eram.

E bug sau feature? :smile:

Altă problemă pe care o am încă din Mountain Lion este cu deschiderea grupurilor de fișiere în Preview. E vreo limită de cîte poate deschide într-o fereastră sau care-i faza? Uneori deschid 10 și apar toate într-o fereastră, alteori 7 și apar 2 într-una, 5 în alta.

Finder zice că e feature:

1 Like

Chiar, de ce apeși Alt? La mine dacă selectez cinci PDF-uri și apăs Cmd O se deschid toate în aceeași fereastră de Preview.

Apăs și alt pentru că am impresia că a fost o vreme (în ML parcă, mai înainte nu știu) cînd fără el deschidea automat în ferestre diferite, indiferent de setarea din Preview. Cred, sau am rămas eu cu vreo impresie de genul ăsta din vreo altă aplicație, că fără alt se deschid n ferestre cu cîte un element.

Nu am observat acea opțiune, sînt sigur că nu era înainte, pentru că folosesc metoda asta de mult timp și abia acum se și închide fereastra din Finder. Mulțumesc.

Iar legat de partea a doua, aveți idei? Încercați, avînd setat din Preview “Open groups of files in the same window” să deschideți un număr la întîmplare: să zicem 7 poze odată, să vedeți dacă le deschide în aceeași fereastră. Dacă da, reîncercați cu alt număr (preferabil mai mare).

Eu doar ce am deschis acum 15 poze (png-uri, cu cmd+O de data asta) și a deschis 6 într-o fereastră, 9 în alta. Am reîncercat și acum s-au deschis toate în aceeași fereastră. Constat asta cel puțin din Mavericks.

Mda, Preview e cu toane. Acum mi-a deschis trei PDF-uri în două ferestre, 2+1. :confused:

Eu folosesc frecvent Preview pt a deschide ca un singur document poze, nu un PDF, care, în esență, este o carte, nu? Dacă selectez 3 pdf-uri (cărți) se deschide un singur document cu prima pagină din fiecare fișier PDF, indiferent dacă fac dublu clic pur și simplu sau mai apăs command ori ctrl. Sau nu asta vrei să spui?
Dacă selectez 3 -PDF-uri și dau clic dreapta, apare și opțiunea să fac un folder nou cu cele 3 pdf-uri.
Cum zici că ar trebui să se comporte Preview? Nu am alt sistem la îndemînă decît Yosemite update 3, deci nu pot testa versiuni mai vechi. Era altfel înainte?
Mie mi se pare totul absolut logic. Cum ai vrea să deschizi 3 pdf-uri care, fiecare, reprezintă o carte cu, să zicem 250 pagini?

la PDF-uri cu mai multe pagini, într-adevăr nu e foarte practic. Dar se pot deschide în aceeași fereastră, cu thumbnails separate de o linie între ultima pagină a cărții x și prima a lui x+1.

Cred că @tudor a probat PDF-uri mici, iar eu mă refeream mai mult la poze. Dar nu cred că e important tipul de fișier, comportamentul (defectuos pe alocuri) pare confirmat.

Ba eu zic că e important: un snop de PDF-uri, dacă fiecare reprezintă o carte, trebuie tratat altfel decît un snop de jpg-uri ori png-uri, care sînt într-un folder cu poze. Așa și face Preview. Pe bune, nu pricep ce te nemulțumește. Cum ar fi trebuit să se comporte?

Mă nemulțumește faptul că, deși e bifat să deschidă “grupuri” de fișiere în aceeași fereastră (cred că exact acest “grupuri” e echivoc și dă probleme), uneori nu face asta. Eu am probat cînd am postat cu png-uri, @tudor cu PDF-uri. Nu știu cîte pagini aveau PDF-urile pe care le-a testat el, însă mie mi se întîmplă, cu toane, la tot felul de poze, precum și la PDF-uri de cîte o pagină. Adesea am vrut să combin mai multe PDF-uri de cîte o pagină într-unul, așa că le-am deschis pe toate odată cu Preview, vrînd să apară în aceeași fereastră și le-a împărțit cum a vrut.

De acord, ar putea fi nepractic pentru majoritatea utilizatorilor să deschidă PDF-uri mari în aceeași fereastră. Dar ce vreau să spun este că, într-adevăr, mi se pare că Preview are toane: uneori împarte 4-5-6 documente în cîte 2-3 ferestre, alteori nu. Iar asta se întîmplă (la mine, cel puțin) fie cu PDF-uri, fie cu poze de toate felurile.

Cum ar trebui să se comporte? Păi dacă are bifat, să deschidă mereu în aceeași fereastră, oricîte documente aleg și indiferent de tipul lor (la PDF-uri cu mai multe pagini îi iert, dar la cele cu cîte 1-2-3, nu :slight_smile: ).

Văd că sunt două setări în Preview, dar nu-mi dau seama la ce se referă când zice „grupuri de fișiere”:

La mine setarea default era aia cu grupuri. Dacă pun „all files in one window” face exact așa (la PDF-uri).

La poze se duc naibii toate setările, mi-a deschis 12 poze în două ferestre.

Da, păi tot aia cu grupuri o am și eu bifată și cred că generează inconsecvențele.

Într-adevăr, dacă bifez pe prima, deschide mereu în aceeași fereastră. Am testat acum cu 15 poze, de 2-3 ori le-am deschis, apoi am luat alte 15 și tot așa, merge.

Problema e că, avînd prima setare bifată, ca în screenshot-ul tău, dacă ai un document/o poză deschis(ă), apoi dai dublu click pe o alta din Finder, ți-o adaugă și pe aia în fereastra de Preview care era deschisă. Asta nu prea îmi convine. Dar pare că e ori așa, ori cum vrea el.

Ei, mie taman la poze îmi dă rateuri cu setarea „all files in one window”. La PDF-uri e OK. Dar pozele nu le deschide niciodată într-o singură fereastră.

Dom’le, da, acest bug e vechi. Folosesc des funcția asta după ce scanez o carte, deoarece, de regulă, jumate dintre pagini trebuie rotite. Dau select all, apoi dublu clic: majoritatea pozelor se deschid într-o fereastră, o parte (mică, să zicem 5-6 poze) în altă fereastră. Am raportat bugul de anul trecut, văd că nu s-a rezolvat.
Deci confirm observația. Dacă mai trimiți BRs la Apple, reamintește-le și de asta, eu nu mai trimit nimic, pierd timpul.

buna ziua! am si eu o intrebare …am mai multe pdfuri (300-400) …1 pdf = in medie 10 pagini ! …cum fac sa le selectez cumva pe toate si sa extrag doar anumite pagini din ele… spre exemplu vreau se extrag din toate prima pagina din fiecare pdf … se poate face asa ceva ?

am gasit o varianta cu batch editor ! dar multumesc oricum :blush:

Sînt multe variante de lucru, cea mai simplă este cu Preview și dai, pur și simplu, delete pe pagină ori o tragi cu mausul afară din document și gata.
Invers, ca să combini documente, mai ales scanul unei cărți, cel mai comod este cu iCombiner, mi se pare cea mai prietenoasă. Eu o folosesc de ani de zile, merge foarte bine. Și cu Preview poți face asta, cel mai bine dacă ai un număr mic de pagini pe care să le inserezi unde vrei.

chestia este ca am vreo aproximativ 400 de pdf-uri …iar din fiecare trebuie sa scot pe grupe … gen buletin un singur pdf …contract un singur pdf …titlu de proprietate 1 singur pdf …fiecare avand mai multe pagini …nu exista vreo metoda mai usoara sa le selectez pe toatte si respectiv sa iau prima data pagina 1 din toate contractele paginile 2-4 din toate …s.a.m.d

Hm… asta ar fi chestie de Automator, dar nu știu cum să programez așa ceva. De vreme ce sunt, de fapt, poze puse cap la cap ca PDF-uri, sigur că e complicat să extragi acuma ce ai nevoie.

am gasit cat de cat o modalitate :blush: …multumesc oricum !