De ce nu a mai făcut Apple un Fall Event?

Prin septembrie, toți analiștii Apple anticipau un Fall Event prin octombrie, apoi – poate – prin noiembrie. Evenimentul nu a mai avut loc și, probabil, nici nu va mai fi vreunul. Toți anticipau lansarea unui Mac Pro cu M2 la bord. Deși produsul există în teste avansate, Apple s-a decis să amâne un nou eveniment major și cred că știu de ce.
În primul rând, a avut destule noutăți în acest an și deloc minore: pe zona hard, noile generații de mac-uri și de iPad-uri cu M1 și M2: Mac Studio lansat în martie, MBP M2 în iunie, iPad Air M1 în martie, iPhone 14 în septembrie, Ventura în octombrie etc etc Păi nu e destul?
În al doilea rând, așa cum indică zvonurile, Apple pregătește un mac și/sau un iPad cu touch screen pe care va rula macOS, căci – evident – iPadOS, adică tot iOS rulat pe un ecran mai mare, nu face față unei asemenea sarcini. Păi dacă ar lansa un Apple Surface pur și simplu (mi-aș lua și eu unul, cred că și fi-mea…) nu s-ar face de râs? Păi ani de zile Tim a tot repetat că una e tableta și alta un notebook, ele vor rămâne așa… Și ar veni acuma și-ar spune „ne-am răzgândit, uite, na, vă dăm ce tot cereți de ani de zile”. Nu prea merge…
Ca atare, pregătește ceva tare. Un mac pro, desigur. Dar parcă nu e suficient. Dar ce ați zice de un mac pro + un touch display de 24-27-30 inci pe care să desenezi, să faci proiecte etc etc Adică așa ceva. Sigur, ideea nu e nouă, după cum bine se vede, dar – manevrată à la Apple (epitete precum „gorgeous”, „formidable” etc etc – poate ieși un Event major. Cu ocazia asta, în partea a doua, vine vorba și de un Apple Surface, că doar n-o să pui în rucsac un monitor de 24 de inci. Acest Mac Pro + touch screen + ce-o mai fi trebuie să fie ceva foarte tare, ceva ce nu poate fi criticat. Nici nu văd de ce s-ar grăbi Apple prea tare. În fond, Mac Studio, mai ales pe configurația superioară, este – de fapt – un mac pro. Păi versiunea cu M1 Ultra. 64 ori 128 RAM și un SSD de oricât doriți, pe care dai un purcoi de bani nu e un pro? Un alt pro mai performant decât Mac Studio nu ar fi mare lucru și nici nu văd ce i-ar mai putea pune înăuntru. Dar un Mac Pro + touchscreen baban + Apple Pencil 3 (care se va folosi, evident, numai cu noile monitoare) ar fi ceva, nu?
P.S. Apropo, are cineva de aici, acasă ori la birou, un Mac Studio pe o configurație superioară ori chiar pe cea maximă?