Cuprins în Pages

Nu am reușit niciodată să fac un cuprins în Word și văd că nu îmi iese prea bine nici în Pages. Am scris cu Heading, Heading 2 dar pagina mi-o așează sub capitol deși este loc destul în dreapta. Adică așa:

Eu aș vrea ca pagina să fie în continuarea titlului capitolului și subcapitolele să mi le așeze într-un mod în care să se vadă că sunt subcapitole, de ex:

I. Ce înseamnă CSR?.. .2
spațiu 1. Istorie 2…2
spatiu 2. Perspective… .4

Aveți idee cum se face asta?

Trebuie să te joci puțin cu indent-urile și cu tab-urile.

Trage spre stânga de markerul pentru tab până când numărul de pagină urcă pe rândul de sus.
Trage spre dreapta de markerul pentru indent pentru a muta subcapitolele mai la dreapta.

2 Likes

își aranjează monoclul

Eu când am avut problema asta cu o teză, am trecut-o în LaTeX (nu mi-a luat mai mult de 24 de ore toată tărășenia) and never looked back. În ziua de azi, poate aș alege Markdown pentru lucrări stufoase și complexe. Poate nu toți au timp sau răbdare după LaTeX, dar merită, mi-a plăcut experiența.

Mersi mult, cu asta am rezolvat-o. Dacă aș reuși să-l fac să meargă tot timpul “tiered numbers” (la bullets and numbers) și să știe să facă un capitol cu cifre romane și subcapitolele cu cifre arabe (adică așa: Cap II, subcapitol II.1, subcapitol II.2, etc) cred că mă declar mulțumit.

Dacá vrei un procesor de text mai sofisticat încearcá Nisus ori Mellel, Pages nu e pt așa ceva, deocamdată cel puțin. Nisus are avantajul că lucrează cu un format uzual, rtf, iar funcțiile sale mult peste medie, de ex. motorul de căutare, paginația din 1 în 1, din 2 în 2 dau cum vrei, gestionarea stilurilor etc. Mellel e un pic mai confuz, dar știe multe lucruri bune. Dezavantajul este că lucrează cu un format proprietar și trebuie exportat, dar e foarte rapid (cel mai rapid procesor de text) și foarte stabil, beton.

Și eu sînt mare utilizator de LaTeX, dînd peste el ca recomandare de “standard în domeniul științific” și, de atunci, l-am folosit și chiar abuzat, ca să zic așa. Am scris cu LaTeX de la notițe de seminar, la lucrări de diplomă (toate de fizică sau matematică), la proiecte de geopolitică și chiar o cărticică de poezii. :smile:

Deci e extrem de util, cu asta sînt de acord, dar nu e foarte comod și nici ușor, la început, cred eu. Să te trezești că nu poți face nu știu ce chestiune banală (ce am întîlnit chiar ieri - să scrii o matrice mai mare de 10 x 10) și să trebuiască să chemi pentru asta nu știu ce pachet ciudat, inițializat cu o comandă specifică poate nu e cel mai comod lucru pentru un neinițiat.

Și încă un lucru de care e musai să se țină cont cînd vorbim despre LaTeX: diacriticele românești și nu numai NU sînt suportate direct din tastatură, nu poți să apeși tasta “ă” și să-ți scrie “ă”, trebuie să aplici “funcția” “u” (=căciulița) literei “a”, deci pentru LaTeX, ă = “\u{a}”.

Se pot defini scurtături și funcții proprii, ăsta e marele avantaj, îl poate face fiecare pe gustul său, dar cred că e, cum se zice, “a steep learning curve”. Deși merită, fără îndoială, cuprinsul și hyperlinks, de exemplu, le face automat. Dar pentru schimbarea fontului, a paginației, a numerotării paginilor ș.a.m.d., cine are oroare de linii gen cod să se înarmeze cu răbdare. :smile: Să nu mai vorbim de introducerea imaginilor sau a tabelelor.

Documentație există, gîrlă, chiar manualul oficial Wiki are peste 1000 pagini, forumuri peste forumuri, exemple de cod ș.a.

Markdown, pe de altă parte, mi se pare foarte comod și intuitiv. Încă nu m-am familiarizat cu diverse lucruri de implementat local, cum ar fi chiar cuprinsul. Nu prea știu, nici HTML, nici JavaScript, recunosc, dar învăț, pare simpatic; pentru mine e o alternativă excelentă cînd scriu ceva cu prea puțin conținut științific.

Scuze, am deviat, nu vreau să pară că schimb cursul topicului și nici că-i fac vreo reclamă (ne)mascată, dar s-a mai discutat cîndva despre LaTeX și Markdown și m-am gîndit că e util să completez.

1 Like

În mod normal, așa e cum spui, dar am folosit \usepackage[utf8x]{inputenc}, care permite lucrul ăsta. S-ar putea să fie o abatere de la standard, dar țin mine că eu am scris cu ăîșț din tastatură și nu am avut probleme.

1 Like

N-am folosit acest pachet pînă acum, dar l-am probat și funcționează, mulțumesc!

De remarcat că există diferențe între “accentele” adăugate. Țin minte că am avut un profesor absolut obsedat de accentele de pe diacriticele românești, era obligatoriu sedila să fie sedilă, nu virgulă la Ș, Ț, căciula să fie curbată în nu știu ce fel la Ă ș.a.m.d. De-aia, probabil, am preluat modelul cu “funcții” de la el și nu m-am mai gîndit dacă există alternative. Din cîte am înțeles, e o adevărată știință și diferențe semnificative pentru lingviști, dar pentru cine nu este interesat de asta, se poate folosi cum spui tu, fără probleme.

Diferențele sînt în poza de mai jos. Primul rînd e scris “direct”, cu pachetul menționat de tine, al doilea, cu accentele adăugate ca “funcții”, cum am menționat eu anterior.

Eu am folosit fontul Palatino, care îmi place cu Euler la matematici, cu fontul standard, diferențele sînt astea:

Uite aici câteva detalii cu privire la diferețele menționate de tine. Pe scurt, corecte sunt caracetrele cu virgulă, nu cele cu sedilă, dar cele cu sedilă au fost din păcate implementate în Windows XP și astfel s-au extins foarte mult. Problema a fost rezolvată începând cu Vista. În LaTeX sunt sigur că și poți manual genera caracterele corecte (U0218 (S cu virgulă), U0219 (s cu virgulă), U021A (T cu virgulă) și U021B (t cu virgulă) în loc de U015E (S cu sedilă), U015F (s cu sedilă), U0162 (T cu sedilă) și U0163 (t cu sedilă)).

Mulțumesc, îmi sînt de mare ajutor, mi se va îmbunătăți simțitor ritmul de lucru, precum și lizibilitatea sursei .tex, mai ales! :smile:

Ce editor folosești?

Texpad.

Am folosit multă vreme cele gratuite, și pe Windows, și pe Linux. Texmaker mi-a plăcut cel mai mult și cred că e și cel mai popular.

Dar pe OS X, am decis să cumpăr Texpad și nu regret. Suportul tehnic a fost impecabil (am raportat niște bug-uri și mi-au dat niște “bete” care se adresau exact problemelor mele), au ținut cont de unele din sugestiile mele în update-uri și mi-au mai dat și un cod de cadou pentru versiunea de iOS fiindcă am contribuit.

Și mie Texpad îmi pare cel mai reușit și a avut un aport uriaș la decizia mea de a folosi LaTeX. Preview-ul este o bună unealtă pedagogică.