Și eu sînt mare utilizator de LaTeX, dînd peste el ca recomandare de “standard în domeniul științific” și, de atunci, l-am folosit și chiar abuzat, ca să zic așa. Am scris cu LaTeX de la notițe de seminar, la lucrări de diplomă (toate de fizică sau matematică), la proiecte de geopolitică și chiar o cărticică de poezii.
Deci e extrem de util, cu asta sînt de acord, dar nu e foarte comod și nici ușor, la început, cred eu. Să te trezești că nu poți face nu știu ce chestiune banală (ce am întîlnit chiar ieri - să scrii o matrice mai mare de 10 x 10) și să trebuiască să chemi pentru asta nu știu ce pachet ciudat, inițializat cu o comandă specifică poate nu e cel mai comod lucru pentru un neinițiat.
Și încă un lucru de care e musai să se țină cont cînd vorbim despre LaTeX: diacriticele românești și nu numai NU sînt suportate direct din tastatură, nu poți să apeși tasta “ă” și să-ți scrie “ă”, trebuie să aplici “funcția” “u” (=căciulița) literei “a”, deci pentru LaTeX, ă = “\u{a}”.
Se pot defini scurtături și funcții proprii, ăsta e marele avantaj, îl poate face fiecare pe gustul său, dar cred că e, cum se zice, “a steep learning curve”. Deși merită, fără îndoială, cuprinsul și hyperlinks, de exemplu, le face automat. Dar pentru schimbarea fontului, a paginației, a numerotării paginilor ș.a.m.d., cine are oroare de linii gen cod să se înarmeze cu răbdare. Să nu mai vorbim de introducerea imaginilor sau a tabelelor.
Documentație există, gîrlă, chiar manualul oficial Wiki are peste 1000 pagini, forumuri peste forumuri, exemple de cod ș.a.
Markdown, pe de altă parte, mi se pare foarte comod și intuitiv. Încă nu m-am familiarizat cu diverse lucruri de implementat local, cum ar fi chiar cuprinsul. Nu prea știu, nici HTML, nici JavaScript, recunosc, dar învăț, pare simpatic; pentru mine e o alternativă excelentă cînd scriu ceva cu prea puțin conținut științific.
Scuze, am deviat, nu vreau să pară că schimb cursul topicului și nici că-i fac vreo reclamă (ne)mascată, dar s-a mai discutat cîndva despre LaTeX și Markdown și m-am gîndit că e util să completez.