Cum verificăm statusul criptării unui disc extern în OS X

Dacă folosiți un hard disc extern sau un stick USB, atunci puteți cripta datele de pe el astfel încât să nu poată fi accesate decât cu parolă. Condiția e ca partiția să fie formatată HFS Extended (nu NTFS sau FAT, că nu merge). Procesul de criptare se pornește simplu: trebuie doar să dați clic dreapta pe iconul partiției din Finder și să alegeți opțiunea “Encrypt”.

Singura problemă e că durează destul de mult. Viteza cu care se criptează datele pare a fi pe undeva între 0,5 și 1 GB pe minut, deci un disc de 1 TB ar putea necesita cam 24 de ore pentru a fi criptat în întregime.

Am aflat și eu chestia asta atunci când am constatat că noul meu WD My Passport Ultra de 1 TB se învârtea în continuu atunci când îl conectam la computer, și nu știam de ce. Am crezut inițial că era de vină procesul de indexare Spotlight, dar în realitate era criptarea care nu se terminase.

(Faptul că nu e gata criptarea nu împiedică utilizarea normală a discului. Procesul este complet transparent pentru user. Atâta doar că n-aș vrea să se întâmple ziua, când stau cu laptopul pe baterie, că mai consumă și asta ceva resurse. Puține, ce-i drept, dar consumă.)

Așa că am vrut să aflu cât mai are sistemul de lucru la criptarea discului, ca să știu cât să-l mai las conectat. Informația se poate afla simplu folosind următoarea comandă în Terminal:

diskutil cs list

comandă care afișează informații despre toate discurile conectate la computer în acel moment. Pe undeva pe acolo veți găsi și statusul conversiei în procente:

Se pare că în cazul meu mai are de lucru destul de mult. O să-l las peste noapte conectat, poate termină până dimineață. Am doar vreo 400 GB de date pe el, însă cred că ia la puricat inclusiv spațiul liber.

1 Like

Problema e că nu mai știu sigur care e parola. Când îl conectez la MBA, l-am setat să nu ceară parola, așa că nu am mai folosit-o după setarea inițială. Damn.

Dacă nu-ți mai cere parola atunci înseamnă că e salvată în Keychain. Dă o căutare în Keychain Access după numele discului și găsești parola acolo.

Am uitat de keychain! Mulțumesc!