Cum pot sa instalez sistemul de operare?

Buba ziua. Am cumparat un Macbook Pro A1212 si am dat formatare pentru a pune sistemul de operare de la zero. Credeam ca este usor , ca la Windows dar m-am inselat. Ma puteti ajuta cu niste sfaturi? Nu stiu de unde sa incep, totul este strain

Ce sistem de operare vrei să pui?

Pai cred ca doar OS X Lion merge. Sau merge si Yosemite?

Buna ziua! si pe mine m-ar interesa . Am aceeasi problema. Ai reusit ceva? Doar ca eu l-am primit cu windos xp pe el. nu stiu cum sa fac sa revin la OS

Acum ce sistem de operare are? Sau l-ai formatat deja?

Dacă nu mai are nimic pe el atunci va trebui să faci rost de undeva și să instalezi Snow Leopard, pentru a putea descărca apoi Lion din Mac App Store.

Sau găsești un stick gata făcut cu Lion și instalezi direct.

În ce spui tu, ceva nu se leagă. Să o luăm pas cu pas:
Am cumparat un Macbook Pro A1212

 • OK pînă aici; nu ne-ai spus cît RAM are, dar presupun că minim 1 GB, este cel de 17 inci, da? Sau are cumva 2, chiar 3 GB (maxim)?
  si am dat formatare pentru a pune sistemul de operare de la zero.
  Ei, aici e aici. Cum ai dat formatare? Că direct din sistemul rulat nu poți. Formatare puteai da din discul de sistem sau dintr-un flash USB de instalare. Dezlegi enigma asta?
  Credeam ca este usor , ca la Windows
 • Este MULT mai ușor ca la windows, dacă întrebai înainte să te apuci de lucru și/sau dacă citeai cum se face.
  dar m-am inselat.
 • Da, din cauză că ai inversat ordinea: mai întîi citești/întrebi cum se face, apoi te apuci de lucru
  Ma puteti ajuta cu niste sfaturi? Nu stiu de unde sa incep, totul este strain
 • Da, desigur. Mai întîi spune-ne ce disc de sistem ai, un DVD sau un Flash USB. Dacă ai discul de sistem cu care a venit, ai Tiger, 10.4.8. Într-adevăr, poți pune Lion, 10.7.5 cel mult.
  Dacă ești din București, te ajut eu de luni încolo.

ai nevoie de un flash USB de sistem, asta în funcție de model, ca să știi ce sistem suportă.

Apple a oferit la un moment dat un DVD gratuit cu Snow Leopard, tocmai pentru a putea face actualizări la ultimele versiuni ale sistemului de operare de la Apple.
Descarcă de aici imaginea cu Snow Leopard. Dă un clic dreapta pe fișier și alege „Save link as…” ca să-ți descarce direct în format DMG.

Pe Windows poți face un stick cu OSX urmând pașii de aici.

2 Likes

Nu știam de linkul ăla cu SL, bună treabă. SL suportă orice mac mai vechi un pic, la urma urmelor.

Tudore, au tot fost discuții pe tema „cum să instalez sistemul de operare?” Poate ar trebui făcut undeva un colț cu temele astea care revin: cum instalez? cum fac backup? cum formatez? de ce nu pot să copiez pe un flash USB? etc.

1 Like

Am reusit. 4 GB RAM are.
Am facut un stick bootabil cu OS X Lion si l-am reinstalat curat.
Acuma problema este alta. Sunt aplicatii de care am nevoie , de exemplu Kontact , WaveLab si Steinberg Cubase care imi cer 10.10 Yosemite.
Exista vre-o posibilitate sa fac upgrade?
Daca dau instalare imi spune: Aceasta versiune de OS X Yosemite nu poate fi instalata pe acest computer

Cred că cel mai bine ar fi să faci rost de versiuni anterioare pentru aplicațiile de care ai nevoie. Eventual contactează producătorul. Chiar dacă ai putea instala un OS X mai nou (deși nu cred), posibil să dai de multe incompatibilități și să-ți complici viața. Așadar, cel mai convenabil ar fi să rulezi Lion cu aplicațiile la versiunea din vremea respectivă sau puțin mai nouă, cît încă erau compatibile.

Nu, nu poți, evident. Lion este ultima versiune suportată oficial pe acel mac. Soluțiile sînt:

 • Faci rost de versiuni mai vechi ale aplicațiilor, care rulează pe Lion; există și aplicații mai noi, care nu rulează pe sisteme mai vechi de Yosemite, de ex. Te duci pe site-ul producătorului și vezi ce au acolo, eventual le scrii.
  – Dacă soluția asta nu convine, vinzi acel mac cu o sumă pe care o poți obține și iei un mac mai nou, eventual un s.h., se găsesc scule bune pe piață. Cu sume cuprinse între 1700 și oricît vrei în sus poți găsi scule care rulează actualul sistemul de operare.

Ok. Multumesc. Voi face upgrade la alt macbook

Dacă-s bani, ar fi bine. A fost sculă de sculă la vremea ei, dar timpul se scurge în defavoarea ei. MBP cu ecran de 17 inci nu se mai produce acum, dar unora le place ca desktop și portabil, la o adică.

Multumesc foarte mult!