Cum fac backup al hard diskului

cum fac backup al hard diskului???pe un Macbook air. Multumesc

  1. Time Machine - inclus in system.
  2. Carbon Copy Cloner
  3. SuperDuper
  4. etc. - vezi google

Eu m-am oprit la pct. 1, n-am avut nevoie de altceva mai elaborat (ex: să am un backup bootabil, etc), probabil de lene …

  1. Iei un disc extern cu capacitate minim cât a discului pe care vrei să-l clonezi, căci backup asta înseamnă, să copieze absolut tot ce ai pe disc sau, cel puțin, documentele esențiale.
  2. Rulezi o aplicație care face așa ceva, de ex. Time Machine (inclusă în sistem); mie nu-mi place, din păcate cea pe care o foloseam, iBackup (grapefruit.ch) nu mai suportă High Sierra, deși – teoretic – merge, doar că ai impresia că a înghețat. Ți s-au recomandat deja alternative, eu mai adaug două:
  • backupList + (pe care o folosesc ca înlocuitor de iBackup)
  • SyncTwoFolders, pe care o folosesc pt fișierele non-system, cele create de mine și care se pot copia de colo-colo pur și simplu, aplicația asta le compară și, dacă detectează schimbări, le actualizează. Am setat-o pe varianta „source replaces target”, ceea ce înseamnă că tot ce se adaugă/șterge pe discul de referință se reflectă pe discul de backup.
    BAckup înseamnă, de fapt: cum mă salvez în caz de avarie. Regula e simplă: totul trebuie duplicat pe alt suport. Eu fac 2 backup-uri, să fie.

Multumesc

Există și secvența (o am și eu) că discul intern nu este suficient și am un disc extern cu fișiere. Fac backup pt ambele, pe rând: pt SSD-ul de sistem cu backupList + (inițial cu iBackup), iar pt #2 cu SyncTwoFolders, sunt fișiere adăugate constant. Sigur, poți folosi backupList + pt ambele, dar mie mi se pare mai rapid așa.

Era pe-aci, dar nu găsesc unde, un topic cu numele „Metoda mea de back-up” în care @tudor detalia cel mai bine softurile și cum face el back-up-urile.
O s-ajung să fac PDF din toate subiectele interesante de aici :smiley: