Cum copiem poze și alte fișiere de pe iPhone sau iPad pe Mac (sau invers)

Începând cu OS X Yosemite, Airdrop (facilitatea pentru transfer de fișiere) funcționează între OS X și iOS. Acum puteți transfera ușor fișiere de pe iPad, iPhone sau iPod Touch, pe un Mac (sau invers). Aveți nevoie de:

  • Dispozitive cu iOS 7+, compatibile cu Airdrop: iPhone 5+, iPad 4+, iPad Mini+, iPod Touch 5+
  • Un Mac fabricat din 2012 încoace. Deși Airdrop funcționează și între unele modele de Mac mai vechi, acestea nu sunt compatibile cu Airdrop din iOS.
  • Bluetooth și WiFi activate pe toate dispozitivele (dar nu e neapărată nevoie de o rețea wireless locală!)
  • Pe ambele device-uri utilizatorii trebuie să fie logați în iCloud.

În iOS va trebui să activați Airdrop din Centrul de Control (trageți cu degetul de jos în sus în partea inferioară a ecranului):

Aveți acolo trei opțiuni: Dezactivat, Doar contactele (adică acceptați fișiere numai de la persoanele din lista voastră de contacte) și Oricine (acceptați fișiere de la orice dispozitiv cu iOS sau OS X). Alegeți „Doar contactele” în primă fază, iar dacă nu funcționează atunci folosiți opțiunea „Oricine”.

Pe Mac Airdrop se găsește în Finder, în meniul Accesare. Poate fi accesat direct cu scurtătura cmd shift R.

Dacă vreți să trimiteți un fișier de pe iPad sau iPhone pe Mac (sau invers) atunci folosiți butonul de share disponibil în mai toate aplicațiile, atât în iOS cât și pe Mac. Arată așa:

Alegeți fișierele pe care vreți să le transferați, clic apoi pe opțiunea Airdrop, apoi pe device-ul către care vreți să trimiteți fișierele, și gata, ar trebui să meargă. În iOS sistemul vă va întreba uneori cu ce aplicație să deschidă fișierul primit.

Pe Mac puteți trimite fișiere altcuiva trăgându-le direct pe iconul celuilalt dispozitiv din fereastra Airdrop.

Dacă primiți erori la transfer atunci încercați următoarele posibile soluții:

  • Dezactivați și activați la loc WiFi și Bluetooth, pe ambele device-uri.
  • Reporniți device-urile.
  • Mi s-a întâmplat ca Macbook-ul să respingă fișierele trimise de pe iPad, deși invers transferul funcționa. În Console primeam eroarea “AirDrop failed to validate Apple ID certificate of sender”. S-a rezolvat numai după ce m-am delogat și logat din nou în iCloud pe iPad.