Cum alegem canalul WiFi optim pentru rețeaua noastră

Dacă locuiţi într-o zonă cu mai multe reţele Wi-Fi, atunci este posibil ca, din cauza interferenţelor, reţeaua voastră wireless locală să nu funcţioneze la parametri optimi, iar viteza să fie mai scăzută decât ar fi normal. Explicaţia, foarte pe scurt, ar fi aceea că transmisiile de date se fac pe niște canale de comunicaţie separate, iar dacă mai multe reţele diferite transmit simultan pe același canal, atunci pot apărea și interferenţele.

OS X ne pune însă la dispoziţie o unealtă cu care putem afla care sunt canalele cele mai bune (libere) pentru a putea fi utilizate la un moment dat. E vorba despre aplicaţia Diagnoză wireless, pe care o puteţi porni ţinând apăsată tasta Alt, apăsând iconul Wi-Fi din bara de sus și alegând din meniu opţiunea „Deschide Diagnoză wireless”.

După deschiderea aplicaţiei ignoraţi prima fereastră care apare pe ecran și alegeţi din meniuri opţiunea Fereastră → Utilitare. Clic apoi pe „Scanare Wi-Fi” și apăsaţi butonul „Scanează acum”. După câteva secunde veţi vedea rezultatele scanării, conţinând toate reţelele wireless detectate precum și recomandări pentru canalele optime.

(În Yosemite opțiunea de scanare se află direct în meniul Fereastră)

Mergeţi apoi în interfaţa de configurare a routerului vostru și configuraţi-l în așa fel încât semnalul Wi-Fi să utilizeze unul din canalele optime detectate.

2 Likes

La mine e setat sa caute automat cel mai liber canal, dar rezultatul nu e acelasi cu ce imi da scanarea. O fi bine asa?

Ce router ai? Airport?

d-link 865 cu ac. 2,4 si 5 ghz

Acu’ cine știe cum evaluează softul de pe Dlink gradul de interferență… Eu parcă aș da mai multă încredere unui program funcționând pe un sistem de operare adevărat…

Cu ocazia asta am aflat și eu că OS X, ca un UNIX ce se respectă, vine cu un WiFi sniffer built-in. Interesant. Păcat că nu are și un analizor de pachete, ar fi fost și mai interesant.

L-am pus să caute canalul cel mai liber (pe 2.4 Ghz) și îmi arată 11 și 2. Canalul 11 nu e disponibil (router de la UPC, canale de la 1 la 9). Așa că îl mut pe 2 (eram pe 6). Dau să caute din nou, îmi arată 11 și 6. Mut pe 6, îmi arată 2. Și tot așa :smile:

Așa că l-am lăsat pe 6 cum era la început. Probabil 2 și 6 sunt cele mai libere la mine și când mă mut pe unul mi-l arată pe celălalt ca fiind cel mai liber.