Cresc prețurile în App Store România, începând cu 1 ianuarie 2015?

Știre: începând cu 1 ianuarie, Apple va aplica pentru magazinele online App Store din UE un TVA diferențiat, în funcție de țara clientului.

Ce înseamnă asta? Din câte înțeleg, până acum se plătea un TVA unic de 3%, corespunzător Luxemburgului, țara prin care Apple își desfășoară o parte din afacerile europene. De la 1 ianuarie, clienții care cumpără din App Store România, vor plăti un TVA de 24%, că așa-i la noi. Asta înseamnă o scumpire cu 20% a aplicațiilor și jocurilor pentru iOS sau Mac (probabil că muzica și cărțile se vor scumpi și ele).

Dacă așa va fi, atunci devine din ce în ce mai avantajos să ai cont în App Store USA.

Sau Luxemburg :slight_smile:

Prefer sales tax zero din Oregon :wink:

Cred că decizia vine și în urma presiunilor diverșilor reprezentanți ai UE asupra Apple. Sigur, dacă poți lua mai ieftin cu un cont din Oregon sau de oriunde din America mi se pare OK, dar dacă se poate și așa, chiar nu văd rostul să pui asemenea bariere și să ridici prețul.

Cinstit vorbind, când cumperi o pâine sau o carte dintr-o librărie din România, plătești TVA de 24%, nu văd de ce bunurile și serviciile digitale ar fi mai ieftine, atâta timp cât sunt cumpărate din App Store România și probabil folosite 95% din timp pe teritoriul României.

Acum vine întrebarea, cei 3% mergeau la bugetul Luxemburgului? Adică toți europenii contribuiau, la fiecare cumpărare, la bunăstarea celor din Luxemburg? Iar dacă se vor modifica, TVA-ul va ajunge la bugetul nostru?

Asta nu înseamnă că îmi convine mărirea de preț, doar că o pot înțelege.

Discuția e mai lungă aici și ține de multe aspecte. Teoretic, ar trebui să fie un singur TVA pretutindeni în UE. Realitatea este însă mai dură, există diferențe mari între țările UE, la modul grosier între fostul „lagăr” comunist și „Vechea Europă”, mai nuanțat, între țări precum România și Bulgaria, pe de o parte, și țări precum Slovenia ori Cehia ori Austria, pe de altă parte, ca să amestec istoria. Nu mă pricep la economie și la finanțe, dar parcă am văzut că, dacă sunt din RO și comand un produs X pe un site, mi se aplică automat 24%, TVA din RO, chiar dacă fac comanda într-o altă țară a UE.

Eu am observat că în interiorul UE cumpărăturile sunt taxate cu TVA-ul corespunzător țării unde e înregistrat magazinul. Dacă iau ceva de pe Amazon.co.uk atunci plătesc TVA 20%. Dacă iau de pe Amazon.de atunci TVA-ul este 19%.

Chestia cu TVA-ul de România aplicat la finalul comenzii mi se întâmplă în unele magazine online din afara UE. Cred că e o mânăreală ca să ne ia mai mulți bani. Mă îndoiesc că banii ăia ajung la statul român.

Sincer, nu știu, am uitat. Țin minte că pe amazon.co.uk aplică 24 %, dar cred că ăsta e și TVA-ul din UK. Pe alte secvențe, știu că se aplică TVA din țara de domiciliu. Ultima experiență este pe aeroportul din Talinn, mi-a spus vînzătoarea că prețul e variabil în funcție de TVA-ul aplicat țării de domiciliu pe baza cărții de îmbarcare, de aia am dedus că acest TVA se aplică în funcție de țara cetățeniei.

La produse (de fapt e comandă, adica suma totală cu tot cu transport) mai scumpe de 10 euro, trebuie să plătești TVA când cumperi din afara UE. Teoretic, banii pe care magazinul ți i-a luat ca fiind TVA trebuie să ajungă la statul român și tu să nu mai plătești decât vama daca e o comandă mai mare de 150 euro. Realitatea nu știu care este, unde ajung banii și dacă nu cumva ăștia te pun să plătești iar TVA-ul când primești coletul.

http://www.customs.ro/ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete.aspx

Nu plătești nimic cînd primești coletul, am făcut pînă acum vreo 4-5 comenzi pe amazon.co.uk (ultima trebuie să vină acuma, de Sărbători) și de pe eBay, nu am plătit niciodată nimic în plus. E drept, au fost produse de volum mic, sub 150 €.
amazon.co.uk este o companie f. serioasă, cu anunț periodic privind stadiul comenzii. Recordul a fost o baterie de MB care a ajuns în… 24 de ore, la mine acasă la ușă. Tare. De regulă însă, durează mai mult, între 4 și 10 zile. Amazon e un butic pe net, adună mii de firme, ritmul fiecăreia e altul, unele nu trimit în afara UK, multe însă trimit. Am returnat un monitor de MB, banii au fost trimiși înapoi în cont, inclusiv cheltuiala de retur. Nervi au fost, dar nu am pierdut niciun ban, doar un pic de timp.
Cele mai bune prețuri la amazon sunt, cred, pe amazon.co.uk, mai bine decît fr sau de, oferta e mare, sunt serioși, se face retur dacă produsul e defect… Eu unul am fost mulțumit, inclusiv de politica lor de retur.

Amazon.co.uk este in Marea Britanie (Uniunea Europeană), deci nu se aplica taxe vamale. Cumpărăturile din UE nu intră sub incidența reglementărilor din linkul pus de mine mai devreme. Din cauza asta nu ai plătit nimic și nu a trebuit să te duci la un ghiseu vamal să le ridici.

Comanda din SUA, China, etc si mai vorbim (desi si aici depinde foarte mult de vameș)

O precizare: în spiritul discuției curente despre App Store, atunci când vorbeam mai sus despre TVA aplicat anumitor cumpărături online din afara UE, mă refeream la software, nu la bunuri aduse acasă. Așadar mi se pare o mică hoție ca o firmă de software din SUA să pună TVA atunci când vede adresă de România la datele cardului bancar. Nu cred că acel TVA ajunge vreodată în țară.

La pachete da, TVA-ul se calculează și se plătește în țară la vamă, de obicei.

eBay nu e în UE, nici acolo nu am plătit.

Știu și eu? Poate că ajunge, dacă tranzacția e făcută prin card bancar, posibil ca la suma aferentă să se ducă automat TVA în țara de origine. Asta se aplică automat pe aeroporturi, de ce nu s-ar aplica și în alte ocazii? Evident, nu am nicio dovadă, ar trebui întrebat cineva din domeniul economic-financiar.

Ebay.co.uk este in EU. De fapt nu conteaza unde este platforma. Contează de unde sunt trimise bunurile. Poți sa ai un vânzător din UK si pe eBay.com și atunci îți trimite bunurile din EU. Dar si invers. Adica sa ai pe eBay.co.uk un vânzător din SUA si sa trebuiască sa plătești vamă/TVA.

Dar, așa cum am spus mai devreme, depinde foarte mult de vameș. Am prieteni care au trebuit sa plateasca pentru un nimic de 20 euro din China dar alții care și-au luat din SUA placă de snowboard și echipament de peste 200 dolari si nu au plătit nimic.

Corect. Am cumpărat de pe ebay.com de la un neamț și nu am plătit vamă (bunurile au fost livrate din Germania). Acum depinde și de vameș, mi-am comandat și din SUA un meteorit. Era învelit într-o bucată de ziar, l-a inspectat vameșul, m-a întrebat ce e și după ce i-am spus, a plecat râzând spre scaunul unde se odihnea, fără să se mai obosească să-mi ceară taxe suplimentare, probabil credea că sunt dus cu pluta.

Poate ați observat deja că acum în App Store România prețurile exprimate în euro sunt identice cu cele din App Store SUA în dolari. Din păcate 1$ nu e totuna cu 1€, așa că la noi totul a devenit mai scump.

Taxa de european, nu le putem avea pe toate: și istorie, și castele și prețuri mici în App Store.

își toarnă un pahar de vin roșu, în timp ce savurează o felie de Brie, pe acorduri de Bach

2 Likes

…Bach, cumpărat din iTunes Store? :stuck_out_tongue:

1 Like

TRagedia noastră nu este că sîntem europeni, ci că sîntem FOȘTII… Comunismul și-a pus așa de adînc amprenta pe noi, pe unii mai mult, pe alții mai puțin, dar și-a pus-o, încît va trebui cel puțin o jumătate de secol ca să scăpăm de ștampila asta. Eu nu voi mai apuca, probabil, acele zile, dacă vor veni cîndva. Văd că Europa începe să se joace iar de-a măcelul. Nu, nu mă refer la Charlie, mă refer la probleme mult mai grave, precum conflictul din estul Ucrainei și, în general, la spiritul de nonșalanță cu care europenii încep să se uite la istorie.