Creare stick bootabil pentru imac 2013

Salut la toata lumea!
Stiu ca e weekend dar poate a ramas cineva ascunc acasa in Bucuresti…
SUnt la Bucuresti acum si am vrut sa instalez pe imac-ul unui bun prieten Moterey.
Din pacate, acea generatie nu suporta mai mult de Catalina, dar am cumparat in graba si un office 2021, care evident ca U poate fi instalat decat de la M in sus.
M-am tot uitat dar nu am reusit sa inteleg mai nimic din patch-uri…
Oare e cineva disponibil (si dispus) sa-mi faca un stick bootabil cu patch si Monterey?
Intrebare: se poate instala pesta Catalina?..
Daca cineva ar reusi pana luni dupa amiaza ar fi super!
Cel mai bine ma sunati la nr. 0722513100 sau mesaj…
Mii de multumiri.
Andrei M

Te-aș ajuta fizic, dar din păcate nu pot zilele viitoare. În esență:
– Nu se poate face downgrade de sistem, numai upgrade (în limitele configurației hard);
– dacă modelul e bine descris, iMac-urile 2013 suportă maxim 10.15.x Cătălina;
– dacă vrei neapărat să faci un patch, nu recomand, pune mai întâi sistemul suportat nativ, apoi vezi ce și cum; uneori, forțarea generației sistemului merge prost; din câte văd eu, patch-urile lui dosdude se opresc la Cătălina, nu merg mai sus:
http://dosdude1.com
– Poți instala direct din net, ai aici destul de clar explicat:

Servus Cattus,
Multumesc pentru raspuns si pentru disponibilitatea de a ma ajuta (chiar daca imediat0
Din Recovery am incercat inainte de a veni la Bucuresti cu compul.
Mizeria e cu domnul WORD, care refuza sa se instaleze pe Cata. Nu ar fi chiar tragic, chiar daca a fost cumparat degeaba, dar prietenul meu nu se descurca decat cu word… Si cu acela Iavaș-iavaș
Mie mi-e frica sa ma bag in Terminal, cautam pe cineva mai “rodat”. O sa ma uit pe linkuri.
O seara bua!

Ce vrei să faci cu terminalul? Pe acel model nu vei putea instala Monterey care să ruleze decent. Ai citit undeva să se poate și a mers? Officeul ăla nu e o avere, îl poți vinde altuia, de ex. mie!
În clipa asta, pe acel calculator rulează vreun sistem? E funcțional? Deduc că da. Dacă merge bine, alegi un Word compatibil cu acea generație și ai terminat povestea.

Catalina merge bine. Office-ul l-am luat eu, platit de prieten, Nu e vorba de cat a costat (#@ USD) ci ca nici nu stiu unde gasesc un 2016… Are de de intervenit prezentari in Powerpoint.

Buna dimineata, daca am inteles bine, cauti office2016 for mac si nu gasesti de unde sa-l descarci?
Poate gasesti ce-ti trebuie mai jos, spor!

https://archive.org/search?query=office+2016
https://archive.org/search?query=office+2016

Salut,
Multumesc pentru raspuns.
Am sa ma uit.
O zi faina!

Linkul ducea la o creare de cont, cu un card de credit atasat “pentru verificare”… Ma feresc de asemenea chestii cu cardul, dar am rezolvat pana la urma.
Multumesc pentru sugestii.
O seara buna.

Ar fi frumos să ne spui cum și ce ai rezolvat, erau mai multe probleme, de fapt.

Am gasit un word 2019 care merge. Din pacate one-time install, asa ca, daca vreodata se schimba computerul/ssd-ul, nu va mai functiona. Microsoft ate o deosebita arta de a complica niste lucruri simple.
In mod normal, daca cumperi o licenta lifetime, ar trebui sa o poti utiliza de cate ori vrei (pe acelasi calculator, evident).
Ei bine, NU!!! Chiar daca faci migrare, trebuie sa introduci din nou credentialele, si nu o poti face de cate ori vrei.
Am avut problema la firma, cumparat 4 licente licente (fiecare pe DVD-ul ei), dupa care, in urma mai multor inlocuiri preventive de HDD-uri, n-am putut avea codul corect de activare (nici asistenta telefonica nu a fost de ajutor).
Iar office 365 este ok daca sunt mai multi utilizatori (asa cred). Daca e doar unul nu merita abonamentul, pentru o utilizare destul de rara.
O zi buna tuturor!

Bun, asta e secvența cu MS Office, discuția începuse de la macOS, cu ăla cum a rămas?

Vorba bancului: ramane cum am stabilit…
Am tinut cont de sfaturile colegilor forumisti si n-am mai incercat nimic, deoarece am prea putine cunostiinte in Terminal si nu imi place sa fac experimente care pot duce la dezastru pe computerul unei alte persoane, chiar daca imi este prieten bun.

Nu știu ce șmecherii ai fi putut face pe Terminal cu forțarea unui macOS mai sus decât suportă configurația hard. Am făcut și eu testul ăsta acum ceva timp cu patch-ul lui dosdude și a mers rezonabil, a trecut ceva timp de atunci și am uitat detaliile. Nu știu însă de fente pentru ultimele 2-3 versiuni de macOS, am crezut că ai aflat niște idei și le-ai încercat ori ai dori să le încerci. Orice asemenea forțare de generație de sistem poate merge (rezonabil) ori nu merge deloc ori merge foarte prost și nu merită efortul.

Important e ca am rezolvat problema cu office-ul pe Catalina, fara sa mai intervin cu niste patch-uri - chestie la care sunt complet OUT!

Hm… deci de la tema de lucru „cum se face un stick de boot” am ajuns la MS Office… Mă rog, se poate și așé…

Da, dar stick-ul bootabil nu se facea “de amorul artei” ci pentru a putea utiliza acea versiune de word, care necesita un upgrade a versiunii de OS, upgrade care se facea printr-o instalare. Nu stiu cum cineva mai meserias ca mine ar fi prezentat problema! Ceva sugestii?..

Acel stick bootabil era, din start, o idee eronată, deoarece pornea de la premisa că se poate forța un macOS mai nou pe o configurație hard care nu era suportată.
Eu nu cunosc o variantă „patch macOS” care să fie instalabil pe calculatoare mai vechi în afara celei dezvoltate de dosdude. Acolo, Cătălina este ultimul macOS „fentat”. Dacă știi alte variante, te rog să ni le spui și nouă.
Nu am priceput ce fente voiai să faci din Terminal.
Așa cum am mai spus, am folosit și eu unul dintre patch-urile lui dosdude și a mers, rezonabil. Probabil pe alte configurații nu ar fi mers ori ar fi mers și mai prost.
Ideea de bază („rule of thumb”): nu poți forța configurația hard cu patch-uri, doar în anumite limite și fără a aștepta minuni.

Tocmai de-aia am lasat-o balta cu Terminalul, si am aplicat o solutie simpla.
Cum am mai spus, Terminal-ul este un blackbox pentru mine, foarte rar am utilizat unele comenzi de care aveam nevoie, sugerate pe alte forumuri.