CorelDraw se întoarce pe Mac!

Coreliști din toate țările, avem vești importante pentru voi!

:astonished:

Abia aștept să-l încerc.

1 Like

E disponibil și în App Store, cu abonament lunar.

Am crezut că-i păcăleală, da’ chiar să revii de la v.10 e ceva. Un lucru bun, nu mai am motive să folosesc mașina virtuală cu windoz :smiley:

Uhhh, prima impresie e cam nasoală, se mișcă greu pe Mac-ul meu vechi de 5 ani. :frowning: În repaos, fără să facă nimic, consumă constant circa 16% CPU. Dacă mișc un obiect cu mausul sare urgent la 100%. Illustrator e mult mai rapid pe același computer. Mai au de lucru la versiunea de Mac.

Văd că a rămas un program dedicat aproape exclusiv celor care fac lucrări pentru print și ilustrație. Nu a avansat deloc pe partea de grafică pentru web și apps.

Dar Affinity Designer? După ce a picat FreeHand, îl folosesc. Tudor tu poți da un feedback pentru el?

Affinity Designer îmi place, este o aplicație foarte rapidă și o folosesc în special atunci când trebuie să deschid fișiere PDF, pentru că le citește bine și fără să-mi pună fiecare obiect într-un clipping mask, așa cum face Illustrator. Aș folosi-o mai mult dar are câteva lipsuri care mă incomodează.

După o pauză așa de lungă probabil va trece un pic pentru a-l aduce la linia de plutire. Limitările de funcții fac parte, probabil, din „features”, poate așa văd ei problema, să se limiteze la ce vor clienții tradiționali, știu și eu?

Cei de la Corel au făcut o mișcare interesantă. Au cumpărat aplicația Gravit Designer și au clonat-o cu numele CorelDraw.app, devenind un fel de mini-CorelDraw pe care-l folosești în browser, semigratuit. Aplicația online permite importul și exportul de fișiere CDR clasice, însă deocamdată există probleme de compatibilitate între cele două formate.

Auzisem de Gravit Designer însă nu l-am testat până acum. Versiunea corelistă e surprinzător de bună. M-aș vedea utilizând o astfel de aplicație pentru o grămadă de proiecte mici și mijlocii, mai ales cele pe care trebuie să le dau altora pentru modificări. Nasol e că nu au nicio metodă de sharing online pentru fișiere. :frowning:

Au trecut cele 15 zile de trial, timp în care m-am jucat și eu puțin cu CorelDraw pentru Mac. Din păcate impresia mea inițială se menține: acest program nu a evoluat aproape deloc în ultimii 15 ani. De atunci designul grafic s-a mutat încet-încet de la print către web/apps/UI/UX. Illustrator a ținut cât de cât pasul cu schimbarea, apoi au apărut aplicații noi, cum ar fi Affinity Designer sau Sketch, sau web apps făcute special pentru UX design. Corel Draw pare că a rămas blocat în lumea printului. Păcat.