Control parental sau alternative

Lucrez destul de des cu elevi, studenți și profesori 1-1, treburi care implică și laptopul.

M-am gîndit la o treabă: aș putea face cumva încît să restricționez accesul la o serie de aplicații și să-l permit doar cu user și parolă?

Concret: îmi fac treaba eu, apoi vine X și studiem niște texte pe laptopul meu, ies să iau o cafea și-l las să citească mai departe pe Mac-ul meu.

Pot face încît X să nu poată să acceseze decît cititorul de PDF, să zicem, iar pentru orice altceva să-i ceară parolă?

Desigur, aș prefera varianta cu chinuială minimă, atît pentru intrarea, cît și pentru ieșirea din acest mod. Pot face un cont de utilizator cu control parental, dar asta înseamnă să mă deloghez eu, din treaba mea, apoi după ce termin cu X să reintru, să deschid tot ce aveam pornit ș.a.m.d.

Ideal, eu mă gîndeam la ceva de genul:

  • fie să fac un desktop (workspace) cu 2-3 ferestre utile și să am control cu parolă la schimbarea desktop-ului + lansarea de aplicații;
  • fie să am un control cu parolă la cmd-tab-switching între aplicații.

Am o bănuială că nu se poate / nu e deloc ușor. Dar nu mă feresc de soluții complicate, așa că primesc bucuros orice sugestii.

(Da, știu, îmi pot alege colaboratorii mai atent încît să nu trebuiască să pun întrebarea asta :smiley: )

Cred că, pt secvențe ca asta, este cel mai bine un user generic, de ex. Gigel, iar fișierele care să fie accesate de orice Gigel să fie undeva la comun, de ex. pe un folder shareuit sau pe Dropbox. Asta se face f. simplu. E drept, trebuie să faci un plan prealabil, dar mi se pare mult mai simplu așa decît să te apuci să filtrezi aplicațiile și să lași numai una accesabilă de un Gigel.

Cel mai frumos ar fi să existe posibilitatea să parolezi o aplicație. Să faci un snop de asemenea aplicații și un toggle pentru tot snopul.

Doar că asta e inutil dacă aplicația X e deja deschisă. Eu stau cu 10-20 aplicații deschise mai tot timpul. Dacă dau quit la toate cînd lucrez cu altcineva, n-am făcut nimic, ajung tot la o soluție gen user nou cum spui.

De ceva timp, folosesc Keyboard Maestro și mi-am pus acolo pentru o comandă mai multe acțiuni. De exemplu, cînd sînt în tren, să-mi intre automat într-un “train mode”, care închide toate aplicațiile ce accesează netul, plus WiFi, plus Bluetooth. Am și reversul, cu o comandă.

Aș putea face ceva de genul ăsta, să închid toate aplicațiile mai puțin cititorul de PDF, să zicem. Atunci ar avea sens soluția cu parolă / aplicație.

O să mă mai gîndesc. Nu am folosit niciodată un cont special de utilizator ci, prea rar, cel de Guest. Dar o să explorez posibilitățile.

Dacă mai aveți idei, vă rog.

Fast user switching.
https://support.apple.com/kb/PH25396?locale=en_US

Faci un user special pentru oaspeți și sari în contul lui atunci când e nevoie.

1 Like

Bună idee, mersi.

Am făcut acum un cont de utilizator cu restricții asupra aplicațiilor (mai exact, n-am permis mai nimic :smiley: ), iar în ce privește fișierele, va fi disponibil ce pun eu în contul lor.

Foarte bun, mersi! Mi-am pus și pe Touch Bar comandă rapidă pentru blocarea contului (să înceapă screen saver sau să se stingă ecranul, apoi să ceară autentificare sau schimbarea utilizatorului.

Cînd lucrez cu altcineva, pot folosi acel cont de “others”. Cu Touch ID e acceptabil să pun degetul de cîte ori vreau să deschid ceva nepermis.

Plus că pot face ca Phil & Craig la keynote, să înregistrez un anumit deget pentru contul de “others” și altul pentru al meu. :sunglasses:

Pentru parolarea individuală a aplicațiilor, am găsit aplicația asta. Dar ezit, cîtă vreme nu e permis în mod nativ, să permit unei aplicații terțe un asemenea control.

1 Like

A, sigur, am uitat de asta, eu așa am pe mini și pe MBP, soția își lasă MBP la școală și i-am făcut cont pe ale mele, în caz de nevoie. FUS este, evident, cea mai elegantă soluție.