Comprimare PDF

Salut,
Folosiți aplicații de comprimare a pdf-urilor? Eu folosesc PDF Squezeer, setat la 150dpi-average și sunt foarte mulțumit de rezultate. Singura lipsă este că după procesare se pierd tag-urile. Ați auzit de vreo aplicație care le păstrează?

Nu cred că se poate. Am studiat intens la un moment dat chestiunea tag-urilor, pe care voiam să le folosesc mai serios în macOS. Dar am renunțat pentru că nu sînt cross-platform și deci, nu au o implementare standard. Nu sînt vizibile pe alt sistem de operare și, dacă nu le pui din Finder, e posibil să nu fie vizibile nici pe Mac toate.

Am folosit PDF Squeezer, e foarte bun, dar cred că, din moment ce modifică substanțial documentul, practic creează unul nou și astfel, nu poate păstra aceste metadate (care, repet, oricum sînt [foarte] superficiale).

Dacă nu ți-e greu, le poți repune manual. Sau poți încerca alternative, cu tag-uri (keywords), adică metadate “serioase”, scrise în PDF-ul propriu-zis (deci permanente și cross-platform):

Pe cele open source le poți căuta în Homebrew.

Știu, e complicat ce zic, dar asta dovedește, cred eu, că, fiind metadate superficiale, tag-urile din Finder trebuie scrise și citite doar cu Finder.

Mulțumesc @Adrian_Manea,
Îmi trebuie să fac câteva sute de pdf care deja au tagurile și nu vreau să le pierd.
Oricum vreau să le folosesc tot pe mac-ul meu, dar aș vrea să fie mai mici. M-am gândit și eu că reface documentul, dar documentul are data creării corectă și la data modificării apare data comprimării.
Folosesc și o aplicație care se numește ImageOptim, și acesta păstrează tagurile…

Interesant. Și imaginile (mai ales, de fapt) au date EXIF, deci înseamnă că e implementat diferit compresorul ăsta de imagini față de cel de PDF-uri.

În principiu, dacă nu vrei comprimări masive, poți încerca și cu Preview, care cred că păstrează tag-urile. Sau te poți complica cu un script AppleScript sau de Automator, care restaurează tag-urile. Depinde cît de mult îți dorești… :slight_smile:

Alte idei n-am și, cum ziceam, tot PDF Squeezer am folosit și eu, așa că nu mai știu altă aplicație bună. Poate îți sugerează ceilalți colegi de forum.

Mulțumesc frumos,
Ca studiu: E curios că păstrează „comentariile” din Informații sau Inspector (cmd + i -> comentarii)
Am documente mari și multe, și acum când văd că după o compresie de ~50% calitatea este forate puțin scăzută, și este perfect pentru ce am nevoie încerc să caut o soluție pentru comprimarea în masă. :slight_smile:
Vă țin la curent dacă găsesc ceva.
O seară frumoasă!

Daca te referi la ImageOptim aceasta poate fi folosită și din linia de comandă. Ex:

/Applications/ImageOptim.app/Contents/MacOS/ImageOptim *.png

Doar ce am găsit un articol despre Lightweight PDF la știri. Zice că folosește Quartz Filter, care e standard în macOS, deci e posibil să poată păstra tag-urile? Poți testa, dacă vrei. Nu știu nici dacă are opțiunea de a opera în masă (batch).