Circuite electrice și alte jucării educaționale

Subiectul e de nișă, dar încerc, în lipsă de soluții.

Știe cineva vreo aplicație cu care se pot desena circuite electrice (de curent continuu, din acelea cum se studiază la liceu)? Am căutat ceva pe net, dar am găsit variante scumpe și sofisticate (printre care și OmniGraffle). N-aș vrea să mă apuc să desenez de la zero, cu aplicații gen Paint, aș fi vrut ceva cît de cît dedicat, dar “light”. Majoritatea văd că sînt mai degrabă pentru circuite și aplicații electronice.

Iar în categoria “jucăriilor educaționale”, m-ar mai interesa:

  • aplicații pentru desenat, să zicem, niște modele mecanice cu scripeți, plan înclinat, resort, tot așa, la nivel de liceu.
  • aplicații gen “laborator virtual”, tot pentru experimente de liceu, de fizică (optică, mecanică, electricitate, poate termodinamică). Eu știu doar de Algodoo, dar, dacă-mi amintesc bine, e doar pentru mecanică și un pic de optică. Mai găsisem un applet Java simpatic pentru electricitate, distractiv, dar nu permite afișarea schemei.

Nu m-aș feri să dau 50-100€ pentru un fel de “laborator virtual” pentru fizica de liceu și cît mai simplu, elementar. Deși probabil prețurile sînt mult mai sus, dar încerc. Asta ar fi prea mult și prea scump, de exemplu.

Mulțumesc.

http://www.macupdate.com/app/mac/23976/solve-elec

Și mai vezi pe acolo la altele similare

E foarte bună Solve Elec pentru electricitate, mulțumesc! Din cele similare, n-am mai putut alege nimic.

Pentru celelalte ramuri ale fizicii de liceu, încerc să mă familiarizez cît mai bine cu Algodoo.

Totuși, dacă mai are cineva sugestii de aplicații de laborator (de fizică) virtual, sînt binevenite.

Pentru desenat poți folosi Keynote. Pare ciudat dar mulți folosesc Keynote pentru grafică, nu pentru prezentări, deoarece are niște instrumente bunicele excelente pentru desenat.

S-ar putea să găsești pe net librării cu elemente grafice gata făcute, în format vectorial (EPS), pe care le imporți în Keynote. Sau dacă ai timp îți faci tu librăriile, desenând rezistențe, tranzistori, scripeți etc. pe care apoi îi combini cum vrei pentru a realiza scheme electronice, ilustrații din mecanică, optică… Dacă vrei le poți și anima.

Hmm… la Keynote nu m-aș fi gîndit, am să încerc să-l explorez, nu prea l-am folosit.

În ce privește librăriile cu elemente utile, mă gîndeam, la un moment dat, că aș putea să le fac, să le am și, astfel, ar trebui să iasă exact cum vreau. Despre a le anima, sincer, nu cunosc nicio variantă, nu am folosit, deși mi-ar fi plăcut. Dar momentan să am eu obiectele statice și mai vorbim.

Am lămurit-o, deci, cu elementele statice, scheme, figuri de desenat, mulțumesc.

O să văd ce mai pot face și cu Algodoo și mai găsisem niște applet-uri Java simpatice cu mini-experimente. Revin dacă mai e ceva și, de asemenea, reveniți dacă aveți de completat, vă rog.

Mulțumesc.

Sînt multe aplicații care au diverse desene predefinite, dar înțeleg că tu ai nevoie de circuite electrice. Și mie mi-au plăcut, la vremea lor. Pe atunci, existau reviste cu circuitele astea în clar, le puteai asambla acasă, din kit-uri. Țin minte că, la un moment dat, cu un amic, am făcut un aparat de radio, cu tranzistoare și cu lămpi, apoi amplificatoare. Ce vremuri…

Ce-am făcut în 10 minute în Keynote (incluzând aici și timpul petrecut pe Google pentru a-mi reaminti cum arată planul înclinat :smiley: :

Și mie îmi place Keynote, deși o folosesc relativ rar, cînd mai pregătesc vreo conferință. Cert, poate mult mai mult decît știu eu să fac cu ea, mă apuc de bibilit și eu. Aș dori să fac niște hărți 2D animate, să mut niște cercuri de colo-colo, cred că se poate o asemenea animație simplă.

Wow, @tudor, sînt chiar impresionat! Trebuie să mă apuc să studiez Keynote-ul serios! :slight_smile: Sincer, nu l-am folosit niciodată, nu sînt adeptul prezentărilor cu slide-uri sau, dacă e cazul, în știință se folosește un pachet LaTeX, beamer. Dar pentru asemenea desene, mă apuc să-l învăț, trebuie!

@Cattus_Thraex Nu sînt neapărat pasionat de așa ceva, nu-mi plac în mod deosebit circuitele. Doar că am început un proiect educațional pentru elevi (pentru care vă cerusem ajutorul în a găsi aplicații de scris și administrat articole) și aș avea nevoie de cîteva desene, în stil de manual. Nu numai de electricitate, de fapt, de aceea am adus în discuție și scripeții, planele înclinate și laboratoarele virtuale.

Păi cred că acuma e destul de clar, nu? Soția e mult mai pricepută la Keynote decît mine, folosește aplicația mult mai des.

Da, este. Cel puțin, din ce îmi arătați și povestiți voi. Să văd cînd mă apuc și eu. :smile: