Chat topic vol. 4

L-am luat pe cel mai ieftin! Nu are rost să bag bani în ceva scump. Mi s-a bușit un SSD nu mai vechi de 3 ani, un Samsung EVO, cel mai scump când l-=am luat. Merge brici, în schimb, cel mai ieftin SSD pe care l-am luat, am și uitat firma, a costa 260 lei/250 GB, a fost o perioadă când SSD-urile erau ieftine, apoi prețul a urcat iar, acuma văd că a scăzut destul de mult.
Eu sunt mulțumit, voi pune unul și la un iMac late 2015, clar.

Fiind inspirat de colegul Cattus, m-am uitat azi dupa un SSD extern. Din intamplare, am dat peste rack-uri externe pentru HDD/SSD. Am constatat ca iesi mai ieftin daca cumperi un SSD intern si un rack extern (exemplu: SSD intern Kingston 480GB e 360 lei, iar rack-ul extern e ~40 lei /// SSD extern Adata 256GB e 320 lei).
Am terminat de facut back-up. La cat incep astia de la Apple programul, ca sa urce Mojave pe AppStore? E deja ora 08:30 in California.

Ieși mai ieftin pe SSD de 480 intern + cutia, unul extern de asemenea capacitate este scump. Doar că nu are sens, unul pt sistem de 250 GB este suficient, restul încape pe HDD-ul intern și/sau pe altul extern uzual, un HDD.
Un SSD extern la 250 iese sub 300 lei. Eu unul sunt perfect mulțumit, dacă nu se bulește, este OK. Dacă se bulește într-un an, tot OK, am garanție.

Da, inteleg ce zici, si intr-o oarecare masura ai dreptate. Dar eu stiu ca un SSD este mult mai fiabil decat un HDD (cu atat mai mult ca va fi folosit o data pe saptamana), si de aceea as dori unul mai mare pentru a stoca doar pozele, filmarile si documentele Scrivener/Word.
HDD-ul l-as folosi in continuare pentru restul lucrurilor: muzica, programe, diverse chestii. In principal, lucruri de care ma pot lipsi daca se buseste (chiar daca si pe asta il folosesc o data pe saptamana).

Păi dacă asta vrei, ia-l… Atenție însă la enclosure, eu m-aș feri de cele prea ieftine, se vor strica repede, presupunând că vei putea face boot dintr-una ca asta. Dacă iei SSD de 480, atunci ia și o enclosure

1 Like

3 postări au fost mutate într-un nou subiect: Layout de tastatură cu simboluri matematice pentru Mac

Dacă vă place tema dark din Mojave, puteți acum să alegeți o temă dark și aici pe forum :wink:
Căutați-o în preferințele contului vostru (clic pe avatar, apoi pe rotița de sus din meniu).

4 Likes

Deci fix la asta mă gândeam înainte să intru acum pe MacForum, dacă oare nu există o temă dark pentru forum!

1 Like

jpg%20large

3 Likes

Nu știu câți dintre cei de aici folosesc aplicațiile, tare simpatice, ale unei companii relativ mici, Growly Bird. Cu excepția uneia, Notes, sunt gratuite. Notes nu am luat-o deoarece notele le iau să fie accesibile și pe iPhone/iPad, iar ei au numai aplicații pt macOS.

Interesante aplicații. Îmi aduc aminte de vremurile OSX, pre macOS.

Nu am testat încă aplicația lor de backup, deoarece îmi cere disc dedicat, deci se comportă oarecum ca Time Machine.

Eu am remarcat că aplicațiile care rulează în iOS, inclusiv cele care au echivalent și în macOS, sunt mai stabile în iOS decât în macOS. Până acum, nu mi s-a întâmplat să-mi crashuiască ceva în iOS, dar în macOS da, mai ales acuma, în Mojave. DAr recent a apărut și upgradeul la iOS 12, acolo totul pare OK cu toate aplicațiile, nu a picat nici una. Cine se pricepe la programare îmi poate explica de ce? Ca june utilizator de iOS mă gândesc că am viitor, totuși, cu iOS.

Am o intrebare privitoare la Pages, dar valabila cred la toata suita iWork. Se poate modifica un fisier Pages cu salvare intr-un moment ulterior (la finalul modificarii sau pe parcurs) fara a pierde fisierul initial?
Pana acum am procedat in felul urmator: deschid fisierul model, ii dau “duplicate” si apoi lucrez in fisierul duplicat urmand sa salvez ulterior. Eu sunt obisnuit in variantele word sa deschid modelul si sa il prelucrez imediat urmand sa salvez cu alt nume la final sau pe parcurs.
Nu am comanda “Save as” in Pages sau Numbers. Pot sa o inlocuiesc cu alt parcurs similar cu cel din word? De multe ori uit sa fac duplicat si apoi trebuie sa dau “undo” pana la fisierul model.

Ai “Save as” în Pages și Numbers: Cmd-Alt-Shift-S.

Nu am comanda in lista. Sare de la Save la Duplicate. Doar daca o caut prin Help atunci imi apare.

În unele aplicații, apare opțiunea Save As dacă dai click pe File și apoi apeși alt. Save se transformă în Save As. Nu mai știu cum e la Pages, dar poți încerca. Dacă nu-i și nu-i, e clar un bug.

Exact, în Pages trebuie să deschizi meniul File și apoi să apeși tasta Alt, o să vezi că Duplicate se transformă în Save As. Dar oricum rămâne valabilă scurtătura de mai sus, e mai ușor așa.

1 Like

Am senzația că este la toate programele Apple care salvează versiuni. Este și la TextEdit. Mulțumesc de hint.

De fapt, mai general, cam la toate aplicațiile, după ce deschizi o secțiune din meniul contextual, apăsînd alt, multe se schimbă.