Ce mac / iPad să-mi cumpăr?

Citesc azi aici un articol al unui analist (să nu zic mac-maniac) în care afirmă, cu argumente, că Apple vinde prea multe modele cu caracteristici care se întrepătrund și care conduc, inevitabil, la confuzie. Așa este.
De exemplu, mulți pornesc de la ideea că dacă un mac are proc M2 acesta e musai mai bun decât un mac cu M1. Greșit. Un MBP cu M2 (13 inci) nu este mai performant decât un MBP 14/16 inci cu M1 pro/max; la fel despre MBA care se produce și cu M1 și cu M2, ambele în producție curentă, singura mare diferență fiind că cel cu M2 este mult mai scump decât modelul cu M1: diferență de circa 2k lei în magazinele din România! Merită diferența? Eu zic că nu, dar precis va sări cineva să-mi spună că nu-i adevărat.
Cea mai mare confuzie o aduc însă iPad-urile, mai ales cele cu „pro” în coadă: inutil de scumpe. Unii cred că dacă iei o tastatură și, eventual, și un maus ai un soi de Apple Surface. Din păcate, nu este așa și nu pentru că iPad-ul ar fi un produs de proastă calitate, ci din cauză că iPadOS este, de fapt, iOS pus pe un ecran mai mare, adică un sistem greoi pentru un laptop, cu (foarte) puține aplicații din zona pro. Dacă cineva ar fi tentat, să zicem, să-și ia un iPad Air 5 (adică un iPad mediu) + tastatură va constata că ia o jucărie mai scumpă decât un MBA, fie el cu M1 ori cu M2! Iese ceva mai bine dacă va lua o tastatură Logitech, nu una Apple. În ultimii ani prefer tastaturile Logi, de orice fel. Ultima venită este MX Keys for Mac, cu tastatură luminată și cu presetări pt 3 aparate. Mică bijuterie în felul ei. Tot Logi cu smart connection am și pt iPad (Air 4).
1
2
3

Îmi poate spune cineva de ce ar da cineva o asemenea sumă pe un iPad de 13 inci căruia, dacă îi iei și o tastatură, te duce cu prețul spre un MacBook Pro foarte performant? Sigur, vine la comandă, nu-l găsești uzual în magazin, poate doar un retur refurbished.
Există asemenea „jucării” și cu stocare de 2 TB.
Nu este de mirare că, în ultimul an, vânzările de iPad-uri au scăzut. Nu îi plâng de milă lui Apple, desigur, îmi plâng de milă mie, deoarece nu găsesc un Apple Surface „pe bune”, adică să fie și tabletă și laptop, în funcție de nevoi.

P.S. Sigur, o să-mi spună cineva „băi nene, ia-ți MS Surface și lasă-ne în pace cu analizele tale”. Da, am analizat problema o lună. Nu ar fi o decizie ușoară: nu am mai lucrat pe Windows de 20 de ani, doar ocazional; am aplicații cu care m-am obișnuit pe iOS/iPadOS (că tot aia e), unele sunt comerciale, am dat bani pe ele, ar trebui să le cumpăr pt Windows, dar unele nu au versiune de windows. Am abandonat ideea.