Ce așteptați de la Apple în 2023?

Mac4Ever lansează aici un sondaj privind așteptările macuserilor în 2023. Face observația din start că anul 2022 a adus multe noutăți Apple, chiar dacă (nu mi-e clar de ce) unii mai așteptau încă ceva major în toamnă, se pare un nou MacPro. Păi câte produse noi să lanseze? Au fost foarte multe.
Cred că marea problemă a lui Apple acum nu sunt produsele în sine: M-urile au fost o lovitură de mare succes. Marea problemă a lui Apple se numește iPad, mai ales ceea ce se numește incorect „iPad Pro”. Faptul că pui acolo un procesor foarte puternic pt o tabletă și mai faci și variante cu stocare de 1-2 TB nu înseamnă că ai un „pro”. Aceste jucării pot deveni pro-uri pe bune numai dacă și iPadOS devine un sistem de operare pro. Așa cum arată acum, este un iOS pus pe un ecran mai mare. Că nu ăsta era planul se vede după modul cum a lansat Smart Keyboard pt iPad-uri: primul a apărut în 2015! Adică acum mai bine de 7 ani. Păi de ce ar fi scos o asemenea tastatură dacă nu avea în plan să facă din iPad-uri un fel de Apple Surface? Un iPad, pro sau ne pro, cu tastatură și maus ar fi, teoretic, un notebook gen Surface. Da, teoretic.
Citeam prin toamnă că în 2023 se va lansa „un macOS minimal” pt iPad-uri. Păi nu ar fi timpul? Timpul ar fi fost demult, dar să zicem că au fost alte priorități.
Deci din lista aia lungă de așteptări pentru 2023 nu am găsit nimic extraordinar, am ales „surpriză”.
Apple nu stă deloc bine nici pe zona mac pro. După penibilul Mac Pro „joben” din 2013, în 2019 se revine la mac-ul pro „clasic” din vremea lui Steve. Sigur, ca aspect vorbesc, normal că înăuntru are componente performante. Dar, aici cred că a compensat cumva golul prin Mac Studio. Dacă Apple merge pe linia jucăriilor compacte și fără posibilitate de upgrade „din mers”, nici nu văd de ce ar mai lansa un nou mac pro. Unii spun că ar trebui să-l lase așa cum e, inclusiv cu procesor Intel.

Eu unul cred ori, măcar, mă aștept ca Apple să prindă din urmă trendul de touch-screen-uri de dimensiuni mari. Trebuie doar să facă un upgrade la macOS. Spun macOS, deoarece iPad OS este un sistem deja mult prea primitiv (un iOS rulat pe un ecran mare) încât să devină tentant pt așa ceva. Cel puțin, nu actualul iPadOS.
Ce ați zice de un iMac cu ecran tactil? Sau de un monitor de 24Inci+ conectat la orice notebook Apple ori la mini ori la studio? Nici nu ar fi mare găselniță, ele există deja și demult:

Tocmai am primit M2 Pro si M2 Max pe Macbook pro 14"/16" si mac mini.

Presupun că te referi la asta și la asta.
P.S. Erau upgrade-uri așteptate din toamnă, mai ales că mulți așteptau și un Apple Event de toamnă pentru un nou Mac Pro. Da, interesant upgrade-ul pt mini, mai ales că pe configurația de bază prețul e (mai) mic. Continui să cred că punctul slab al lui Apple este iPad-ul, de fapt iPadOS, nu configurațiile hard ale iPad-urilor.
P.S. 2. Mi se pare oarecum curios/ciudat (dar, poate, nu am citit eu atent) cum configurațiile superioare ale Mac Mini M2 interferează cu Apple Studio configurația minimă.
P.S. 3. Se observă cum cele mai longevive produse Apple rămân Mini (ian. 2005) și MBA (ian. 2008). Aș zice că luna ianuarie îi prinde bine lui Apple.

Pe șest, cam la asta lucrează Apple, dar anunțul va fi cu totul altul prin vară.

După ce toată toamna diverși „specialiști” tot anunțau un Apple Event care nu a mai avut loc, zilele trecute Apple i-a luat pe toți prin surprindere cu noile mac-uri cu M2!
Da, corect: fără să facă un Apple Event, s-au lansat noi produse de top, inclusiv un neașteptat HomePod.
Mai citesc că iPad-urile nu ar avea mai upgrade-uri în acest an. Mi se pare logic. Ce să faci, de ex., cu un iPad Pro cu M2 mai mult decât ai face cu un iPad Pro cu M1? Problema iPad-urilor nu este configurația hard, ci iPadOS. Sper ca zvonul cu un „macOS minimal pentru iPad-uri” să fie adevărat.
P.S. De altfel, acest lucru se vede și în scăderea evidentă a vînzărilor de iPad în 2022. Nu că îi plîng de milă lui Apple, dar mi se pare firesc să fie așa.
Într-un comentariu la linkul de mai sus, cineva zice „Declutter the iPad lineup and make iPadOS more functional”. Păi asta spunem mulți. Mă rog, poate sub 50% dintre utilizatori, dar în clipa în care Apple a scos prima tastatură pentru iPad-uri (prin 2015 parcă, hăt departe în timp), era clar că merge spre un soi de Apple Surface, altfel ce rost ar fi avut să scoți o tastatură și să permiți și maus în iPadOS. Pentru ce ai face asta dacă nu te îndrepți spre așa ceva? DAr dacă o faci, trebuie să ai un tempo rezonabil, adică să miști ceva și în iPadOS, nu să-l lași, practic, un iOS rulat pe un ecran mai mare. Fenta asta nu mai ține și este o păcăleală evidentă pentru cei care au cumpărat iPad-uri Pro foarte scumpe (configurațiile superioare sunt mai scumpe decât un MacBook Pro 13 inci) și care constată că nu prea au la ce folosi „pro” ăla. Și ce dacă are proc M1 sau, poate, și M2? Ce ai putea face cu un iPadPro cu M2 și cu 2 TB stocare?

Ha… exact asta spune și nenea ăsta în Macworld, cu referință expresă la iPad-uri: că au hard prea puternic pentru ce oferă iPadOS, e printre primele paragrafe afirmația:
This is a struggle that Apple’s long contended with on the iPad. Ask any user pushing the envelope of an iPad Pro and the consensus will likely be that the hardware is awesome and incredibly powerful–if only the software could keep up.

Alt nene analizează și fentele cu viteza SSD-urilor din ultimele modele cu M2 config de bază. Nu vă grăbiți, așadar, să luați neapărat un mac cu M2, analizați dacă într-adevăr merită. Nu vă bazați pe adevărul banal că 2 > 1.
P.S. Poate nu am fost clar: eu votez penttru un iPadOS „pe bune”. Că ar fi un macOS „minimalist”, cum se aude la unii sau altfel e o chestiune de detaliu. Tot ce constat este că iPadOS = iPadOS rulat pe un ecran mai mare. E drept, unele aplicații rulează numai pe iPad, dar ăsta nu este un argument că iPadOS este altceva decât o păcăleală care durează din SEPTEMBRIE 2019, deci ÎNAINTE DE PANDEMIE.

Păi tocmai ăsta-i marele bai: că iPad OS nu face față, adică, mulat pe original „iPadOS cannot keep up with the very powerful hardware”. Orice Apple user de bun simț știe asta și, sper, o știu și ăia de la Apple. Nu pot crede că nu știu. Au tras de timp câțiva ani pentru a-și pune la punct procesorul, acuma nu mai au motiv să o lălăie.

Apple trebuie cumva să fenteze afirmațiile anterioare cum că ei, Apple, nu fac compromis „tabletă‑laptop”, adică nici vorbă de „Apple Surface”. Ha… Păi tastaturile pt iPad-uri, lansate în 2015, nu asta erau?! Evident, da.
Problema a fost (și este) sistemul de operare, deoarece iPad OS este, de fapt, iOS! No difference. Păi, nea Apple, hai, bagă mare, nu mai merge cu fente…

Schimbări majore în echipa de design de la Apple:

Cum era de așteptat, noile seria MBP 14 și 16 cu M2 se ieftinesc deja și nu chiar nesemnificativ.

Atentie, se ieftinesc cele cu M1 Pro/Max, nu cele cu M2. Deocamdata.

Nu, am scris bine: se ieftinesc deja M2-urile! M1-urile se ieftinesc automat.
P.S. Ai dreptate: M2 apare ín titlu, dar ieftinirea este la M1-uri. Se vor ieftini și M2-urile, nu vor avea încotro. Tim Cook a criticat supraevaluarea dolarului în raport cu euro și cu alte valute, deoarece asta scumpește produsele americane la export. Or, pt Apple, astea nu-s condiții bune, se vede și pe cifra de afaceri + alte probleme legate de unele componente. Om vedea…
P.S. 2. 2023 va fi un an decisiv pentru Apple și pt alte companii. Este inerția efectelor post-Covid (în China Covidul continuă, de fapt) + criza din Ucraina. Deocamdată, e încă bine per ansamblu.

Da, clar, se vor ieftini si M2-urile. Dar nu chiar acum. In articol e vorba despre M1.
Eu anul astept sa vad headset-ul de AR/VR care pare promitator. Desi cica va ajunge pe la 2-3k euro, iar bateria va avea o autonomie de DOAR 2 ore. Sa vedem…oricum,e clar, asta va fi “revolutia” in 2023 de la Apple. Si probabil va produce si un nou moment 2007 (lansarea primului iPhone). Ma astept ca dupa, Samsung si ceilalti, sa continue lupta asta pentru AR/VR. Din cate am vazut/citit, se lucreaza de zor la sistemul de operare pentru headset-ul asta. Ca urmare, astept de 2 saptamani iOS16.4beta1. Atunci ar fi trebuit sa apara, insa este tot amanat, din cauza realityOS-ul (sau cum s-o numi).

Este interesantă ideea (poate un zvon intern în lumea Apple): este posibil ca Mac Pro să rămână pe Intel. Argumentele nu sunt de ignorat.

Macworld mai are și alte idei: Apple să nu mai producă chestii ieftine, cum ar fi iPhone SE. Au mai spus ceva similar acum circa o lună. Cred că flăcăii ăia stau prea mult în birouri și nu au contact cu lumea reală. Dacă ar fi spus asta în urmă cu 25 de ani, da, așa era atunci: Apple era o firmă „de nișă”, așa era când am devenit eu macuser.
Ulterior, în trei etape clare, a devenit o firmă „de mase”, cu produse pentru publicul larg și așa este și acum: 1. Se lansează iPod (oct. 2001); 2. se lansează iPhone (ian. 2007); 3. se lansează iPad (ian. 2010). Marile încasări ale firmei sunt tocmai pe zona entry level și un pic peste: iPad Mini și „clasic”, iPhone SE și următorul în gamă, iar pe zona portabile MBA; pe desktop, MacMini.
Într-un context economic prost, care poate fi și mai prost, să nu mai produci nimic entry level ar fi o decizie cât se poate de proastă. Sper că la Cupertino nu au mintea așa de îngustă.