Căști fără fir compatibile cu produsele Apple

Nu știu dacă-i neapărat forumul cel mai potrivit, dar poate avem pe aici ceva melomani sau audiofili interesați de a utiliza căști fără fir cu produsele Apple.

Povestea mea e așa: m-ar interesa o pereche de căști peste ureche (mari, over-ear), cu fără fir (deci cred că cu bluetooth), dar și cu microfon, deci să le pot folosi și pentru apeluri. Nu cunosc prea bine tehnologia și detaliile, dar la cum îi știm pe cei de la Apple, e probabil ca doar Beats să facă exact ce scrie pe cutie cu un produs Apple.

Exemplu concret: doar ce am returnat o pereche de căști Sony MDR-1RBT, după care îmi pare foarte rău, dar sînt incompatibile complet cu produsele Apple. Întîi, microfonul nu merge de niciun fel fără fir, nici cu Mac-ul, nici cu iPhone-ul, nici cu iPad-ul. Apoi, butoanele de volum “nu prea” merg, adică au toane. Iar în final, controalele de next, play/pauză etc nu merg cu fir.

Mi s-a propus varianta ulterioară, MDR-1ABT, care au nu știu ce suport de codec pentru muzică HiFi prin bluetooth. Le-am testat, microfonul merge cu iPhone-ul. Dar controalele sînt tactile, pe laterala unei căști și mi se pare aiurea, plus că parcă nu răspundeau grozav (sau eram eu neobișnuit).

Așadar, deschid această discuție să împărțim păreri de căști fără fir pe care le-ați testat/avut/cumpărat/citit despre, împreună cu o discuție asupra compatiblității funcțiilor cu produsele Apple.

Cu alte cuvinte, salvați-mă de Beats, nu vreau să ajung să le cumpăr doar pentru că se împacă cel mai bine cu Apple! :smile:

Dacă prin „fără fir” înțelegi bluetooth, atunci orice produs BT va merge. Dacă prin „fără fir” înțelegi diverse alte produse care au un adaptor USB și care au un driver (sau nu au), acolo e variabil, depinde de la caz la caz.
Eu am niște căști Plantronics destul de vechi deja și merg fără probleme, și căștile și microfonul.

Nu, nu orice produs BT va merge, cel puțin nu cu toate funcțiile. De exemplu, căștile Sony pe care le-am avut se auzeau perfect, dar controalele de volum și microfonul cu Siri sau în apeluri nu mergeau. Cînd am fost să le returnez, vînzătorul le-a testat cu telefonul lui Android și mergea totul cum trebuie. Am testat și eu iar și nu.

De transmis sunet, toate merg, sînt convins, dar întrebarea e care merg “complet”, cu butoane, funcții și toate cele.

Cum erau controlalele de volum la acele căști Sony? Dacă se reglau din căști, nu aveau cum să nu meargă, dacă se refglau din device da, este posibil, deoarece se reglau prin alt protocol. Deci va merge orice produs BT, nu vor merge toate reglajele, ceea ce este firesc, după părerea mea.
Dar nu ai răspuns la întrebare, ce fel de „fără fir”?
Sony produce device-uri pe Android, deci e firesc ca alte funcții, controlate de sistem, să meaergă pe Android, dar nu și pe OS X ori pe iOS.

Prin “fără fir” înțeleg prin bluetooth, ceva ce ar trebui să meargă direct, fără nimic de instalat, hardware sau software.

Căștile Sony pe care le-am returnat aveau controale pe ele, butoane. Acum, să fiu sincer, nu exclud total posibilitatea să fi avut ceva stricat perechea aia, dar pe un telefon Sony și pe un altul Lenovo, ambele cu Android, ale vînzătorilor, mergeau perfect. Ba chiar am mers și la un iCentre și i-am rugat să probeze cu un iPhone și tot nu mergea microfonul.

Am cumpărat acum ruda lor mai puternică și mai nouă, MDR-1ABT, era la ofertă cam la același preț cu celelalte, le-am returnat și am făcut schimbul, după ce am testat atent toate butoanele și funcțiile, iar la astea merg perfect, chiar și pe Mac.

Nu mă pricep la partea tehnică, nu știu cît de “universal” e protocolul Bluetooth și funcțiile ce pot fi implementate prin el, tocmai de aceea mi se pare și mie de așteptat să nu meargă toate produsele complet cu iOS și OS X. De aceea am creat aici subiectul de discuție, să listăm ce știm că merge sau nu.

Nu orice device „fără fir” folosește protocolul bluetooth, sînt multe care au un mic adaptor USB care uneori merge bine și pe OS X, alteori nu.
Dacă acele căști+microfon nu comunicau și cu microfonul sau nu le mergea volumul sau mai știu eu eu, acest volum fiind pe cpști, nu reglabil din device, e ceva în neregulă, mai degrabă e o hibă de proiectare a jucăriei. Protocolul BT e comun, indiferent de sistemul de operare.

Am înțeles. Cum spuneam, nu exclud posibilitatea să fi fost defecte, dar, din păcate, nu mai avea altele în stoc niciunde să pot compara.

Oricum, lăsînd asta deoparte, m-am lămurit, mi-am găsit unele care să-mi placă, hai să mai împărțim impresii, dacă ați avut posibilitatea să mai testați și alte căști și ce părere v-ați făcut.

Dacă se mai populează topic-ul și aflăm că mai sînt melomani sau audiofili interesați de căști, pot face un soi de recenzie căștilor cu care m-am pricopsit.

Eu am fost (foarte) mulțumit de aceste căști Plantronics cu microfon. Nu prea am folosit microfonul, rar, cînd mai plec pe undeva și mai vorbesc cu familia prin Skype. Calitate f. bună a sunetului, microfonul f. bun. E un model mai vechi, să tot aibă vreo 4 ani, dar încă merg f. bine. Au fost relativ scumpe, dar nu excesiv (oricum nu aveam bani pt excese), parcă vreo 350 de lei, poate un pic mai mult.
Merg frumos și cu mobilul, teoretic aș putea asculta în timp ce merg, din păcate nu suport amestecul de zgomot de mașini, de claxoane cu muzica din căști ori cu lecțiile de limbi străine, mă stresează și am renunțat. Bucureștiul este un oraș excesiv de zgomobs, așa reiese și din studiile oficiale, că e cel mai zgomotos oraș al UE. Nimeni nu face nimic, stăm și ne uităm unii la alții cît de nervoși și cît de disprețuitori sîntem față de propria sănătate. Zgomotul ăsta ne taie din viață, nimeni nu vine să spună asta clar, mereu, în fiecare zi, la TV, la radio, peste tot.

Eu de astă-primăvară am devenit interesat de servicii de streaming de muzică, pentru că ascult foarte multe genuri și artiști și, deși mi-am cumpărat iPhone cu spațiu de 64 GB, tot rămîneam fără loc pentru diverse toane pe care le aveam de a asculta anumite genuri. Iar cînd am fost recent în Franța, am citit niște cărți în franceză și mi s-a (re)deschis pofta și de audiobooks, în franceză.

Așa că primul pas a fost să cer Zonga inclus în abonamentul Vodafone. Iar după ce a fost lansat Apple Music, a fost o relație cu năbădăi din partea mea, pe care am povestit-o pe alocuri pe topic-ul dedicat de aici. Dar acum ne împăcăm bine.

Și chiar ascult multă muzică și radio, acasă, în tren spre părinți și chiar pe stradă. Mai mă simt paranoic uneori că parcă văd că apare o mașină pe trotuar, un biciclist sau mai știu eu ce și mă tot uit în toate direcțiile, neauzind mare lucru din zgomotul străzii, dar mă obișnuiesc treptat.

Apple EarPods se aud binișor, dar îmi ies din ureche dacă transpir, plus că lasă foarte mult zgomot să intre, în metrou sînt inutilizabile, precum și prin centru cînd e trafic. Mi-am cumpărat modelul care se înfig în ureche (“dopuri”), tot de la Apple, acceptabile, izolează foarte bine, chiar și în metrou și în tren. Dar nu-mi stau suficient de fix și le ajustez destul de des. Plus că sunetul e un pic nenatural, e prea “subțire” pentru gustul meu.

Am apucat să testez mai multe modele de din astea over-ear, printre care și unele de la Beats, Sennheiser, Bose și, după ce mi-am cumpărat unele așa și-așa, mi-a picat pe din astea fără fir. Nu am buzunar la toate hainele și cînd gătesc sau fac cîte ceva și vreau să ascult radio sau muzică, mă plimbam incomod cu telefonul în mînă sau dădeam tare să-l aud în toată casa.

Așa că m-am documentat și mi-a picat pe aceste Sony, singura alternativă de luat în calcul mai fiind niște Bose SoundLink, dar care nu prea se găsesc la noi și depășesc 1500 lei.

Acum sînt foarte mulțumit, încă nu prea am ieșit din casă cu ele, dar îmi plac mult cum sună, destul de echilibrat și izolează bine. Nu complet, ci “numai bine”, atît la cît sunet “scapă” afară, cît și cît intră de afară.

Le recomand, măcar să le testați, dacă vreți niște căști solide și aveți ceva bani de dat. Bat la fundul gol Beats (ca mai toate căștile din gama asta de preț), au caracteristici bune (e.g. se pot folosi prin fir și nu se consumă baterie), sînt comode.

Da, revin asupra chestiunii cu sunetul/zgomotul: orice suprapunere de sunete diverse nu face decît să conducă la stress și la scurtarea vieții. Oricît de bună ar fi izolarea fonică, nici prea izolat nu e bine, cum auzi un sunet de pericol? Eu am renunțat să mai port căști cu muzică sau altceva „intelectual” în mediu urban, cel puțin nu în zgomotul infernal din centrul Bucureștilor și din metro. Suprapunerea acestor sunete nu face decît să conducă la un nr tot mai mare de decibeli, adică la distrugerea creierului. Pe bune, nu glumesc. La mine cred că este o reacție de apărare, corpul simte că nu trebuie să procedez astfel, adică să pun și căști și să aud și zgomotul orașului.
Dar, evident, fiecare are gusturile lui.

Sînt de acord cu zgomotul peste măsură din București, care te face ori să o iei razna, ori să dai mai tare la muzică, pentru a acoperi, ori ambele. Dar constat că niște căști bune gen “dop”, precum și unele modele de din astea over-ear sau on-ear, dacă sînt de calitate, filtrează zgomotul, pur și simplu îl “dau mai încet” sau îl transformă într-un white noise, astfel încît auzi dacă se întîmplă ceva, dar nu mai urlă nimic în urechi.

Nu recomand Beats în niciun caz, dar ca idee, modelele Studio și Solo pe care le-am testat au așa ceva și poți asculta muzică la un volum rezonabil și mai auzi și ce se întîmplă în jurul tău. Iar dacă nu ai muzică, filtrează zgomotul frumușel.

Nu mi-am dorit unele cu active noise cancellation tocmai să mai pot auzi ce e împrejur, dar, cum spuneam, unele de calitate, pur și simplu dau mai încet zgomotul, încît rar am depășit 66% la volum, poate doar fiindcă îmi plăcea melodia, nu ca să acopăr ce e afară.

Nu suport căștile în ureche, folosesc exclusiv din cele clasice, ca de telefonistă, cum era pe vremuri. Iar combinarea zgomotului orașului cu muzica din cască e cumplită, nu recomand.
Uite, sînt acum în Budapesta, am fost la o conferință. Oraș mare, aglomerat… este însă mai puțin zgomotos, claxonează rar, mai degrabă ca excepție decît ca regulă. Deci se poate. Ideea că „la noi nu se poate, sîntem români” nu ține. Totul e să vrei, dacă vrei – poți.

Am avut si eu Beats mai demult, EarPods si se auzeau foarte bine. Se completeaza excelent cu orice produs din gama Apple, fie ca vrem sau nu sa vedem asta. Normal fiecare cu gusturile sale, am cunoscuti care folosesc Seinnheiser si sunt foarte multumiti, ori Sony si exemple mai sunt.

M-ar interesa si pe mine niste casti mai maricele Beats, nu pentru brand ci pentru ceea ce ofera si anume o calitate foarte buna.

Offtopic: Eu locuiesc in Budapest si referitor la ceea ce a spus Cattus_Thraex e adevarat, oras mare, destul de curat, asemanator Bucurestiului ca dimensiuni/populatie dar mult peste acesta si orice alt oras de la noi. Oamenii sunt mai relaxati aici, nu e acel nivel de stres ca la noi si plin de turisti care chiar au ce sa viziteze aici in comparatie cu capitala noastra. In general totul merge clar mai bine aici si asta se vede cu ‘‘ochiul liber’’ oriunde si nu numai aici ci si in tara, avand ocazia sa calatoresc :slight_smile:

Bucureștiul este cea mai prost administrată capitală din cîte am văzut. Sofia ori Belgradul (orașe mai mici), Budapesta ori Viena (cam de aceeași mărime), Atena (de două ori mai mare) etc., toate, absolut toate, sînt mult mai bine administrate, au o coerență evidentă. Ca atare, orice comparație pe care o faci iese prost pt București. Nu o scriu cu plăcere, dar mi se pare că ar fi timpul ca orașul ăsta să aibă un proiect coerent.

Interesează-te de Studio 2 (wireless sau cu fir, cum vrei), dacă vrei peste ureche sau Studio 2 (wireless sau nu), dacă vrei pe ureche. Celelalte își așteaptă v2.

Depinde foarte mult ce muzică asculți. Beats nu oferă deloc o “calitate foarte bună”, cel puțin nu proporțională cu prețul. Să fim serioși, în România Beats Studio 2 wireless sînt peste 1700 lei, bani pentru care îți iei Bose SoundLink sau QuietComfort sau Sennheiser Momentum și vei avea o calitate excelentă, cu mult peste orice Beats. Iată argumentele mele:

  • Beats investesc e-n-o-r-m în marketing, au contracte cu o groază de vedete și asta face o bună parte din preț;
  • Beats wireless nu pot fi folosite nici măcar cu fir dacă li se termină bateria;
  • “Active noise cancellation” e o bătaie de joc, auzi o fîșîială subtilă, dar incomparabil cu ce face Bose;
  • Sînt dintr-un plastic foarte casant - nu am pățit-o, dar multă lume spune că se rup nu tocmai greu;
  • Sunetul nu e deloc echilibrat - depinde de ce asculți, dar favorizează simțitor frecvențele joase, mediile sînt, cum se spune “calde” și “boxy” pe alocuri, iar înaltele sînt agresive tare la volum mare. Pentru muzică electronică, rap, dubstep și alte nebunii sînt excelente, îți duduie capul într-un fel bun, dar pentru toate celelalte genuri, claritatea lasă mult de dorit. La muzică clasică nu auzi arcușul pe strune, la folk sau rock nu auzi pana pe chitară și ciupitura aia metalică pe corzi, o voce șoptită sau, dimpotrivă, joasă va fi indescifrabilă…

De acord, arată foarte bine Beats și asigură compatibilitate maximă cu produsele Apple, dar raportul calitate-preț e furăciune curată (dacă prin calitate înțelegi preponderent sunet).

Bine ai punctat referitor la tipurile de muzica care se aud excelent la Beats, si pentru asta ma si intereseaza: dubstep, house, rock, rap s.a. Nu vreau sa ascult muzica clasica gen.

In legatura cu marketing-ul lor ai dreptate, dar pe de-o parte e bine pentru ca asta le aduce multi clienti iar pe de alta ca mai lasa de dorit uneori calitatea. Apropo, din ce stiam sunt facute in combinatie cu aluminiu nu? sub acel invelis de plastic. Ar putea fi mai ieftine la fel cum si Apple ar trebui sa scada preturile care sunt putin cam nejustificate de mari…

Aluminiu apare doar la balama și la “fîșia” aceea care iese atunci cînd reglezi banda, dacă ai nevoie să fie mai largă pe cap

Off topic, dar
Pai… in afara de 9 iunie si sperat sa se indeplineasca macar 30% din promisiunile “catindatilor” ?.. Nu stiu ce altceva! Ca o crestere a civilizatiei / educatiei (nu zic a “bucurestenilor”, ci a “populatiei din Bucuresti”) este cam greu de sperat, in urma proiectului de “Romania educata”, nu?

Ai scos de la naftalină discuția asta! Ha, ha… se apropie alegerile.