Cand incarcati bateria?

Buna , tocmai mi-am cumparat un Macbook air 13inch si desi am citit destul de mult as vrea sa va cer parerea.

Cand incarcati voi bateria unui mac?Am citit tot felul de pareri ca sa nu o lasi sa scada sub 15% daca vrei sa tina mai mult , altii ziceau ca o lasa sa ajunga la 0 si altii ca trebuie calibrata. Eu nu am calibrat-o pe a mea , pe site-ul lor scrie ca nu trebuie calibrata la modelele noi.

Voi cum procedati?

Nu trebuie calibrat─â, dar e bine s─â nu ├«l ╚Ťii mereu ├«n priz─â. Adic─â o dat─â pe lun─â m─âcar, folose╚Öte-l f─âr─â s─â fie la ├«nc─ârcat, p├ón─â se descarc─â aproape complet, dup─â care ├«l ├«ncarci.

Nu există norme speciale pt mac-uri, sînt valabile aceleași (bune) sfaturi ca pt orice baterie:

  • ├«nc─ârcat─â, apoi desc─ârcat─â c├«t mai mult;
  • o dat─â pe lun─â (aproximativ), o desc─ârcare complet─â, p├«n─â ce intr─â ├«n somn, atunci se conecteaz─â imediat ├«nc─ârc─âtorul, av├«nd grij─â, evident, s─â nu fie un proces critic care se poate ├«ntrerupe.
    Restul s├«nt vorbe ╚Öi baliverne. Bateriile din genera╚Ťiile noi nu au nevoie de o grij─â special─â, important este ca ele s─â aib─â un ciclu ÔÇ×s─ân─âtosÔÇŁ plin/desc─ârcat periodic.
    Orice produs se uzeaz─â oricum ├«n timp, deci cele de mai sus nu fac dec├«t s─â prelungeasc─â via╚Ťa bateriei, nu s─â o fac─â etern─â. Actuala mea baterie are deja 71 % dup─â un an jumate, destul de prost, dac─â ╚Ťin seama de faptul c─â precedenta a ajuns la 65% dup─â 4 ani jumate. S├«nt baterii ╚Öi baterii, dup─â cum s├«nt produc─âtori ╚Öi produc─âtori.
    Important: c├«nd instalezi un sistem nou, ╚Ťine ├«nc─ârc─âtorul conectat s─â nu ai surprize c─â pic─â bateria taman la momentul critic.

Eu pana acum l-am incarcat apoi l-am scos de la incarcat si l-am folosit pe baterie pana cand a ajuns la 15% apoi l-am pus iar la incarcat.
E ok sa il folosesc la priza? sau o data incarcat il deconectez si il folosesc pe baterie?

Da, e ok, cu recomandarea s─â-l descarci complet o dat─â pe lun─â.

Dac─â nu ai nimic critic, ╚Ťine-l chiar mai jos, p├«n─â pe la 5 % ╚Öi o dat─â pe lun─â cum ╚Ťi-am spus. Cred c─â a fost foarte clar ╚Öi detaliat.
Dac─â preferi sfaturi care ├«ncep cu NU: Nu-l ╚Ťine mereu ├«n priz─â, e o eroare. Bateria trebuie ├«ntre╚Ťinut─â c├«t mai des cu cicluri plin/gol c├«t mai complete. Dac─â nu folose╚Öti juc─âria mai mult timp, s─â zicem nu-l iei cu tine la drum, las-o la circa 50%, a╚Öa ╚Öi vin din fabric─â. Acolo au un ciclu de ├«nc─ârcare complet─â, apoi o desc─ârcare la jumate.

Multumesc frumos pentru raspuns

Aceleași principii, repet, le aplici oricărei baterii a oricărui aparat, toate sînt, în fond, la fel.

Salut,
Eu am un MBP Retina 2012, bateria func╚Ťioneaz─â de 1032 zile (2,8 ani) ╚Öi este la 92%.
De c├ónd l-am scos din cutie p├ón─â pe la 4 luni ├«l puneam la ├«nc─ârcat dup─â aceea l-am ├«l desc─ârcam complet, adic─â se ├«nchidea sau ├«mi mai ar─âta 3%, apoi ├«l ├«nc─ârcam complet. Dup─â aceste c├óteva luni ├«l puneam la ├«nc─ârcat aiurea, doar ├«l l─âsam ├«nc─â 30-60min la ├«nc─ârcat dup─â ce ├«mi ar─âta 100%, ╚Öi odat─â pe lun─â ├«l l─âsam s─â se descarce p├ón─â se ├«nchidea ╚Öi ├«l l─âsam toat─â noaptea f─âr─â s─â se ├«ncarce, iar diminea╚Ťa ├«l puneam la ├«nc─ârcat tot p├ón─â la 100%+30/60min. Nu ╚Ötiu dac─â bateria e construit─â altfel pentru ─âsta, sau am eu vreun merit, dar sunt foarte mul╚Ťumit.
Am un prieten care are un MBP care lucreaz─â cu priz─â c├ót mai mult posibil, ╚Öi bateria ├«l ╚Ťine foarte bine ╚Öi pe el. Am s─â vb cu el s─â v─âd dac─â c├ót are bateria lui ╚Öi revin cu specifica╚Ťii.
Din imaginea atașată se poate observa că erau zile în care-l încărcam și de 2 ori

Cred c─â persist─â mult─â ne├«n╚Ťelegere privind via╚Ťa bateriilor ╚Öi modul de folosire. Pur ╚Öi simplu, utilizatorul nu trebuie s─â fac─â mare lucru, SE RECOMAND─é, exclusiv pt a prelungi la maximum via╚Ťa lor, s─â se fac─â un ciclu complet desc─ârcare-├«nc─ârcare aprox. o dat─â pe lun─â ╚Öi, ├«n general, s─â le la╚Öi s─â se descarce c├«t mai mult atunci c├«nd se conecteaz─â ├«nc─ârc─âtorul; iar dac─â nu folose╚Öti juc─âria mai mult timp (de ex. pleci ├«n concediu ╚Öi nu iei portabilul), s─â o la╚Öi la circa 50%.
Asta nu ├«nseamn─â c─â cine nu procedeaz─â a╚Öa face neap─ârat r─âu, ├«nseamn─â doar c─â se abate de la ceea ce recomand─â produc─âtorii. Bateria aia nu are via╚Ť─â etern─â, a╚Öa c─â, indiferent cum o folose╚Öti, va muri ├«ntr-o zi. Nu po╚Ťi face compara╚Ťii la modul absolut. Prima bateria a acestui MB alu late 2008, ├«nc─â juc─âria mea de baz─â, m-a ╚Ťinut p├«n─â anul trecut, deci a mers 5 ani buni. Asta nou─â e deja sub 70 %, marf─â proast─â, evident, luat─â de pe amazon.co.uk. Este exact ├«n starea ├«n care era aia veche dup─â 5 ani buni de folosire. Trebuie acuma s─â-mi iau alta, uneori am nevoie de portabilitate ╚Öi, la urma urmelor, de aia e notebook, s─â ai o baterie care s─â te ╚Ťin─â 3-4 ore, nu zic mai mult.

Am o alt─â nedumerire:
├Än descrierea ├«nc─ârc─âtorului pentru MBP pentru avion este specificat c─â acel ├«nc─ârc─âtor este de fapt un alimentator, acesta neav├ónd func╚Ťia de ├«nc─ârcare a bateriei ci doar func╚Ťia de alimentare cu curent a MacBook-ului.
De ceva vreme am probleme cu ├«nc─ârc─âtorul ╚Öi c├ónd ├«l cuplez nu se mai aprinde becul de la ├«nc─ârc─âtor, dar la baterie ├«mi arat─â acel fulger, iar bateria nu se ├«ncarc─â deloc. Pentru a ├«nc─ârca bateria trebuie s─â mi╚Öc pu╚Ťin mufa ╚Öi apoi se aprinde. Am ├«ncercat ╚Öi cu alt ├«nc─ârc─âtor ╚Öi am aceea╚Öi problem─â, deci de undeva de la mufa din MB.
Av├ónd ├«n vedere specifica╚Ťiile alimentatorului de avion, este posibil ca dup─â alimentarea complet─â a bateriei, curentul s─â fie direc╚Ťionat c─âtre alimentarea pc f─âr─â s─â mai treac─â prin baterie? (adic─â curentul s─â intre ├«n baterie p├ón─â la ├«nc─ârcare, iar apoi pc s─â nu mai fie alimentat de baterie ci de alimentator, astfel scutind bateria de uzur─â)

Are cineva idee cum func╚Ťioneaz─â?

Edit: ÔÇ×Using the MagSafe Airline Adapter provides power for your computer but does not charge the battery.ÔÇŁ

Așa cum zice și Apple, încărcătorul de avion nu alimentează deloc bateria. Deci nu o încarcă.

P─âiÔÇŽ ├Äntrebarea mea era dac─â dup─â ce bateria este alimentat─â ╚Öi alimentatorul ├«nc─â este conectat pc consum─â curent din baterie sau ├«l ia direct din priz─â. ╚śi am specificat ├«n postarea anterioar─â de ce este necesar s─â cunosc acest aspect.

Dacă sursa de tensiune la care te conectezi în avion nu oferă un curent suficient pentru nevoile computerului, atunci se consumă bateria.

Eu m─â refer la priza de perete, la 220v.
Deci în cazul unei prize normale(220v), după încărcare bateriei, pc este alimentat în continuare de baterie sau este alimentat de la priză?
Adică, în cazul în care pc este pus la încărcat la priza din perete (la 220v) pc este alimentat de baterie care se consumă și în același timp este încărcată de la priza sau după încărcarea bateriei, curentul de la priza alimentează direct pc.
Dac─â curentul de la priza din perete, dup─â ├«nc─ârcarea bateriei, ar ocoli bateria, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul prizei din avion, ar ├«nsemna c─â pc nu mai folose╚Öte deloc bateria c├ót timp este conectat la priz─â din perete ╚Öi ├«nseamn─â c─â ar lungi via╚Ťa bateriei, aceasta ne mai fiind folosit─â ├«n timpul aliment─ârii de la priz─â (220v)

Evident că dacă e alimentat de la priză atunci nu consumă din baterie. Că altfel ai vedea mereu bateria descărcându-se și încărcându-se din nou.

├Än cazul aliment─ârii de la re╚Ťea, o parte din curent ├«ncarc─â bateria, alt─â parte alimenteaz─â juc─âria, fiind un chip de optimizare. C├«nd bateria e 100% plin─â, alimentatorul nu mai ce s─â ├«ncarce, deci curentul alimenteaz─â juc─âria, eventual mai arunc─â acolo un pic de curent, dac─â chipul detecteaz─â c─â scade sub 100 %.
Nu ╚Ötiu cum e la avion, dac─â la carte spune c─â acolo nu ├«ncarc─â bateria, ├«nseamn─â c─â a╚Öa este. Nu-mi dau seama cum chipul calculatorului ÔÇ×simteÔÇŁ c─â nu e un alimentator normal, presupun c─â alimentatorul transmite informa╚Ťia asta cumva. Am un alimentator de avion pt PowerBook, nu l-am folosit ├«ns─â niciodat─â, nu am avut ocazia ╚Öi acum e cam t├«rziu (de╚Öi juc─âria ├«nc─â merge).

Mul╚Ťumesc Cattus_Thraex, am aflat ce m─â interesa.
Deci, cu c├ót folosim MB st├ónd la ├«nc─ârcat cu at├ót lungim via╚Ťa bateriei.

├Änainte Apple recomanda utilizatorilor s─â nu ╚Ťin─â mereu computerele ├«n priz─â:

For proper maintenance [battery life] of a lithium-based battery, itÔÇÖs important to keep the electrons in it moving occasionally. Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her notebook on the train, then plugs it in at the office to charge. This keeps the battery juices flowing. If on the other hand, you use a desktop computer at work, and save a notebook for infrequent travel, Apple recommends charging and discharging its battery at least once per month.

Acum au schimbat pagina respectivă și nu mai zic nimic despre asta.

Mul╚Ťumesc Tudor, din ce a spus Cattus_Thraex trag concluzia c─â e mai bine s─â stau cu el ├«n priz─â, din ÔÇ×vechileÔÇŁ specifica╚Ťii postate de apple nu-i bine, din faptul c─â acum nu mai e specificat acest aspect nu ╚Ötiu ce concluzie s─â trag:))