Buna Seara sunt nou venit...si as dori un ajutor

Am un Mac Book Pro de prin 2008…de curand unul mai priceput ca mine mi-a instalat W 7 dar nu cred ca a folosit Boot camp…Mac-ul mergea prost si pe Snow Leopard dar si pe W7…am reinstalat os x…dar nu a disparut hd generic cu Windows…il vad cad la pornire apas “alt”…dar la boot-are zice ca nu are w7-norma…l-am ras-Acum nu mai pot partitiona HD in nici un fel cu disk utility…ce ar trebui sa fac?
Multumesc

Pai nu poti sa pui din nou windows peste ala vechi si cand ajungi la otiuni dai format,numai sa fii atent ce partitie formatezi

nu mai vreau Windows…vreau sa curat mac-ul dar am vrut sa fac o partitie pentru date…

In disk utility, nu imi apare nici o partitie existenta…doar una mare de 200 GB

Cel mai simplu ar fi să reinstalezi sistemul de la zero, cu formatarea prealabilă a discului. Acest lucru presupune backup (salvarea datelor) pe un disc extern, folosind o aplicație dedicată, de ex. Time Machine (Apple) sau o alta (eu folosesc iBAckup, grapefruit.ch). Jucăria ta suportă și Yosemite, ultimul sistem de operare, descarcă-l sau folosește un sistem anterior, de ex. Mavericks. Descarcă și diskMakerX, un utilitar simpatic care face un flash USB de boot, ai nevoie de unul de minim 8 GB. Cum se instalează s-a mai discutat aici:
Instalare OS X Yosemite pe curat

Pe scurt:
Pașii sînt, folosind acel disc cu sistem care merge:

  1. descarci Yosemite ca aplicație de pe AppStore
  2. descarci micul utilitar DiskMaker X 4b4, versiunea beta musai dacă vrei să pui Yosemite,
  3. pui un flash de minim 8 GB
  4. pornești DiskMaker X 4b4 și faci ce spune pe ecran, adică alegi Yosemite și confirmi să facă un boot flash
  5. aștepți să termine
    După aia, cu flashul îm mufa USB, reinstalezi sistemul de la zero pe acel SSD. Faci o singură partiție format Mac OS Extended Journaled (HFS+) și alegi la Options GUID (verifică să fie așa, altfel nu va face boot).
    Instalezi, restart, gata.

Am pus la um moment dat Yosemite…dar mergea mai greu…asa am ajuns la prietenul meu…mai"priceput"…

Yosemite a avut și mai are unele probleme, dar greu nu merge. Este f. posibil să fie o coincidență și acel „mers greu” să fie de la discul obosit. Ai în el discul din 2008? Oricum ar fi, o reinstalare curată, pe un disc formatat, te-ar lămuri dacă e vorba de un sistem corupt ori de un HDD obosit.
Pune Mavericks, ăla e un sistem bun și stabil.
Începe cu crearea unui USB flash de boot cu sistemul dorit, să zicem Mavericks, între timp faci backup și, înainte să pornești instalarea, din flash=ul de boot rulezi Disk Utility, revii la instalarea propriu-zisă și-i dai drumul.