Backup apps

Dat fiind că în Căpitan aplicația mea preferată de backup, iBackup, mi-a dat niște rezultate ciudate (e „verde”, adică ar fi OK, dar din circa 202 GB a salvat doar vreo 70), am testat alte două: Time Machine (pe care o mai testasem, de muuuult, pe cînd apărea) și backupList + (Rob du Toit, http://rdutoit.home.comcast.net/~rdutoit/pub/robsoft/pages/softw.html ). TM, așa cum era și acum x ani, nu mi-a plăcut. După 2 ore, salvase doar vreo 65 GB. În plus, a salvat tot, deci cei 202 GB au devenit 300 GB.
Am trecut la a doua, pe care, la fel, o mai testasem acum ceva timp dar nu mi s-a părut mai bună decît iBackup. A mers frumos, face tot ce face iBackup, interfața este însă mai prietenoasă. Salvează, corect, 202 GB. Are 2 mici bug-uri, deci necritice: dacă apeși pe + să adaugi fișiere/foldere, nu se întîmplă nimic, trebuie să le tragi cu mausul în listă; estimarea prin bara de transfer e cu totul aproximativă, bate imediat spre final cînd de-abia a început procesul. Dar de mers merge.
Dacă Martin Jahn, autorul iBackupului, nu mai actualizează aplicația, atunci vă recomand backupList +.
Pt simplă sincronizare de fișiere, recomand SyncTwoFolders, am testat-o și par e OK, cred, inclusiv în Căpitan. Are și funcția de simulare, am folosit-o de mai multe ori și mi-a dat rezultate pozitive.
Mi-ar părea rău să renunț la iBackup dar, dacă autorul nu o mai întreține, backupList + pare că își face treaba. SyncTwoFolders de asemenea.

Tocmai am aflat de Backblaze: unlimited backup pentru discul de sistem și orice disc extern pe USB, pentru 5$ pe lună. Cu acces la fișiere prin interfață web sau aplicație de iPhone și Android.

Acum să vedem la ce viteză urcă fișierele, eu aș avea nevoie de vreo 2 TB, dar pare o variantă excelentă. Și ce mi-a plăcut, dacă aveți vreodată nevoie, vă trimite acasă un HDD fizic, cu datele voastre. Îl iau la testat, pare promițător.

Am mai discutat chestiunea asta: am testat pe Dropbox cît ar dura să fac backup pt 5 GB și am renunțat. Eu am peste 1 TB de date esențiale. Backup pe nor poți face pt chestiuni curente, să zicem cîteva fișiere de 100 MB

Mie îmi urcă vreo 82 GB/zi, după calculele lor, după câteva ore de funcționare. Asta înseamnă mai puțin de o lună pentru 2 TB. Decent, este o operațiune pe care o fac o singură dată și nu mai am bătaie de cap cu HDD-uri prin casă.

Păi cu așa net, cum să nu-mi fac backup în nori?

Scrisese @tudor pe command-n sau pe forumul vechi un articol despre back-up, nu-l găsesc acum, nu mai merge căutarea acolo. Era o combinație de time machine, super duper și nu-mai-știu-ce.

Super Duper nu e pentru recovery?

Cât despre Backblaze, m-am desumflat când am citit că deși acceptă HDD-uri externe, trebuie să le conectezi o dată pe lună, pentru ca să nu le șteargă conținutul urcat deja în cloud. Or asta mie nu îmi convine, eu doream o soluție de backup and forget, ceva în genul lui Amazon Glacier. Poate varianta B2 Cloud Storage a celor de la Backblaze, deși nu-mi explic de unde își permit să aibă prețuri mai mici decât Amazon sau Microsoft.

Băi băieți, ascultați ce vă spune un deja bătrîn macuser: nimic nu e mai sfînt ca sîrma. Ce pleacă în aer nu e sigur. Și eu fac mini-back pe nori, pt chestiuni curente, neesențiale, pe care – dacă le pierd – le pot recupera ușor.
Toate șmecheriile astea cu backup în nori au un singur scop, sper că știți: pt ca serviciile de informații să poate controla cît mai multe date. OK, treaba lor, sînt mulți golani în lume, globul are prea mulți locuitori și trebuie cumva controlați. Bun, să controleze ce vor, numai că flăcăii ăștia nu te ajută să-ți recapeți datele pierdute. Deci nu vă bazați pe nori. Dacă vreți să ajutați serviciile să-și facă treaba bine, puneți acolo agenda cu toate adresele. În rest, keep fragile objects at the lowest level possible, adică pe podea sau în buzunar.

Păi eu le pun filme, să se uite dacă vor la episoade din Star Trek din partea mea, treaba lor. Și pozele din excursii, să nu le pierd, doamne-ferește, la o inundație sau incendiu.

Mai bine îți cumperi o cutie de valori ignifugă și un hard disc de 2 TB.

2 Likes

Acuma, mai în glumă, mai în serios. Cred că e bine să ai un backup undeva în nori pentru documente esențiale, la care ai muncit ani de zile. Am și eu așa. Norocul meu este că sînt cărți, nu ocupă mult spațiu. Dacă mi-aș pune acolo și documentele curente, în lucru, nici așa nu aș ocupa mare spațiu.
La urma urmelor, ce faci dacă bine un cutremul sau vine o inundație mare și distruge tot din casă, inclusiv discurile de backup? Un nor poate fi o soluție de rezervă care te poate salva de la înec. Presupunînd că supraviețuiești catastrofei, desigur.