„Apple Surface”

Microsoft (MS) a scos primul său Surface în 2012. Nu a fost un succes, MS a pierdut ceva bani (să nu-i plângem de milă). S-a perseverat și, la ora actuală, cred că noile serii MS Surface oferă un 2-in-1 cu adevărat profesionist pentru toate nevoile.
În mod evident, după eșecul primei serii MS Surface, Apple a contraatacat: a scos un Smart Keyboard (2015). Avea (evident) rolul de a face un Apple Surface dintr-o tabletă + tastatură. Ceva timp după aceea, iOS (din sept. 2019 și cu varianta iPadOS) avea și maus. Deci, ce mai doriți, stimați utilizatori? Aveți un Apple Surface care, evident, nu se cheamă așa, ar fi umilitor. Mai umilitor este că, orice ar face Apple, iPadOS nu poate fi un sistem pe care un utilizator cu minime pretenții l-ar putea folosi pe post de Apple Surface, oricât de „pro” ar fi tableta. iPadOS încă este un iOS rulat pe un ecran mai mare, un sistem de operare total nepotrivit pentru o tabletă și, în orice caz, total nepotrivit pentru o tabletă cu pretenții de „Apple Surface”. Acest lucru este bine știut și de Apple și de mulți utilizatori.
Sigur, mulți ar exclama „ia-ți, dom’le, MS Surface și lasă-ne în pace”. Păi am vrut să fac asta, MS Surface 7 (e unul în casă) este un device absolut superb, profesionist făcut. Problema mea este că am aplicații cumpărate pt iPad/iOS. În afară de asta, pur și simplu nu mai lucrez pe Windows de foarte mult timp, ar trebui să reînvăț sistemul, să mă adaptez la alte aplicații (unele folosite curent nu au versiune pt Windows) etc. Deci, una peste alta, un disconfort și financiar și funcțional. Deocamdată, am abandonat ideea, mai ales după ce am auzit zvonul că în 2023 Apple ar lansa un „macOS minimalist pentru iPad-uri”. Deie Domnu’. Ar fi și timpul.
Sar peste faptul că un iPad Pro + tastatură ajunge la prețul unui MacBook Pro și, pe configurații superioare (iPad Pro 13 inci + tastatură cu stocare 1-2 TB) costă cât un MBP 14-16 inci. Asta mi se pare demență. Știu că vânzările de iPad-uri au scăzut semnificativ în 2022, aș fi curios să știu câți au cumpărat efectiv iPad Pro 13 inci cu 1-2 TB stocare și, mai ales, aș dori să știu ce fac cu scule așa de scumpe. Am citit că unii au gândit niște rame speciale în care să pui un iPad Pro și apoi să-l fixezi pe un trepied: Ipad ca videocameră! Cred că un iPhone ar fi suficient pt așa ceva sau un aparat foto cu opțiunea movie.

Când, în 2019, Apple a lansat iPad OS, care se voia (evident), ceva altfel decât iOS, mi-am spus că ceva se va schimba (radical) la Apple. Nu a fost să fie așa, pur și simplu iPadOS nu există, este același iOS rulat pe un ecran mai mare.
Ar fi fost și ciudat ca Apple să aibă TREI sisteme de operare diferite. Nu că nu ar face față, dar ce ar face dezvoltatorii? Cred că au avut un moment de neliniște: O, God, Apple launches a new OS! S-au liniștit relativ repede. iPadOS rămâne iOS, period. Nu știu care a fost ideea să lansezi „un nou OS, numit iPad OS”. Probabil că atunci au dorit să marcheze momentul că un iPad nu e chiar un iPhone. Oricum o dai, fentă la gioale. iPad OS, după mai bine de 3 ani de la lansare, nu e un OS nou, este iOS rulat pe un ecran mai mare. Este ca și cum ai pune Android pe o tabletă cu ecran de 13-15 inci, cum a făcut Samsung. Eșec. Cred și eu.
Singurul OS care poate rula decent și pe o tabletă și pe un laptop, inclusiv pe 2-in-1 gen MS Surface este Windows 10-11. Restul sunt fente. Sper că în 2023 Apple va prelua inițiativa. E greu, a pierdut ani buni, dar M-urile pot fi un argument.

Tocmai am citit azi în Macworld un articol exact pe tema anilor pierduți de Apple în privința tabletelor, mai ales a celor cu „pro” la urmă. Merită citit: