Apple aduce Final Cut Pro și Logic Pro pe iPad

În sfârșit vin și ei cu ceva aplicații pro pentru iPad-uri. Disponibile din 23 mai, pe iPad-urile mai noi (musai procesor M1 sau mai nou pentru FCP, A12 Bionic pentru Logic Pro).

A dat Domnu’, amin.
P.S. După părerea mea, deși este un pas important, acest lucru nu va produce efecte majore, dacă iPadOS rămâne la fel de anchilozat ca până acum, mai exact nepotrivit pt task-uri pro. Acest lucru se vede și pe statistica vânzărilor: majoritatea covârșitoare a celor care cumpără iPad-uri, acestea sunt entry-level (iPad și iPad Mini), abia apoi Air și relativ puține pro-uri.
Efecte majore ar produce o apariție combinată de pro apps + bibilirea radicală a iPad 0S.
Dar, sigur, e un eveniment important, să vedem mai departe.

FCP ar avea o șansă bunicică să stimuleze vânzările de iPad, pentru că mai toată lumea în ziua de astăzi are ambiții de “videograf”, “vlogger” sau e pe TikTok. Cerere este, dacă aplicația e bună, atunci va avea mare succes.

Da, cam așa este. Să vedem dacă prețul totuși foarte mare al unui iPad Pro nu va avea efectul contrar, adică descurajant. Sigur, probabil în acest an sau anul viitor vom avea M-uri pe orice tabletă, iar prețurile vor fi cumva adaptate. Este, totuși, criză, toate produsele din zona IT se vând mai prost decât anul trecut pe vremea asta, nu cred că a crescut numărul celor care ar fi dispuși să dea peste €1000 pe un iPad Pro. Să vedem… Oricum, mișcarea anticipează niște mișcări pe zona iPad-urilor, cum am și intuit acum câteva luni.

Deși nu are legătură directă cu discuția de aici: o analiză recentă arată că iPhone 14 a fost cel mai dezamăgitor iPhone din ultimul deceniu: bateria ține puțin, stocare la 128 GB (în 2022!), preț ridicat.
Per ansamblu însă, Apple stă bine.

Si asa “leaker-ul” a fost prins iara sora-sa concediata. Interesant de vazut ce va urma dpdv legal.
https://9to5mac.com/2023/05/10/apple-leaker-sting-operation-source-fired/

Apple este o companie recunoscută pt modul secretos al cercetării, ceea ce este firesc. Zvonistica acceptată este doar cea lansată de ei pt a avea feedback de la utilizatori. Legal, cei care au făcut așa ceva pot avea probleme, depinde ce scrie în contractul lor de muncă.

Iată o analiză recentă privind ultimele evoluții din zona iPad/iPad OS.

P.S. Articolul reia unele teme din Macworld. Concluzia mi se pare cât se poate de logică, de bun simț: „What we’re all looking for, ultimately, is the right tool for the job. Sometimes it’s a screwdriver, sometimes it’s a wrench, and sometimes it’s an all-in-one multitool that fits in your pocket.”

Apple se află de mulți ani în poziția de firmă „de masse”, nu mai este demult firma „de nișă”, așa cum era când am început eu să lucrez cu un mac, adică prin 1991–92 la Tinerama. Odată cu iPod-urile (timid, adică în 2001), apoi ferm cu iPhone-urile (2007) și, ca ultim pas, cu iPad-urile (2010), Apple a devenit firmă „de larg consum”. Vânzările cele mai mari le au, pe orice statistică din ultimii ani, pe produsele cele mai ieftine pe care le produc (iPhone și iPad), procentul de business al produselor scumpe fiind relativ mic. Din acest motiv, Mac Pro a și avut soarta unui produs periferic, readus la viață prin Mac Studio.
Din acest motiv, cel puțin, următoarea WWDC este decisivă, mai ales că vine într-o zonă de scăderi importante de cerere pe zona IT în general. Tot din acest motiv, decisivă va fi politica pe zona iPhone și iPad, produsele care țin foarte sus afacerea. Decizia nu este ușoară: dacă mizezi doar pe zona „entry level”, riști să pierzi clienți importanți, puțini, dar afectiv legați de Apple; dacă te duci prea pe nișe, riști să-ți pierzi clienții cei mulți.