Aplicații minunate, aplicații distruse

Mai țineți minte, dacă ați folosit vreodată, acea aplicație absolut minunată, numită Pagehand? Vă reamintesc eu despre ce este vorba: era un procesor de text minunat, nu prea sofisticat, dar stabil și simplu, PPC-Intel. Din păcate, autorul nu o mai dezvoltă. Specificul acestei aplicații era că salva direct ca PDF, citibil de orice cititor de PDF, dar – ca aplicație deschisă – putea fi deschisă și completată doar de Pagehand. Autorul, Ross Carter, presupun că a renunțat la ea din niscai rațiuni de copyright, altfel nu pricep. Nu avea deloc un preț încurajator, 40 USD, dar promitea foarte mult.
Am repus-o în Căpitan și i-am dat un test. Se comportă la fel de bine și de rapid pe 10.11.1 ca și pe 10.5 PPC ori Intel. Păcat, bijuterie de aplicație. Autorul are însă pe AppStore alte două mici aplicații. Aplicația există încă pe macupdate.com, din păcate se va afișa mesajul de broken link.

Tare chestia asta, nu cred să mai fi auzit de ceva asemănător (cu excepția Adobe, evident, dar e altceva).

Eu bănuiesc faptul că Adobe l-a călărit și l-a amenințat că îl dă în judecată, altă explicație nu am. Am fost în corespondență cu autorul, era entuziaast și era pus pe muncă să o facă profesională. După care, pas… tăcere. Nu este posibil ca o aplicație așa de bună să piară, pur și simplu, decît dacă un războinic sare pe ea, Adobe. Colosal este că merge la fel de frumos în 10.5 pe un PPC ca și acum pe un Intel cu 10.11.1, fără să mai fie actualizată de vreo 3-4 ani.