Aparat MacBook

Buna seara! Eu sunt fotograf si tocmai mi-am luat un MacBook 2009. Cand intru in “Photos” imi arata aparatul dar cand dau import imi schimba formatul. Eu fac pozele in formatul RAW si mie imi face in JPEG. Pot sa faca ceva? Sau unde pot gasi conexiunea cu aparatul… Adica pe windows iti apare in My Computers. Aici?

Folosește Image Capture pentru importul pozelor! Îl găsești în folderul cu aplicații.

Photos nu prea este aplicație pro, dacă lucrezi raw, trebuie să te orientezi spre aplicații din categoria asta. Eu folosesc doar o aplicație din Creative Kit, Snapheal, pt tine ar fi o soluție, de ex., nu sînt fotograf profesionist și nu am nevoie de mai mult. Ai acolo și Aurora HDR.
Pt a aduce pozele pe calculator, scot cardul din aparat și-l pun în calculator, dar presupun că modelul tău nu are fanta aia, poți lua însă un cititor extern pe USB, sînt ieftine acuma.

De fapt, Photos importă și RAW-ul. Dacă pozezi RAW + JPEG, Photos le ia ca “stack” (am impresia că la fel face și Lightroom). Dar poți recupera RAW-ul. De fapt, e chiar acolo, doar că dă prioritate formatului JPEG, pentru că e folosit pentru preview-uri (rapide).

Pentru a găsi RAW-ul, imporți liniștit și te duci pe o poză, dai Image > Use RAW as Original. Cred că poți face asta și cu mai multe selectate. Atunci, RAW-ul va “ieși la suprafață”, nu mai dă prioritate JPEG-ului (preview-ului).

Dacă vrei mai mult control pe procesul de import, filtrare, administrare etc., ai alternative excelente, de la „chilipirul” Lyn, la variantele din AppStore: Pixave, Pixa și pînă la puternicul PhotoMechanic.

Astea pentru administrare. Pentru „de toate”, știi, cred, de pleiada de variante (Adobe Lightroom, Phase One Capture One, DxO Optics Pro, suita On1 și multe altele).

CreativeKit nu are program de administrare, seamănă mai degrabă cu plugin-urile Nik.

Eu lucrez așa: Import, administrez și procesez cu Capture One, în foldere obișnuite pe un hard extern, iar rezultatul, după ce procesez, import în Photos, doar pentru a avea niște albume personale finalizate, cu tot cu geotagging, recunoaștere facială ș.a.m.d.

Dacă vreau doar să mă plimb rapid prin RAW-uri, înainte de import etc., Lyn e foarte bun.

Personal, nu mi se pare o idee bună să lași doar Photos să-ți administreze pozele, întîi pentru că are formatul închis al librăriei.

P.S. Nu sînt profesionist și nici nu știu la ce nivel ai tu nevoie. Doar am un aparat care pozează RAW și-mi place să mă mai joc cu editare foto. Plus că am o curiozitate aproape obsesivă să probez programe. :slight_smile:

Tot de la MacPhun vine în curînd aplicația asta, pare foarte promițătoare.

Mie mi s-a urît de Macphun, am mai zis. Nu-și respectă promoțiile (am cîștigat o licență și nu mi-au dat-o, nici n-au mai răspuns la mesaje). Plus că, motive mai obiective, legate de produsele lor, pe cît de bună e Snapheal, pe atîta de mult zgomot introduc celelalte. Zici că e intenționat, să cumperi Noiseless-ul lor :slight_smile: Plus că nu-mi place ideea să te tot muți de la un program la altul, pentru editare mai sofisticată. Așa, avem seria Google Nik, dată de pomană de curînd, care are o tradiție serioasă, deși e moartă de vreo 2 ani, minim.

Ca “upcoming”, mai este On1 Photo RAW, mult mai serioasă. Plus că nu importă, nu e pe sistem “catalog”, editează pozele la locurile lor.

Cine nu vrea procesor RAW sau ceva mai serios, recomand iar Polarr sau Picktorial. :slight_smile: