Analize / teste ale noului MacBook

Au început să apare testele pt noul MB. Așa cum anticipam, nu sînt deloc entuziaste:

Pe ăsta nu am apucat încă să-l citesc:

E un computer de unică folosință pentru domnișoare. Se strică după garanție? Îl arunci.

De ar fi numai asta încă ar fi bine. Testul a scos la iveală carențe de proiectare, de conectivitate și de migrare a datelor. Prețul nu este chiar mic încît să spui că, na, asta e, îl arunci.

Și cei dela Arstechnica ziceau că nu-i prea văd rostul. Apple navighează pe ape tulburi, au scos și ei ceva ca să-și arate mușchii. Nu e ceva ce musai aveam nevoie sau cu care n-am fi putut trăi, nu îmbunătățește cu absolut nimic viața. E pur și simplu un „WOW” surd. Primul computer cu un singur port! Bravo, să intră în Ghinez Buc!

După părreea mea, pe care mi-am exprimat-o încă de la lansare și confirmată de analize, marea hibă a acestui nou produs Apple este conectivitatea. Faptul că e o singură mufă este f. riscant, deoarece, prin folosire (automat mult mai intensă decît la orice alt calculator), se bulește. În plus, este un nou standard. Marea lovitură ar fi fost dacă alimentatorul ar fi fost și hub, adică ar fi inclus și ceea ce includ adaptoarele vîndute separat. Așa cum reiese din analiză, nu numai că Apple nu oferă așa ceva, dar ai nevoie de un alt cablu de mare viteză, nu cel inclus în pachet, pt a face migrarea datelor.
Este un produs frumos, probabil bine făcut, extrem de scump dacă luăm în calcul faptul că vei avea nevoie și de un cablu „pe bune” și de cel puțin un adaptor. Este un netbook frumos și ușor, atît. Rateu, după părerea mea.
@akbar. Apple a mai avut un produs cu o singură mufă, prima serie de PowerBook „capac de veceu”. Atunci însă era alt context: USB zăcea nefolosit de vreo 5 ani, invenția era boicotată de marii șmecheri de atunci, iar Apple a adus-o în prim plan. Urmarea: într-un an, toți producătorii foloseau USB! Am avut și eu acea jucărie, am vândut-o prin 2004, mergea frumos.

Văd că Glenn Fleishman de la Macworld e unul dintre puținii review-eri care nu ezită să scoată în evidență punctele negative ale noului Macbook, Ceilalți sunt parcă anesteziați în ultimul timp. Laudă toate compromisurile făcute de Apple chiar dacă unele dintre ele sunt neplăcute.

Eu în continuare nu înțeleg obsesia asta de a face cel mai subțire computer. Soția mea a trecut de la iPad 1 la iPad 4 și i se pare uneori incomod de ținut în mână din cauză că e prea subțire și alunecă. La fel mi se pare și mie iPhone 6+, un telefon frumos dar foarte alunecos. Iar MBP-ul meu nu poate fi deschis cu o singură mână. Baza fiind prea ușoară, trebuie să o țin cu o mână atunci când ridic ecranul.

Unii dau bani grei la sala de fitness dar li se pare de neconceput efortul de a căra un device cu doi milimetri mai gros și juma’ de kil mai greu.

Greutatea unui produs este importantă, ca și consumul de energie, pentru protecția mediului: cît mai puține materiale, cît mai mic consumul de energie. Asta pînă la o limită. Faptul că noul MB este f. subțire și f. ușor nu înseamnă mare lucru dacă musai să mai iei un cablu USB 3 „pe bune” și cel puțin un alt adaptor. Păi astea nu conțin material și nu fac produsul mai greu, de fapt? Ba da. Păi atunci care-i șpilul? În plus, un device așa de mic și de ușor devine incomod cu tot felul de anexe precum alte cabluri, alte adaptoare.
Ăia de la Macworld au, probabil, interes să laude orice produs Apple, orice ar scoate și să sară peste neajunsuri. Mie Apple nu-mi dă niciun ban, ani de zile le-am trimis feedback, ca atare pot fi laudativ ori critic, după cum consider că e bine.